De mâine, judecătorii și procurorii din toată țara vor opri activitatea și vor iniția un protest de amploare, afectând instanțele principale din București și mai multe parchete din sudul și vestul țării. Motivul acestui protest este nemulțumirea magistraților în legătură cu modificările aduse legislației privind pensiile speciale.

Marți, în Adunarea Generală, cei peste 200 de judecători ai Curții de Apel București (CAB), cea mai mare din țară, au votat în favoarea încetării activității în toate secțiile, începând de miercuri, 21 iunie. Aceasta va afecta doar câteva tipuri de cazuri urgente, mult mai puține decât cele care ar fi fost judecate în mod obișnuit în timpul vacanței judiciare. Protestul are loc în semn de dezaprobare față de proiectul de reformă a pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraților, conform informațiilor publicate pe Profit.ro.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești reclamă „comportamentul neloial al puterii legislative și executive în privința principiilor care guvernează activitatea magistraților procurori”. Aceștia susțin că propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022 afectează grav drepturile și interesele legale ale procurorilor și cetățenilor, precum și stabilitatea și statutul magistraților procurori.

Ca măsuri de protest, procurorii de la PCA Ploiești anunță suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, a activităților de urmărire penală care nu au caracter de urgență și participarea procurorilor doar în ședințele de judecată care impun urgență. Totodată, au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din parchetele din Buzău, Dâmbovița, Prahova, precum și Judecătoriile Buzău, Râmnicu-Sărat, Pogoanele, Pătârlagele, Târgoviște, Găești, Pucioasa, Răcari, Moreni, Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil și Sinaia, unde s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, restrângerea soluționării dosarelor penale care nu au caracter de urgență și participarea procurorilor doar în ședințele de judecată care impun urgență.

Citește și: Au dat iama în trotinetele electrice din Prundu Bârgăului! Patru tineri, reținuți de polițiști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.