Toţi orădenii au auzit sau chiar au vizitat complexul comercial LOTUS MARKET. Ce se ascunde însă dincolo de vitrinele frumos aranjate ale buticurilor adăpostite în impozantul edificiu ridicat pe locul fostei fabrici de bere, în mare parte aproape pustii din cauza preţurilor exorbitante, dincolo de neoanele, termopanele şi reclamele care-ţi iau ochii? Putem spune cu tărie: o afacere controversată, lansată cu mult tam-tam, care începe deja să se clatine la doar două luni de la inaugurarea construcţiei din strada Nufărului. În cele ce urmează, GAZETA de Oradea vă prezintă o „radiografie” jurnalistică a acestei afaceri, care ascunde încă multe secrete tenebroase.

În şedinţa din 31 ianuarie 2002 a Consiliului Local Oradea a fost supus votului consilierilor un proiect de hotărâre privind schimbul de teren între firma PLAZA INVEST, patronată de „cetăţeanul de onoare” Alexandru Mudura şi Consiliul Local Oradea. PLAZA INVEST oferea un teren de 6800 mp amplasat în spatele fostei Fabrici de Bere cumpărată de firma lui Mudura de la Fondul Proprietăţii de Stat la un preţ de nimic şi în condiţii tulburi pe care le vom face publice în curând. Contractul de privatizare avea mai multe clauze care nu au fost respectate de firma „conaşului” Mudura, care, după cum anticipau mulţi dintre cei avizaţi, viza doar preţiosul teren al fabricii. Mudura mai avea un teren în apropiere, dar acest teren nu era situat convenabil pentru intenţiile patronului PLAZA INVEST, care plănuia să construiască un complex comercial şi unul de afaceri. Aşa că a pus ochii pe cel din imediata vecinătate a fostei fabrici de bere pe care o cumpărase de la FPS Bihor, un „petic” de „numai” 37.000 mp din terenul aparţinând domeniului public al oraşului.

Pielea ursului din pădurea LOTUS MARKET

Mudura şi-a văzut visul cu ochii şi, după câteva luni, respectiv în aprilie 2002, a organizat o conferinţă de presă la impunătoarea sa reşedinţă din strada Bartok Bela în care anunţa cu mare pompă ce mare pleaşcă le pregăteşte el şi asociaţii săi orădenilor. Firma LOTUS MARKET S.A., după cum era menţionat în mapele distribuite ziariştilor, are ca acţionari principali societăţile PLAZA INVEST S.A. şi BRITTON CAPITAL GROUP, iar proiectul iniţial prevedea „crearea unui lanţ naţional de centre comerciale şi de divertisment în câteva din principalele oraşe ale României” şi „realizarea unor unităţi productive care pot deservi necesităţile de desfacere impuse de funcţionalitatea lanţului de centre comerciale”.
Banca Ungară de Export-Import (Eximbank) a semnat în august 2002 un acord de finanţare a două proiecte de investiţii în România. Unul dintre proiecte privea tocmai construirea centrului comercial „Lotus Market”, pentru care banca ungară a acordat un credit de 10,6 milioane de euro, rambursabil într-o perioadă de şapte ani.
Lucrările demaraseră în decembrie 2001 şi inaugurarea centrului LOTUS MARKET a fost anunţată iniţial pe 1 decembrie 2002, de Ziua Naţională a României. Valoarea totală a investiţiei cu dotările aferente a fost declarată în sumă de 20 de milioane de euro. „Lotus Market Oradea va fi organizat pe două funcţiuni: una comercială şi una de furnizare de servicii şi divertisment. Activitatea comercială este asigurată de prezenţa unui supermarket şi de cele aproximativ 50 de magazine care vor fi închiriate sau vândute. Activitatea de divertisment este asigurată de prezenţa cinematografului multiplex (6 săli, totalizând 1038 de locuri) a sălilor de jocuri (cu bowling, jocuri electronice, biliard, intrenet cafe) amplasate în apropierea zonei de restaurante (tip fast-food, pizzerie, pub, tradiţional, rotiserie) a centrului de înfrumuseţare (cu săli de fitness, aerobic, saună, masaj, squash, solarium, coafură, manichiură, pedichiură, piscină… Elementul de noutate îl constituie spaţiul central al străzii comerciale, care va fi zona unde se vor desfăşura diferite festivităţi, programe de divertisment, inclusiv discotecă, ce vor fi mediatizate de studioul de televiziune şi de radio propriu, Lotus Studio”– promitea conducerea LOTUS MARKET, care anunţa pentru 2003 deschiderea unui complex similar în Cluj Napoca. Ce s-a ales din toate acestea şi cum s-au împotmolit planurile lui Mudura în noroaiele din jurul fostei fabrici de bere veţi avea prilejul să constataţi din cele ce urmează.

