Maratonul Via Maria Theresia, este o competiţie sportivă organizată de Tășuleasa Social și care are loc pe un traseu istoric din Munţii Călimani.
Anul acesta au început înscrierile încă din ianuarie, iar până acum sunt 167 de participanțț înscriși.
„După cum ştiţi deja, pentru ediţia din acest an a Maratonului Via Maria Theresia se percepe o taxă de participare, a cărei valoare diferă de la o proba la alta. Ceea ce poate înca nu ştiţi, este că aceasta nu este o taxă propriu zisă, ci reprezinta o donaţie, pe care Tăşuleasa Social o va face la rândul sau, mai departe. Toţi banii strânşi de la participanţi, cu excepţia taxei ECO, vor fi donaţi către cluburi sportive sau altfel de organizaţii de profil, pentru a-i sprijini pe tinerii fără posibilităţi materiale care îşi doresc să practice sport. Prin urmare, unicul scop al acestei aşa-zise taxe este acela de a încuraja mişcarea şi sportul. Tocmai de aceea, noi nu vom percepe niciun fel de taxă de la participanţii cu vârsta sub 18 ani şi nici de la studenţi sau membri ai cluburilor sportive. Mai mult decât atât, orice persoană care nu are posibilităţi pentru a face această donaţie, este rugată să ne anunţe în această privinţă, utilizând adresele disponibile la contacte, pe www.via-maria-theresia.ro şi înscrierea va fi validată fără a mai fi necesară achitarea taxei”, potrivit organizatorilor.
Maratonul va avea loc în data de 8 august 2015, fiind singurul concurs de acest gen din judeţul nostru.
Participanţii pot alege între 4 probe diferite: semi-maraton (21 km), maraton (42 km), ultramaraton (80 km), mountain-biking (42 km) şi un program de drumeţie ghidată pe 4 segmente diferite ale drumului istoric. Fiecare participant primeşte, la intrarea în concurs, un kit de participare care conţine tricou, gel energizant, batoane energizante.
Maratonul Via Maria Theresia, este o competiţie sportivă organizată de Tășuleasa Social și care are loc pe un traseu istoric din Munţii Călimani”În ultimul timp concursurile de trail-running au cunoscut un avânt considerabil, iar calendarul competiţional se îmbogăţeşte constant de la un an la altul. Aproape fiecare masiv muntos important a ajuns să găzduiască un concurs de alergare şi/sau de bicicletă. Voia bună, bucuria mişcării, emoţia premierii şi frumuseţea peisajului constituie apanajul fiecărui astfel de concurs.Nici Maratonul Via Maria Theresia nu face excepţie de la aceste atribute – desfăşurat în nordul ţării, în Munţii Călimani, având un nivel de dificultate moderată deoarece traseul urmăreşte preponderent curba de nivel – această competiţie deschide panorame de un pitoresc aparte asupra provinciilor istorice Bucovina şi Ardeal, realizând în acelaşi timp trecerea din una în alta. Specificul şi atuul acestui maraton rezidă în suprapunerea traseului competiţional pe un drum istoric, care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi care a rămas în memoria oamenilor sub numele de Drumul Mariei Theresia. Pe parcursul unei veri întregi acest drum istoric a fost amenajat şi marcat pe o distanţă de 42 de km de voluntarii asociaţiei Tăşuleasa Social. Actualmente, Via Maria Theresia constituie cea mai lungă potecă tematică din ţară şi, în acelaşi timp, este singurul traseu de maraton cu marcaje permanente (stâlpi cu plăcuţe reflectorizante, amplasaţi din 100 în 100 de metri – astfel încât nimeni să nu se poată rataci pe acest traseu, pe timp de zi sau de noapte). În plus, la acest maraton îi puteţi cunoaşte mai bine pe voluntarii Tăşuleasa Social, cei care au şi promovează o adevarată şcoală a voluntariatului în România”, adaugă organizatorii.