O mansardă construită ilegal dă de furcă vecinului afectat direct de construcţie încă de anul trecut. Construcţia nu a fost demolată în ciuda faptului că nu există acordul vecinilor şi nici până la ora actuală nu s-a eliberat autorizaţia de construcţie. Lucrările de mansardare sunt deja finalizate, iar municipalitatea nu intervine cu măsuri drastice, cu toate că autorul construcţiei nu intră în legalitate de mai bine de un an de zile.

Grigore Todoran a început anul trecut lucrările de mansardare deasupra apartamentului deţinut, doar pe baza unui certificat de urbanism. Acesta nu a primit acordul vecinei de palier, care este afectată direct de lucrările executate, iar actele depuse de acesta pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţii au primit aviz nefavorabil din partea municipalităţii. În ciuda acestor aspecte, Todoran şi-a văzut liniştit de construcţie. La revenirea din străinătate, vecina de palier a lui Todoran, Luminiţa Dumitrean, şi-a găsit apartamentul distrus din cauza lucrărilor din pod executate de vecin. Tavanul a crăpat, pereţii au fost în totalitate distruşi din cauza infiltraţiilor de apă, dezastru peste tot. Ba mai mult, acesta i-a desfiinţat şi boxa pe care femeia o deţinea în pod. Furioasă, pe bună dreptate, femeia a reclamat aceste aspecte, atât la Primăria Bistriţa, cât şi la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Nord-Vest.

Ilegalităţi la înălţine

Grigore Todoran şi-a mansardat apartamentul fără a deţine o autorizaţie de construcţie, ba mai mult de atât s-a extins şi pe suprafaţa de pod care aparţinea vecinei de palier Luminiţa Dumitrean, desfiinţând boxa acesteia. Aceste aspecte au fost sesizate de către femeie municipalităţii, fapt ce a determinat pe angajaţii Biroului de disciplină în construcţii să se deplaseze la faţa locului. Aceştia au constatat că într-adevăr Todoran şi-a construit o mansardă în podul blocului fără a avea autorizaţie de construcţie, acesta primind aviz negativ de la municipalitate. Omul a fost amendat cu suma de 1.000 de lei şi i s-a cerut să intre în legalitate. În zadar însă. Todoran a plătit amenda şi a deschis un proces în instanţă pentru a primi acordul de a construi mansarda. Acesta a chemat în instanţă pe toţi vecinii, însă aceştia nu au primit nicio citaţie, fapt pentru care nu au ştiut că trebuie să se prezinte la şedinţele în instanţă. Procesul s-a finalizat, judecătorul a dat câştig de cauză lui Todoran, acesta primind o sentinţă conform căreia poate construi. Dar atenţie, doar pe suprafaţa de pod care se află deasupra apartamentului deţinut. În timp ce procesul se derula fără ştiinţa vecinilor, Todoran şi-a văzut liniştit de zidărie, finalizând lucrarea încă dinainte ca magistratul să dea vreo soluţie în acest caz. Chiar dacă a primit o hotărâre favorabilă, Todoran este obligat să ceară eliberarea unei autorizaţii de construicţie de la Primăria Bistriţa, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până la ora actuală. Funcţionarii din cadrul primăriei l-au mai somat pe vecinul „Manole” să intre în legalitate, dar fără vreun rezultat. Omul nu s-a conformat, nu a dărâmat construcţia şi nu a cerut nici autorizaţie de construcţie. Nici Inspectoratul Teritorial în Construcţii nu se arată prea voitor în a rezolva problema, aceştia menţinând măsura dată de municipalitate, mai exact cea de intrare în legalitate a lui Todoran.