Un balon care se dezumflă

Orădenii îşi amintesc penibila inaugurare a complexului LOTUS MARKET, amânată din simplul motiv că nu erau finalizate căile de acces, de pe 1 pe 6 decembrie 2002. Deşi în ultimele luni s-a lucrat zi şi noapte pentru a se putea respecta termenul, acest lucru a fost imposibil. La data inaugurării, grămezile de moloz şi noroiul până-n genunchi, prezent până şi pe unele din drumurile de acces, au compromis festivitatea de deschidere. Pe de altă parte, în interior, din multele promise magazine şi săli de divertisment, doar câteva buticuri şi magazinul alimentar au stat la dispoziţia publicului în primele zile. Public care, comparând preţurile practicate la LOTUS MARKET cu cele ale altor magazine din oraş, au ajuns la concluzia că avantajele la care sperau sunt departe de aşteptările lor. „În afară de magazinul alimentar, care şi acesta are marfă la preţuri comparabile cu ale altor supermarketuri, în rest nimic nu este foarte atrăgător pentru un cumpărător care se uită la bani, cum sunt majoritatea locuitorilor din cartierul Nufărul”– este concluzia la care au ajuns mai mulţi vizitatori ai complexului. Chiriile imense, percepute de conducerea firmei, între 35-50 de dolari pe metru pătrat, fac ca numeroase buticuri din incinta LOTUS MARKET să rămână şi la această oră închise. Cât despre „activitatea de divertisment” (cinematograf, săli de jocuri, cenrtu de înfrumuseţare, fitness, aerobic, saună, solarium, coafură, piscină, etc., etc.) deocamdată, din motive financiare, continuă să rămână la stadiul de promisiune. Fiindcă după afluxul de cumpărători din luna decembrie, de altfel cea mai profitabilă din an pentru toţi comercianţii, clienţii sunt tot mai rari la LOTUS MARKET, iar vânzările sunt departe de aşteptările lui Alexandru Mudura. Care, din acest motiv, se pare că are serioase probleme financiare. Cea mare parte din investiţie fiind făcută pe baza unor credite bancare a căror rambursare nu aşteaptă amânare, în condiţiile în care nici jumătate din spaţiile comerciale ale complexului nu aduc bani, acţionarii LOTUS MARKET încep deja să întâmpine dificultăţi la plata datoriilor. Datorii ce însumează, în lei, la nivelul  a circa 700 de miliarde. Plus dobânzile şi penalităţile de rigoare.

Căpuşa PERFORMER

Dar firma condusă de Alexandru Mudura are probleme şi cu cei care au executat lucrările din exteriorul complexului (parcare, căi de acces, etc.). Deşi este cotat ca un om de afaceri priceput, nu înţelegem ce l-a determinat pe domnul Mudura să aleagă, pentru executarea acestor lucrări, care, pe lângă valoarea lor deosebită (peste 6,5 miliarde de lei) necesitau o mână de lucru specializată şi cu experienţă, un fost dulgher de la CET II, care s-a privatizat şi, nepricepându-se probabil la altceva, şi-a tras o firmă de construcţii. PERFORMER SRL se numeşte firma, înregistrată într-un modest apartament de pe strada Iza din Oradea, care, oficial, numără abia câţiva angajaţi, iar Zoltan Ungvary, patronul acesteia, este o mai veche cunoştinţă a lui Alexandru Mudura. De fapt, PERFORMER SRL s-a dovedit, conform datelor pe care le deţinem, doar o firmă-căpuşă pe lângă LOTUS MARKET, majoritatea lucrărilor ce trebuiau executate fiind subantrepenoriate către S.C. DRUMURI  BIHOR S.A., o societate cunoscută pentru seriozitatea şi potenţialul ei.
Din cele ce ne-a declarat directorul acestei firme, consilierul judeţean Gheorghe Roşu, situaţia care s-a creat e destul de complicată.
„Noi am primit în subantrepenoriat lucrările privind realizarea parcării şi a căilor de acces. Acestea trebuiau finalizate pe 5 decembrie 2002, însă până la această dată nu au putut fi predate toate amplasamentele prevăzute în contract. Abia pe 6 decembrie s-a predat calea de acces pentru intrarea în complex. Situaţia se prezintă cam aşa: nefinalizarea căilor de acces şi a lucrărilor din spatele complexului, executate după 6 decembrie, se datorează firmei PERFORMER SRL, care nu a executat în timp util lucrările de infrastructură, conform contractului încheiat între noi. De asemenea, trebuie menţionat faptul că şi cele ce s-au predat, au fost predate pe etape, datorită neseriozităţii partenerilor de la PERFORMER acestea nefiind gata la data recepţiei prevăzută în contract şi nici la calitatea corespunzătoare. Ca atare, nu a putut fi respectată nici data recepţiei lucrărilor, care era 6 decembrie 2002. În contract era prevăzută ca dată a plăţii data de recepţie finală. După cum v-am spus, căile de acces nu au puut fi perdate pe 6 decembrie 2002. Valoarea contractului încheiat între DRUMURI BIHOR şi PERFORMER SRL este de 5 miliarde plus TVA, adică circa 6,3 miliarde. Din această sumă, am primit 50%. Motivul pentru care se refuză plata restului sumei este depăşirea termenului de execuţie. Dacă sunt bine informat, LOTUS MARKET a plătit către PERFORMER contravaloarea lucrărilor angajate, însă nouă ni se refuză plata sub tot felul de pretexte”. Acest lucru nu l-a împiedicat pe fostul dulgher să-şi cumpere un superb AUDI A6.
Zoltan Ungvary, patronul PERFORMER SRL, are însă o cu totul altă poziţie. „Ăăă, LOTUS MARKET? Daa, păi să vedeţi, deocamdată nu mi-am primit banii. Însă nu pot să vă spun ce sumă şi nici nu vreau să vorbesc despre asta”.

