Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene solicita imobilele si terenurile care au apartinut granicerilor.  In anul 1948, in urma unui decret intregul patrimoniu a fost confiscat de comunisti si atribuit Statului Roman. Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene sunt reprezentantii legali ai celor de 44 foste comune graniceresti ale Imperiului Austro – Ungar. Institutia doreste recuperarea tuturor bunurilor din judetele Bistrita Nasaud si Suceava care le – au apartinut in trecut.
 

 Treptat, proprietatile au fost intabulate si sunt acum administrate de primarii, consilii judetene sau diverse alte institutii. In baza legii 10, Uniunea Comunelor Graniceresti solicita restituirea urgenta, in natura a acestor proprietati. La Bistrita, UCGN solicita ansamblul de cladiri de pe Bulevardul Independentei, unde functioneaza sectiile Spitalului Judetean, cladiri care valoreaza milioane de euro. Reprezentantii Uniunii sustin ca o mare parte din terenurile zonei Big au apartinut granicerilor. Inclusiv terenul pe care s-a construit Biserica Sfanta Ana ar fi fost in proprietatea UCGN, ca si reprezentanti legali ai granicerilor. Dar in acest caz s-a ajuns la un compromis cu Primaria Bistrita. Municipalitatea a oferit in compensatie  o padure in Ghinda, in suprafata de 9 hectare. Pana acum, Uniunea Granicerilor a depus notificari prin care solicita restituirea imobilelor si terenurilor care au apartinut candva comunelor graniceresti. Aceste notificari au fost adresate institutiilor care se afla la ora actuala in administrarea imobilelor, dar se asteapta o sentinta judecatoreasca, prin care se atesta proprietarul de drept al imobilelor.
 
In joc sunt zeci de milioane de euro
 
In total Asociatia solicita 54 de cladiri si 6.000 de hectare de padure din judetul Bistrita Nasaud si Suceava, administrate candva de graniceri. Dupa cum sustine Pompei Raus, juristul Uniunii, la acea vreme din veniturile obtinute astfel s-au infiintat Liceul George Cosbuc, Liceul Silvic si Scoala Generala din Nasaud. Practic, invatamantul local la acea vreme se autofinanta din administrarea acestor proprietati. Membrii Uniunii spun ca daca vor obtine aceste imobile vor continua sustinerea invatamantului si acordarea de burse elevilor merituosi.
 
Ba mai mult, Uniunea intentioneaza sa construiasca un camin pentru elevii Bursieri, la Nasaud. Costurile vor fi suportate din banii obtinuti din administrarea padurilor si imobilelor restituite.  La aceasta ora Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene finanteaza 31 de elevi si 12 studenti care provin din familii nevoiase si au rezultate bune la invatatura. Practic, bursierii au cheltuielile de masa, cazare si transport suportate din fondurile proprii ale institutiei.
 
Munca titanica
Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene au depus o munca titanica pentru a demonstra ca proprietatile le apartin si au studiat aproximativ 5.000 de dosare de unde au cules datele necesare.  In maxim doua luni vor finaliza toata documentatia si vor face notificari institutiilor care administreaza imobilele si suprafetele de padure. Membriii UCGN sunt convinsi ca in baza Legii 10 vor obtine aceste imobile si le vor putea administra dupa bunul plac. Pana acum, au obtinut 30 de hectare de padure in zona Sieu, aproximativ 300 de hectare de padure in Moldova, pe raza judetului Suceava, 67 de hectare in Cepari si 57 de hectare de padure in Uriu.
 
Patrimoniul pentru care luptam este enorm, sunt 54 de imobile si 6.000 de hectare de padure pentru care avem documente si pe care le vrem  inapoi.Din pacate birocratia ne pune bete in roata , dar sunt convins ca  pina la urma  vom reusi sa intram in posesia lor si sa sustinem invatamantul, pentru ca acesta este scopul nostru, nu avem alte interese a declarat fostul judecator Pompei Raus juristul Uniunii Comunelor Graniceresti Nasaudene.
 
Mircea Buta, directorul Spitalului Judetean sustine ca nu se pune problema evacuarii. Cel putin deocamdata
 
Pana acum nu exista nicio notificare in acest sens. Cladirile de pe Independentei sunt ale Consiliului Judetean, din cate stiu eu au acte si nu se pune problema sa evacuam cladirile a declarat Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judetean.
 
Viorel Tinis reprezentantul Consiliului Judesean confirma spusele directorului Gelu Buta si sustine ca respectivul ansamblu de cladiri este la ora actuala in proprietatea CJ, dar am auzit si eu ca asociatiile graniceresti ar solicita retrocedarea. Pana acum nu au trimis nicio instiintare, dupa cum declara Tinis.
 
In numele sustinerii invatamantului, Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene se lupta pentru un patrimoniu de zeci de milioane de euro si asteapta sa puna mana pe mii de hectare de padure si pe zeci de cladiri. Intr-un final, instantele de judecata vor decide cine este proprietarul de drept al acestor proprietati, de cateva zeci de milioane de euro.
 
 Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.