Administratorul Asociaţiei de proprietari de pe strada Intrarea Turturelelor din municipiul Bistriţa, Aurelia Sidor, comite ilegalităţi de zile mari. Aceasta impută cheltuieli ilegale locatarilor de mai bine de cinci ani de zile, iar când aceştia au descoperit ilegalitatea s-au ales cu ameninţări şi injurii din partea femeii. Poliţiştii au deschis însă o anchetă în acest caz.

Începând cu anul 1998, Aurelia Sidor a preluat administrarea a 156 de apartamente de bloc de pe strada Intrarea Turturelelor din Bistriţa. Nu după mult timp au început să apară şi neregulile din tabelul de cheltuieli. Unii locatari au fost trecuţi pe tabelul de cheltuieli cu mult mai mulţi metri cubi de apă decât consumaseră în realitate, iar ulterior în tabelul respectiv şi-au făcut apariţia două rubrici numite „Diverse”. Când proprietarii au solicitat explicaţii cu privire la cele două rubrici, administratorul nu a dorit să le ofere niciun răspuns. Unul dintre locatari, Szőcs Attila, cunoscut în municipiu ca şi „omul cu florile”, a solicitat în scris explicaţii de la administratorul blocului. Revoltată peste măsură de „îndrăzneala” omului, Aurelia Sidor i-a dat trimis prin poştă răspunsul la solicitare, însă a trecut la tabelul de cheltuieli, în dreptul numelui lui Szőcs, contravaloarea scrisorii recomandate. Astfel, omul s-a ales cu o cheltuială în plus, însă aceasta este de-a dreptul ilegală. Mai mult decât atât, cheltuiala pe lângă lege adună lunar şi penalităţi ce variază în funcţie de starea de spirit a administratorului.

Administrare dictatorială

La începutul anului trecut Attila Szőcs a observat că pe tabelul de cheltuieli apare cu nu mai puţin de 15 metri cubi de apă consumaţi într-o singură lună, asta în condiţiile în care locuieşte singur în garsoniera sa. Cum nu a obţinut nicio lămurire referitoare la acest aspect de la administratorului blocului, Aurelia Sidor, bărbatul a depus o sesizare la Compartimentul Asociaţia de proprietari din cadrul Poliţiei Comunitare Bistriţa. După cercetarea celor semnalate de Szőcs, răspunsul comunitarilor nu a întârziat să apară: „Repartizarea cheltuielilor efectuate de administratorul blocului nu este efectuat corect, nerepartizându-se consumul în regim pauşal de 5,1 mc/per./lună. În timpul controlului s-a refăcut repartizarea cheltuielilor pentru perioada ianuarie 2007 – ianuarie 2008, rezultând o diferenţă repartizată în plus de 109,02 lei, sumă care a fost scăzută din debitul dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, administratorul a împărţit consumul de apă rece exact cum a dorit, fără a ţine cont de legislaţia în vigoare.

Rubrică buclucaşă

Începând cu anul 2003 pe tabelul de cheltuieli a proprietarilor de pe strada Intrarea Turturelelor a apărut pe lângă rubrica „Diverse I” şi rubrica denumită „Diverse II”. Locuitorii au solicitat administratorului în zadar lămuriri cu privire la aceste rubrici. În luna august a anului trecut Attila Szőcs a solicitat din nou administratorului lămuriri vis a vis de cele două rubrici numite „diverse”, însă fără succes. Omul voia însă neapărat să ştie ce anume plăteşte lunar în valoare de aproape 10 lei, fapt pentru care a adresat o cerere scrisă administratorului prin care solicita un răspuns conform legilor în vigoare. În luna septembrie, Szőcs primeşte răspunsul, semnat şi ştampilat de către administratorul Aurelia Sidor, printr-o scrisoare recomandată. Din răspunsul administratorului reies următoarele „Diverse I – reprezintă salariu administrator angajat cu contract de muncă conf. H.G. 1588/19.XII.2007 art.32 alin.1 şi listare pe calculator a cheltuielilor de asociaţie. Diverse II – reprezintă contribuţiile salariale ale unităţii şi reţinerile salariale ale angajatului”. Însă contribuţiile salariale sunt cuprinse şi la rubrica „Diverse I”! Conform tabelului de cheltuieli locatarii plătesc 5,48 de lei pe lună pentru salariul administratorului sumă cuprinsă la rubrica „Diverse I” şi încă o dată contribuţii salariale şi reţinerile salariale ale femeii în valoare de 3,63 de lei/apartament/ lună. În total, proprietarii celor 156 de apartamente administrate de Aurelia Sidor plătesc lunar un salariu cu dările aferente în valoare de peste 1.400 de lei. Proprietarii au semnalat acest aspect Poliţiei comunitare din cadrul Primăriei Bistriţa, iar aceştia au deschis o anchetă.