O tăcere plină de înţelesuri

Potrivit informaţiilor noastre, în cursul acestei săptămâni DRUMURI BIHOR va încerca pentru ultima dată să îşi recupereze pe cale amiabilă banii de la amicul domnului Mudura. După care firma lui Zoltan Ungvary va fi acţionată în instanţă. Redacţia noastră a încercat să-i contacteze pe reprezentanţii LOTUS MARKET (tel. 419757, 436022, 106773). După ce ne-am declinat identitatea şi ne-am exprimat intenţia de a purta un dialog cu domnul Alexandru Mudura sau cu persoana desemnată pentru relaţiile cu presa, vocea feminină de la capătul firului ne-a cerut să lăsăm un număr de telefon la care putem fi contactaţi. Cu toate că am lăsat nu unul, ci două numere de telefon, până azi nu ne-a sunat nimeni din partea S.C. LOTUS MARKET S.A.. În această situaţie, publicăm în cele ce urmează întrebările pe care am fi dorit să le adresăm conducerii firmei, de la care aşteptăm cu încredere răspunsurile, pe care promitem să le publicăm în numărul următor al GAZETEI DE ORADEA.
1.    Motivele pentru care lucrările exterioare (drumuri de acces, parcări, etc.) în special parte din spate, dar şi spre staţia PECO-PETROM din apropiere) din jurul complexului LOTUS MARKET nu sunt finalizate nici la această dată, iar unele sunt făcute de mântuială?
2.    De ce sălile de divertisment (cinematograf, discotecă, săli de jocuri electronice, bowling, interner cafe, centru de înfrumuseţare, piscină, etc.) nu sunt date în folosinţă la această dată şi când vor fi deschise publicului?
3.    Motivele pentru care LOTUS MARKET S.A. a preferat să încheie contractul pentru executarea lucrărilor exterioare de infrastructură cu o firmă obscură ca PERFORMER SRL, care, după cum s-a dovedit ulterior, nu a respectat datele prevăzute în contract şi nu a executat lucrările în mod direct, ci le-a subantrepenoriat S.C. DRUMURI BIHOR S.A.?
4.    Ce sume mai datorează LOTUS MARKET societăţilor de construcţii care au participat la construirea centrului comercial?
5.    Dacă estimările staffului S.C. LOTUS MARKET S.A. privind încasările din vânzări şi chirii concordă cu situaţia de facto?
6.    Dacă se confirmă faptul că societatea se confruntă cu dificultăţi financiare?
7.    Dacă se confirmă faptul că în 2003 LOTUS MARKET nu va putea demara construirea celui de-al doilea centru comercial la Cluj?
8.    Dacă e reală informaţia potrivit căreia acţionarul BRITTON CAPITAL GROUP a oprit finanţarea în continuare a proiectului iniţial privind construirea unui lanţ de magazine în principalele oraşe ale României?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.