Probleme mari pentru Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN), după ce instanţa de la Judecătoria Năsăud a anulat mai multe acte emise în 2009, când a fost schimbat statutul şi aleasă noua conducere, dar şi actele subsecvente. In extenso, conform deciziei instanţei, conducerea aleasă în 2009, dar şi actuala conducere nu sunt valide, precum şi hotărârile adoptate de acestea. Sentinţa nu este defintivă şi va fi atacată, mai mult ca sigur, în recurs la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Data limită este 19 iunie 2018.

 

Asociaţia grănicerilor năsăudeni în îndelungata ei existenţă, ce s-a întins pe durata a 107 ani (1851-1958), a unit locuitorii celor 44 comune grănicereşti, sub sceptrul mai multor generaţii de intelectuali erudiţi, în lupta pentru promovarea interesului naţional, românesc. Reuşita lor în timp a fost deplină, fiind materializată în construirea şi susţinerea şcolilor româneşti, în acordarea a mii de burse pentru elevii şi studenţii merituoşi, care au putut astfel urma şcoli medii, ori mai înalte, după capacitate, interes sau dorinţă.

A fost un fenomen unic în peisajul ardelenesc, care a făcut din Ţinutul Năsăudului, un vârf de lance în apărarea intereselor populaţiei româneşti, în lupta cu celelalte naţii dominatoarea politic, din Imperiul austro-ungar. Asociaţia grănicerească a făcut să se vorbească cu respect, de calitatea şcolilor din Năsăud, puse pe acelaşi plan cu cele ale Blajului sau Braşovului. Vocea năsăudenilor s-a auzit şi în aula Academiei Române şi ce poate fi mai frumos şi mai înălţător decât să asculţi sau să citeşti minunatele discursuri de recepţie rostite cu patos, din inimă, de foştii bursieri ai fondurilor grănicereşti, din care s-au remarcat în mod deosebit poetul George Coşbuc şi scriitorul Liviu Rebreanu. Prin vocea lor a vibrat spiritul şi mentalitatea grănicerească, a fost cunoscută în lumea ştiinţifică de înalt rang şcoala năsăudeană cu minunaţii săi profesori, încununaţi cu doctorate, vorbitori de limbi străine, cum erau cei ai Gimnaziului superior fundaţional din Năsăud.


Afla mai multe detalii cumparand editia tiparita a Gazetei de Bistrita de la orice punct de difuzare a presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.