Sursa foto: Monitorul Cluj

Vremurile din pandemie ar putea să revină, în contextul în care marile magazine se pregătesc să scurteze programul de lucru pentru aconomisirea energiei electrice.

Potrivit unor surse din piață, o asemenea măsură este analizată de mai multe lanțuri de magazine, cum ar fi Lidl, Kaufland, Profi, Mega Image. Alternativ, se ia în considerare reducerea iluminării la vitrinele din magazine, pentru un comun mai mic de electricitate. Este analizată inclusiv renunțarea la programul non-stop la magazinele de acest fel din marile lanțuri.

Anterior, economica.net a raportat că Lidl, parte a grupul german Schwartz și cel mai mare lanț de magazine din România după cifra de afaceri, ar intenționa să reducă programul de funcționare al magazinelor din România, pentru a-și reduce costurile cu energia și, indirect, a contribui la planul la nivel european de a reduce consumul de energie electrică din perioada de vârf de consum.

Potrivit sursei citate, operatorii lanțurilor de magazine din țară se află într-o situație delicată în urma adoptării OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie. Până atunci, în baza OUG 27, ei beneficiau, ca mare parte dintre consumatorii non-casnici, de plafonarea prețului la energie, plătind 1 leu/kWh, indiferent de furnizor sau de prețul de contract. După 1 septembrie, lanțurile de magazine plătesc prețul pieței, chiar dacă au existat interpretări că și ele ar trebui să beneficieze de plafonarea parțială (pentru 85% din consum) la 1 leu/kWh, pentru că noua ordonanță mai permite acest preț plafonat pentru companiile din industria alimentară, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Ionuț Simionca: Nu există criză pentru PSD şi PNL, ci doar pentru români! Pentru majorarea îndemnizaţiilor demnitarilor, consensul a fost instant şi unanim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.