Presedintele Gloriei Bistrita a fost audiat recent la DNA  în legatura cu dosarul privind transferurile fotbalistilor Ioan Ganea la Stuttgart si Lucian Sanmartean la Panathinaikos Atena. “Le-am aratat procurorilor acte care demonstreaza ca toate contractele care fac obiectul acestei anchete sunt în regula. Suntem în regula, nu exista niciun fel de încalcare a legii”, a explicat Padureanu.

Hop si DNA-ul

Luna trecuta, DNA începea urmarirea penala fata de oamenii de fotbal Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, în cazul transferurilor de fotbalisti. Scandalul din fotbalul românesc a ajuns si la Bistrita, presedintele gruparii din parcul municipal, Jean Padureanu fiind chemat la DNA.

Cei 10 sefi din fotbalul românesc au fost învinuiti de faptul ca, în cazul unor transferuri, facute în perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiti si-au însusit în interes personal sumele externalizate. Se pare ca, banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul în strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire. Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentând diferenta dintre sumele reale încasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor.

Adevarul despre Ganea

Poveste începe în urma cu doi ani de zile, atunci când ex-presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a anuntat ca, legat de cercetarea dosarelor fotbalistilor transferati în strainatate, singurul raspuns oficial a venit în cazul trecerii lui Ionel Ganea de la Rapid la VfB Stuttgart. Cu hârtiile în fata, Bodu spune ca acesta a costat 2.600.000 de euro. În România, se stie ca plecarea atacantului în Bundesliga s-a facut pentru suma de 600.000 de dolari.

Procurorii stiau de atunci!

Tot în acea vreme, Bodu declara ca mult anuntata revolutie în cazul transferurilor de fotbalisti români este pe cale sa devina certitudine. Astfel, Sebastian Bodu a cerut în anul 2006 lamuriri la administratiile fiscale din Europa, pentru a afla adevaratele sume pentru care au plecat peste hotare unii dintre jucatorii români. Înca de atunci fiscul sustinea ca, primul caz care va fi elucidat urma sa fie cel al trecerii lui Ionel Ganea de la Rapid la VfB Stuttgart, în 1999.

Fotbalistul fusese împrumutat de Gloria Bistrita în Giulesti, când nemtii au facut demersurile pentru achizitionarea sa. Suma oficiala de transfer a fost de 600.000 de dolari, însa Bodu sustine ca aceasta s-a dovedit mult mai mare.

Jean Padureanu explica

“Am oferit autoritatilor toate actele care privesc acel transfer. Nu am nimic de ascuns, pentru ca totul s-a facut perfect legal. Am luat 600.000 de dolari, pe care i-am înregistrat asa cum cere legea. Din acesti bani am oferit Rapidului jumatate, asa cum prevedea contractul. Am fost de doua ori la Fisc si am dat explicatii în legatura cu acest transfer. Noi am primit suma pe care am declarat-o, 600.000 de dolari. Daca ei au declarat acolo mai mult, cred ca au o problema. Noi suntem curati. S-a negociat pentru Ganea, s-a ajuns la o întelegere, am primit banii si cu asta am închis conturile”, a explicat Jean Padureanu.

Anchetatori amnezici

Loviti de o ciudata amnezie, anchetatorii uita flagrant faptul ca, tot atunci, adica în urma cu doi ani, Bodu a dezvaluit ca, asa cum reiese din actele primite, transferul s-ar fi facut pentru suma de 2.600.000 de euro. Acesta spunea ca tranzactia a fost intermediata de o firma din Olanda, care ar fi încasat 2.000.000 de euro: “Pentru cei 600.000 de euro s-a platit impozit. Speram ca autoritatile fiscale din Olanda sa ne spuna daca nu cumva firma respectiva este controlata de un cetatean român care s-a dus în paradisurile fiscale, pentru a scapa de taxe. Daca firma este detinuta de un olandez, atunci totul este legal”.

Made in Holland

Potrivit unor documente prezentate de Bodu în urma cu doi ani de zile, mai precis pe data 28 noiembrie 2006 în presa de specialitate se confirma faptul ca “nu Gloria Bistrita l-a vândut pe Ganea la Stuttgart, ci firma batava Phoenix BV. Mai mult, gruparea din parcul municipal, a cedat respectivei firme drepturile de transfer în strainatate, pentru suma de 600.000 de dolari înca din '98, desi tranzactia s-a facut câteva luni mai târziu, în 1999.”

“Pasarea” Phoenix BV

Phoenix BV are sediul în Rotterdam, reprezentata nu de o persoana fizica, ci de una juridica, o alta firma, Hanota Holdings BV, al carei director este un cetatean olandez, Johan Versluis.

Nu trebuie sa mai spunem cum ca, neofitii din fotbal stiu atât de bine ca, este vorba de o metoda clasica aceasta încrengatura de firme, ca sa se piarda urma banilor.

Norica Oprea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.