Omul de afaceri Ioan Moldovan se putea lăuda cu unul dintre cele mai mari abatoare pentru ovine și bovine din țară. Acesta este însă scos la vânzare de administratorul judiciar care se ocupă de dosarele de insolvență ale grupului Agro Invest – Combis – Coroana de Aur. Pentru abatorul amenajat cu ajutorul fondurilor europene, lichidatorul cere peste 3 milioane de euro.

Abatorul scos la vânzare este unul dintre cele mai importante active ale omului de afaceri Ioan Moldovan. De asemenea, abatorul amenajat cu ajutorul fondurilor europene, este unul dintre cele mai mari din țară, dedicat ovinelor și bovinelor.

Acesta este situat în localitatea Șieu-Măgheruș și se întinde pe 57.300 de metri pătrați. Accesul la abator se face de pe DN17. Administratorul judiciar vinde construcții industriale de tip hală și echipamente tehnologice, mijloace de transport, mobilier și aparatură birotică.

Starea tehnică generală a echipamentelor este bună. Toate reviziile și reparațiile periodice au fost efectuate în termen. Pentru tot, lichidatorul cere 2.682.270 de euro.

Ioan Moldovan a fost nevoit inclusiv să își vândă și vila somptuoasă din centrul orașului, situată la doi pași de Instituția Prefectului. Ani de zile s-a lucrat la finisajele acestei case impunătoare. Aceasta a fost scoasă la vânzare în toamna anului trecut. Proprietarul a cerut pe ea aproape un milion de euro.

Cine a dat aproape un milion de euro pe vila lui Moldovan

Vila are aproape 500 de metri pătrați utili, suprafața totală de teren fiind de 925 de metri pătrați. Potrivit anunțului de vânzare de la acea dată, proprietatea este compusă din demisol, unde găsim o cramă, o bucătărie, o baie, pivniță, jacuzzi și o cameră cu destinația sală de fitness.

La parter au fost amenajate un living, o bucătărie, un birou, un hol, o baie. La etaj sunt trei dormitoare, fiecare dotat cu baie proprie și dressing. Casa are și două garaje, iar curtea este amenajată cu pavaj și gazon. Un gard înalt, oferă proprietarului intimitatea dorită.

Surse Gazeta de Bistrița spun că pe clădire a pus mâna nimeni altul decât fostul preot Cristian Pomohaci. Se pare că tranzacția s-a încheiat chiar anul acesta.

Ioan Moldovan a reușit să vândă și parte din afacerile sale. Astfel, Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța a fost vândut cu 1,6 milioane de euro celor de la Îndemânarea Construct.

Omul de afaceri a mai scos la vânzare halele de la Odyseia, un fost restaurant din zona gării, Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Au mai fost vândute Hotel Codrișor, clădirea de la Han, pentru care Moldovan a încasat 700.000 de euro și halele de la Odyseia. Aceasta din urmă au fost cumpărate de omul de afaceri și medicul Gavrilaș Mureșan, care a pus pe picioare rețeaua Sanovil.

Și-a cerut insolvența în 2019

La final de 2019, Ioan Moldovan a cerut insolvența pentru Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL, optând pentru o cerere comună de intrare în insolvență. Lucrurile sunt însă mai alambicate decât par la prima vedere.

La masa credală s-au înscris peste 60 de entități. Printre ele se numără și Oficiul Registrului Comerțului, Aquabis, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Bistrița, Administrația Națională Apele Române sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Printre cei care speră să recupereze bani de la Ioan Moldovan se numără și mai multe bănci. Pe listă regăsim CEC Bank, Banca Transilvania sau Banca de Export – Import a României Eximbank. Culmea, pe lista de creditori apar și firme de-ale lui Moldovan. Astfel, potrivit bistrițabusiness.ro, Agro-Carn Food Company are de recuperat de la grupul de firme peste 10 milioane de lei.

Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14,2 milioane de lei și Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. CEC Bank-ul a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.

Și firmele din grupul de insolvență au datorii una la alta. Combis și Hotel Coroana de Aur au de recuperat 14,4 milioane de lei și respectiv aproape un milion de lei de la Agro Invest Prod. Agro Invest Prod are de recuperat 11,3 milioane de lei de la Combis.

Faptul că 2019 a fost un an „negru” s-a văzut și în raportările financiare ale companiilor lui Moldovan. Pentru 2019, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 32.4 milioane de lei și pierderi de 2,3 milioane de lei. Din cei aproape 150 de angajați, societatea a rămas cu 92 anul trecut. Datoriile firmei treceau de 31,3 milioane de lei.

Pierderi a raportat pentru 2019 și Agro Invest Prod. Mai exact, în 2019 cifra de afaceri ajungea la 28 de milioane de lei, iar pierderile treceau de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 61,5 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut drastic, de la 205 câți erau în 2017 la 73.

Situația nu stă cu mult mai bine nici în cazul Hotel Coroana de Aur SRL, care a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei și pierderi de aproape două milioane de lei. Și în acest caz numărul de angajați s-a redus drastic, scăzând de la  76 (2018) la doar 10.

2019 este primul an în care SRL-ul a înregistrat pierderi, deși datorii are de ani buni. Acestea, însă s-au diminuat în ultimii ani. Astfel, dacă în 2016 datoriile treceau de 6 milioane de lei, în 2019 acestea se apropiau de 3 milioane de lei.

A mutat afacerea pe altă firmă

Insolvența nu a însemnat moartea afacerii lui Ioan Moldovan. Acesta a rămas cu unul dintre hoteluri, mai exact Hotel Coroana de Aur. Mai mult, în perioada în care și-a cerut insolvența, afaceristul a deschis încă un SRL, pe care a mutat parte din activitate.

Moldovan a mutat întreaga afacere de pe Combis și respectiv Agro Invest pe Măcelăria Jupânul SRL, cu care, practic duce mai departe brandul Jupânul. Firma a fost înființată chiar în 2019 și are 56 de angajați. Oficial, SRL-ul este deținut de Rodica Isac, o apropiată a omului de afaceri. Este lesne de înțeles însă cine controlează întreaga afacere.

Compania folosește brandul Jupânu` și comercializează, în mai multe magazine din județ și chiar din județele limitrofe, aceleași produse din carne pe care le și produce.

Chiar în primul an de funcționare, Măcelăria Jupânul SRL a avut o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, iar anul următor a explodat, cu o cifră de afaceri de 37,1 milioane de lei. Profitul înregistrat în 2020 trece de 2,2 milioane de lei.

Înainte de a cere insolvența firmelor sale, Ioan Moldovan a mai deschis o firmă. Este vorba despre Agro Cand Food, care are aproape 40 de angajați. În 2020, SRL-ul declara o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here