Fostul deputat Ionuț Simionca pare să fi dispărut aproape de tot de pe scena politică. Acesta însă pare să se concentreze mai tare pe afacerile sale. PMP-istul pregătește hale industriale la Livezile, alături de cumnatul său Kecskes-Simionca Tiberiu Ciprian, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

După ce a ratat un al doilea mandat de deputat din partea Partidului Mișcarea Populară, Ionuț Simionca a început să dispară din viața publică. Rar se mai aude ceva despre liderul PMP, deși consilierii săi din Consiliul Local, de exemplu sunt destul de vocali și prezenți.

Ionuț Simionca, afacerist la bază, cu business-uri inclusiv în Statele Unite ale Americii, unde locuit o vreme bună, pare să se concentreze mai tare pe partea financiară a vieții sale.

În noua afacere, Ionuț Simionca se asociază tocmai cu cumnatul său, Kecskes-Simionca Tiberiu Ciprian, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean. Cei doi au depus proiectul de pregătire al terenului avut în vedere pentru investiții la Agenția pentru Protecția Mediului pentru evaluare, instituția dându-le deja undă verde.

Cei doi sunt în faza de elaborare PUZ și introducere terenuri în intravilan, pentru construire imobile industriale, de depozitare și agrozootehnice. Acestea vor fi amplasate în localitatea Livezile.

Simionca vrea hale pentru afaceri mici

„Planul Urbanistic Zonal se elaborează în scopul introducerii terenului studiat în intravilan, ca UTR IDA – zonă cu destinație industrială, depozitare, agrozootehnică, în vederea construirii ulterioare de hale industriale, de producție nepoluantă, de depozitare sau cu profil agrozootehnic, împrejmuire teren, amenajări exterioare, extindere rețele edilitare, realizare racorduri și branșamente la utilități. Potrivit reglementărilor Planul Urbanistic General al Comunei Livezile, terenul studiat are funcțiunea de teren arabil. Zona studiată este formată din 12 parcele și este situată în extravilanul comunei Livezile. Prin PUZ se propune comasarea tuturor celor 12 parcele și reparcelarea în 7 parcele cu suprafețe cuprinse între aproximativ 1.400 de mp și 2.700 de mp”, se arată în proiectul depus la APM Bistrița-Năsăud.

Cei doi au la dispoziție 12.100 de metri pătrați. Halele vor ocupa în jur de 4.650 de mp , iar spațiile verzi 2.400 de mp. De asemenea, pe teren vor fi amenajate și platforme de circulație auto și o zonă pietonală pe 5.000 de mp.

„Având în vedere amploarea relativ mică a halelor, faptul că vor fi utilizate de afaceri mici cu flux redus de marfă, terenurile nu se vor amenaja pentru acces cu TIR-uri articulate. Transportul se va face cu camioane de mici dimensiuni și dube”, se mai precizează în proiect.

Se pare că cei doi iau în calcul să acceseze fonduri europene pentru halele respective. Fostul deputat nu vrea să amenajeze acolo ferme de creștere a animalelor, abatoare sau depozite de produse animale și vegetale vrac. În halele respective vor fi depozitate doar produse ambalate sau procesate.

Fostul deputat, un adevărat latifundiar, cu proprietăți în țară și SUA

Fostul deputat Ionuț Simionca pare să fi investit masiv în terenuri și aproape toate sunt situate în Livezile, acolo unde și pregătește halele industriale. Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în 2020, acesta deține nu mai puțin de 8 terenuri în Livezile.

Acestea au fost achiziționate între 2012 și 2020 și au suprafețe cuprinse între 800 de metri pătrați și 21.000 de metri pătrați. În total, terenurile totalizează 55.000 de metri pătrați.

Simionca deținea și un teren de 1.500 de mp în SUA, achiziționat în 2014, dar și mai multe case și apartamente. În același document, fostul deputat declara că deține două case de locuit în Bistrița, un apartament în Bistrița și o casă de 150 de metri pătrați în SUA, Frederecksburg.

Fostul deputat mai avea și un tractor, un ATV, o motocicletă Ducatti, un șenilar și presă de baloți. Simionca avea 6 conturi deschise la două bănci din România și una din SUA. În cea americană, liderul PMP aavea aproape 200.000 de dolari. În conturile din România, Simionca mai avea, la nivelul anului 2020, în jur de 51.000 de lei.

La acea vreme, fostul deputat a și dat împrumut bani unor persoane fizice, printre care și sora sa și chiar partidul pe listele căruia a candidat. Unei persoane fizice i-a împrumutat 115.000 de lei, restituiți integral la data completării declarației de avere. Partidul Mișcarea Populară l-a împrumutat cu 50.000 de lei, bani deja restituiți, iar pe sora sa și soția vicelui de la CJ a împrumutat-o cu 27.000 de euro.  Și-a recuperat și contribuția pentru cele două campanii electorale din 2020, în valoare totală de aproape 250.000 de lei.

Ionuț Simionca datora 145.000 de lei unei bănci din România și 128.000 de dolari unei instituții bancare din SUA. Întrucât s-a întors în România, fostul deputat și-a dat în chirie casa din SUA, după care încasează anual 18.000 de dolari. De asemenea, el a mai încasat 14.400 de lei din chiria apartamentului deținut în Bistrița.

Vicele de la CJ s-a pus și el pe cumpărat terenuri

Nu doar Simionca s-a apucat de cumpărat terenuri, ci și cumnatul său Kecskes Simionca Tiberiu Ciprian, care a prins un scaun călduț de vicepreședinte la Consiliul Județean.

În 2020, fostul deputat i-a vândut cumnatului său de la Consiliul Județean Kecskes Simionca Tiberiu Ciprian un teren de 2.000 de mp în Bistrița, cu 75.000 de lei. Tot în Livezile, vicele CJ BN deține 8 terenuri, cumpărate între 2012 și 2020.

Astfel, potrivit documentului, Kecskes-Simionca a cumpărat doar în 2020 patru terenuri situate în Livezile. Unul are 0,06 ha, altul 0,15 ha, altul 0,13 ha, iar altul 0,038 ha. În același an, 2020, a mai cumpărat și spații comerciale/de producție, în suprafață de 60 de metri pătrați în aceeași localitate.

Kecskes-Simionca mai deține un apartament de 70 de metri pătrați în Bistrița, cumpărat în 2010. Mai deține un autoturism Mercedes Benz din 2016, un Volkswagen din 2012 și un Audi din 1999.

În 2020, anul în care a cumpărat terenuri pe bandă rulantă, a vândut și un apartament cu 367.500 de lei (circa 74.000 euro). De asemenea, a și împrumutat o persoană/entitate necunoscută cu 68.000 de lei și, în plină campanie electorală, a împrumutat Partidul Mișcarea Populară, care l-a și propulsat pe scaunul de vicepreședinte, cu 21.000 de lei.

Kecskes-Simionca Tiberiu Ciprian nu duce lipsă nici de depozite bancare. La urma urmei vorbim de un fost om de afaceri. Vicepreședintele Consiliului Județean 7 conturi și depozite bancare, care totalizează 87.700 de lei și 17.200 de euro.

În același timp, nu lipsesc nici datoriile, fiindcă politicianul, fost om de afaceri, a contractat, în 2010, un credit bancar în valoare de 50.560 de euro. Banii trebuie returnați însă până în 2037, astfel că mai are de plătit rate ceva ani.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here