Și 2021 pare să fie un an bun pentru M.I.S. Grup care câștigă două licitații chiar în primele două luni din noul an. În urma licitației organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, ce presupune reabilitarea unui cămin de studenți, compania din Anieș își bagă în buzunare nu mai puțin de 6,7 milioane de lei.

M.I.S. Grup pare să continue în 2021 după aceeași rețetă: contracte cu instituțiile statului fără număr. Chiar în prima lună din an a pus mâna pe o licitație organizată de Primăria comunei Măgura Ilvei, pentru execuția de lucrări pentru proiectul „incluziune socială sustenabilă în comuna Măgura Ilvei”. Contractul are o valoare de 612.260 de lei și presupune amenajarea unei clădiri cu nivel: parter plus mansardă.

La început de februarie, compania omului de afaceri Emil Iugan mai prinde un contract, de data aceasta mult mai generos. Licitația a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și presupune reabilitare, reparație capitală și consolidarea unui cămin din Hașdeu.

Valoarea contractului trece de 6,7 milioane de lei. În această licitație, M.I.S. Grup s-a asociat cu Matti Solutions. Culmea este faptul că universitatea a alocat dublu pentru aceste lucrări (peste 12 milioane de lei), iar în urma licitației s-a ajuns la 6,7 milioane de lei.

„Universitatea dorește îmbunătățirea infrastructurii de cazare pe de o parte, iar pe de altă parte extinderea spațiilor cu destinații bibliotecă. Prin reabilitarea Căminului VII din Complexul studențesc Hașdeu se va realiza și mansardarea acestuia, spațiile de la ultimul nivel având destinația de bibliotecă. (…) Construcția existentă, căminul VII, este o construcție P+3, pe fundații de beton, zidărie de cărămidă, planșee din beton armat și acoperiș terasa. Camerele sunt distribuite de-a lungul unui coridor central de 1,95 m lățime, ele au o suprafață de 21,32 de mp, fiecare nivel având două băi comune, un oficiu pentru gătit și o sală de lectură”, se arată în caietul de sarcini.

Cu această ocazie, universitatea nu vrea doar să valorifice mansarda clădirii prin amenajarea unei săli de lectură virtuale și bibliotecă, ci și să monteze două lifturi pentru studenți.

Cele mai generoase contracte din județ, adjudecate tot de M.I.S. Grup

În timp ce majoritatea companiilor se luptau cu efectele pandemiei, M.I.S. Grup punea mâna în 2020 pe unele dintre cele mai generoase contracte, în urma licitațiilor publice organizate de autoritățile publice locale sau județene.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Primăriei Bistrița este „Linia Verde” care presupune amenajarea unui traseu pe care să circule autobuse electrice. Investiția, suportată de Uniunea Europeană, ajunge la 12 milioane de euro, jumătate din această sumă mergând pe amenajarea efectivă a traseului.

La licitația pentru amenajarea traseului s-au bătut doi grei ai licitațiilor: CML și M.I.S. Grup, însă, în cele din urmă, pe contract a pus mâna M.I.S. Grup. Pentru 6 milioane de euro, compania din Anieș trebuie să reabiliteze străzile luate în calcul, dar și să le reconfigureze și anume să realizeze o bandă dedicată transportului public.

Trebuie să realizeze piste pentru bicicliști pe tot traseul și să reabiliteze trotuare. Va trebui amenajată și o autobază, care va include un depou pentru garare și un dispecerat pentru managementul traficului. Lucrările includ și amenajarea a 42 de stații de autobuz și două stații de tip cap terminal.

Acesta nu este singurul contract generos pe care a pus mâna M.I.S. Grup în 2020. După cum arăta Gazeta de Bistrița într-un material precedent, compania lui Iugan a pus mâna pe 80 de milioane de lei, condensate în trei contracte. Printre contractele importante pe care și le-a adjudecat compania se numără și cel care implică lucrări de consolidare și modernizare a corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.

Este vorba despre un monument istoric de importanță națională, înregistrat în Lista Monumentelor Istorice din 2015. Valoarea estimată a contractului este de 32,1 milioane de lei fără TVA și este compusă din: cheltuieli pentru investiția de bază în valoare de 31,4 milioane de lei, organizare de șantier, pentru care s-a alocat suma de 729.522 de lei și se compune la rândul său din: lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier (583.618 lei) și cheltuieli coneze organizării șantierului (145.904 lei).

În urma licitației, valoarea contractului a scăzut la 30 de milioane de lei. M.I.S. Grup va avea la dispoziție nu mai puțin de 66 de luni, adică mai bine de 5 ani, pentru a finaliza lucrările.

Acesta nu este singurul contract important pe care au pus mâna cei de la M.I.S. Grup la început de 2020. Emil Iugan se va ocupa și de aquapark-ul din complexul Wonderland. Contractul a fost atribuit la doar câteva zile de la cel care presupune reabilitarea corpului principal al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”.

Inițial, contractul a fost estimat la 35,4 milioane, însă în urma licitației a scăzut la 33,5 milioane de lei. Finanțarea este asigurată din fonduri bugetare. M.I.S. Grup apelează pentru acest contract și la Gevolt Blue Line SRL și Elcom Internațional SRL pentru lucrările la instalațiile electrice și la FOC PROTECT EXPERT pentru lucrări de hidranți.

M.I.S. Grup a câștigat și o licitație organizată de Consiliul Județean, pentru execuție lucrări de covoare bituminoase pe drumurile județene. Tronsoanele de drum luate în calcul sunt DJ 154 C, Budacu de Sus, DJ 172 E, Lechința – DN 15A, DJ 172G, Oheiu Bistriței – Satu Nou, DJ 172 G, Monariu Jelna, DJ 173, Bistrița-Budacu de Sus, DJ 172E, Lechința –Matei, DJ 170, Negrilești.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 19,4 milioane de lei. În urma licitației, valoarea contractului a scăzut la 18,5 milioane de lei.

Compania din Anieș a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de 81 de milioane de lei și un profit net de 7,4 milioane de lei. Datoriile nu lipsesc nici ele, apropiindu-se de 30 de milioane de lei. Practic, în 2019 cifra de afaceri s-a dublat, comparativ cu anul 2018, când firma lui Iugan raporta o cifră de afaceri de doar 41,3 milioane de lei.

De curând, altă firmă de-a lui Emil Iugan a avut probleme tot din cauza licitațiilor publice. Este vorba despre Silvania Internațional Prod, sancționată în luna ianuarie cu 442.898 de lei de Consiliul Concurenței, care a acuzat mai multe companii că făceau înțelegeri pentru eliminarea concurenței dintre ele în cadrul licitațiilor pentru adjudecarea masei lemnoase la cel mai mic preț posibil.

Potrivit informării Consiliului Concurenței, Silvania International Prod s-a numărat printre cele 13 companii care au recunoscut încălcarea legii concurenței, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.