 

Vecina indignată

 

Vecina de palier a lui Todoran, Luminiţa Dumitrean, este furioasă atât pe vecinul care i-a distrus apartamentul, cât şi pe municipalitate, care nu rezolvă de mai bine de un an problema. Femeia a fost în audienţe atât la ex-primarul Moldovan, cât şi la actualul primar, dar fără niciun rezultat. Aceasta a cerut intrare în audienţă şi la Florin Frandeş, şeful poliţiştilor comunitari, însă acesta a dat-o afară din birou. „Nu mi-a venit să cred. A urlat la mine şi nici măcar nu a vrut să mă asculte, după care m-a dat afară din birou! Aşa ceva nu se poate. După ce am ieşit din birou mi-a zis să părăsesc şi clădirea, de parcă ar fi fost proprietatea lui”, a declarat pentru „Gazeta de Bistriţa” Luminiţa Dumitrean. Femeia nu voia decât să ştie din ce motiv nu este luată nicio măsură împotriva vecinului care a construit ilegal o mansardă a cărei suprafaţă s-a extins peste boxa deţinută de ea în podul blocului. Nu a primit nicio lămurire. Din amalgamul de cuvinte răstite de Frandeş, Dumitrean susţine că nu a înţeles decât că există o sentinţă de la Judecătoria Bistriţa, favorabilă lui Todoran. Însă femeia susţine că Frandeş a refuzat să i-o arate sau măcar să-i comunice numărul de dosar în care şi ea ar fi făcut parte „Nu a vrut să-mi arate sentinţa, dar nici să-mi spună ce număr are dosarul. Pur şi simplu m-a dat afară din birou”, spune supărată femeia.

 

Turcu motivează

 

Contactat telefonic, şeful serviciului de control din cadrul Poliţiei Comunitare Bistriţa, Adrian Turcu, susţine că se fac demersurile pentru trimiterea în judecată lui Todoran. „Nu există autorizaţie de construcţie, fapt pentru care Todoran a fost şi amendat în urma controlului. Amenda însă a plătit-o. Noi am sistat demersurile până când s-a pronunţat instanţa. El (n.r. – Grigore Todoran) a primit o sentinţă favorabilă de la instanţă, iar noi nu o putem desfiinţa. Acum noi am dat dosarul mai departe la departamentul juridic, care va face demersurile necesare pentru trimitere în judecată, pentru că omul nu s-a conformat şi nu a intrat în legalitate”, a declarat Adrian Turcu.

 

În stand-by

 

În ciuda faptului că Todoran a primit o sentinţă favorabilă pentru construirea mansardei, acesta mai are nevoie şi de autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria Bistriţa. Până ce nu obţine acest act construcţia lui este ilegală. Dacă după terminarea procesului, care va fi intentat de Poliţia Comunitară, Todoran nu se va conforma, respectiv nu va demola mansarda sau nu va prezenta actele necesare legalităţii construcţiei, acesta se va alege şi cu un dosar penal. În ceea ce priveşte despăgubirile pentru prejudiciile aduse apartamentului vecinei, acesta refuză să plătescă reparaţiile. Vecina de palier, Luminiţa Dumitrean, se teme însă pentru siguranţa familiei sale. „Stâlpul de beton din mansadra vecinului se află chiar deasupra tavanului meu şi fiind la etajul şapte numai Dumnezeu ştie cât va rezista. Într-o bună zi poate cade peste noi şi ne omoară pe toţi. Nu cred că au fost proşti ăia care au refuzat să-i dea autorizaţia de construire. Mansarda trebuie demolată şi să şi-o construiască pe partea lui. Nu am nimic împotrivă. Să construiască două nivele deasupra lui, dar să nu îmi distrugă mie apartamentul şi să trebuiască să stau cu frica-n sân că acum-acum se prăbuşeşte tavanul peste noi”, a conchis Luminiţa Dumitrean.

 Iulia Balazs

2 COMENTARII

  1. Si ce facem cand esti pus de administratorul blocului sa semnezi cu forta ptr. mansardarea blocului sau,ca el de fapt da 100 euro pe cap de locatar ? Cum se numeste ? Spaga… sau atentie ? Si avizele ptr. blocurile vechii cele din 1977, sau dupa ! Cum se elibereaza ? Punem stampila si merge mai departe ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here