Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, în debutul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban.

PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu din voturile cetățenilor. În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unu. Acest proiect de le a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către Plenul Camerei. Ca atare, stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban.

De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații. Probabil că mulți primari își doresc alegeri într-un tur. (…) Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu din cetățenii dintr-o comunitate locală. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii”, a mai spus premierul Orban.

Premierul a mai adăugat: ”Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu e de acord cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a amenințat cu o moțiune de cenzură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here