Șobolanul Magawa, care anul trecut a primit o medalie de aur pentru eroismul său, iese la pensie, după ce a salvat viețile multor oameni. Animalul a fost antrenat special pentru depistarea mecanismelor explozive, în special a minelor antipersonal.

Magawa este un șobolan african marsupial și are 7 ani. Instructoarea sa, Malen, spune că animalul a ajuns la vârsta senectuții și a început să fie mai încet, așa că vrea să îi respecte nevoile specifice vârstei. Magawa a fost antrenat de organizația caritabilă belgiană Apopo, care are o bază în Tanzania și care încă din anii 1990 a crescut și a dresat animale pentru a depista mine.

În cinci ani de carieră, Magawa a depistat 71 de mine antipersonal în Cambodgia, țară unde sunt îngropate milioane de astfel de mecanisme explozive. În afară de cele 71 de mine depistate, Magawa a „mirosit” zeci de alte bombe. Minele au fost au fost îngropațe între 1975 și 1998, perioadă în care țara era devastată de conflicte interne sângeroase. Cambodgia are cel mai mare număr de amputări cauzate de mine antipersonal din toată lumea: peste 40.000 de persoane au avut de suferit din cauza acestor dispozitive.

Magawa este capabil să verifice o suprafață de mărimea unui teren de tenis în numai 20 de minute, ceea ce unei persoane cu detector special de metale i-ar lua între una și patru zile, potrivit Apopo.

Anul trecut, în septembrie, Magawa a fost recompensat o medalie de aur denumită și „Crucea Sf. Gheorghe pentru animale”. A fost o recunoaștere a devotamentului cu care și-a făcut datoria de a salva vieți. Magawa a fost primul șobolan care a primit o astfel de recompensă în istoria de 77 de ani a organizației Apopo. El s-a alăturat astfel unui grup select de câini, cai, porumbei și pisici care au primit o astfel de distincție.

Detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here