Cheltuială ilegală

În urma primirii răspunsului solicitat de la administratorul Aurelia Sidor prin scrisoare recomandată, Attila Szőcs s-a trezit în următoarea lună cu o datorie în plus pe tabelul de cheltuieli. În luna septembrie a anului 2007, acesta figura cu o datorie de 3,1 lei contravaloare „taxă recomandată”! Administratorul l-a pus pe om să plătească contravaloarea scrisorii trimise. Această taxă este imputată ilegal omului, iar acesta refuză, pe bună dreptate, să o plătească. Cum taxa recomandatei nu ar fi fost un abuz suficient de mare, administratorul îi mai adaugă lunar acestuia şi câte o penalizare, valoarea penalizării fiind, probabil, în funcţie de starea de spirit a femeii. Aşa se face că în luna septembrie taxa avea o valoare de 3,1 lei, în luna octombrie 3,21 lei, în luna noiembrie 3,86 de lei, scăzând următoarea lună la o valoare de 3,5 lei, ca în prima lună a acestuia an să crească din nou la o sumă de 3,73 de lei.

Locatari revoltaţi

Atât Attila Szőcs, cât şi alţi locatari sunt foarte revoltaţi din cauza modului în care administratorul plătit din banii lor gestionează problemele de asociaţie. „Este o femeie repezită şi impulsivă, care mereu vorbeşte urât, jigneşte şi ameninţă atunci când nu-i convine ceva. Mereu lipeşte anunţuri că ba se taie apa, ba curentul, iar când mergem şi cerem somaţia de la apă sau curent refuză să ni le arate. Iar de multe ori acestea nici nu există! Mai mult, nu respectă nici programul, care de câteva săptămâni l-a şi dat jos de pe uşă. Când mergem cu câte o reclamaţie sau vreo problemă, ea ne jigneşte şi vorbeşte foarte urât cu noi. Iar despre salariul dânsei nu aduce niciodată vorba. Numai ne trezim că o crescut de la o lună la alta.” – a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Lucia Palagic. „Am solicitat prin Poliţia Comunitară să dispară rubricile de „Diverse” şi să fie trecut explicit ce plătim. Eu îmi cer doar drepturile, pentru că o plătesc din banii mei. Nu mai permit să fiu jignit în permanenţă de administratorul pe care îl plătesc. Dacă va mai continua în acest stil o să o dau în judecată pentru calomnie şi o să cer daune morale” – susţine Attila Szőcs.
Locatarii de pe Intrarea Turturelelor au întocmit o listă de semnături pentru revocarea din funcţie a administratorului Aurelia Sidor.

Iulia Balazs

13 COMENTARII

 1. in sfarsit cineva a inceput sa o reclame pe femeia aia,isi plateste ratele la banca de pe banii oamenilor,mai este o doamna si pe intrarea privighetorilor,si dumnea ei face o caruta pe bani de pe oamenii naivi,e de jale:)

 2. asa e si una pe noi la bloc,pe privighetorilor,tot timpul pune in plus si tot ea urla,este incredibil.Cand te gandesti catioameni cinstiti ar face munca lor

 3. il cunosc pe nenea attila,este un om decent si cinstit ,ma bucur ca au inceput sa i-a masuri impotriva doamnei cu buzunare mari,felicitari si pt articol,tot mai multe asa,asta e ce ne intereseaza pe noi,sa scapam de hoti astia mici,nu politica si partide,la aia nu ajungem noi niciodata,multumim

 4. probleme similare sunt si la alte asociatii de locatari(v.lupu),unde tot o d-na administrator isi indexeaza salariul de cite ori vrea, aplica penalitati dupa bunul plac, chear si la cei ce-si platesc cu cobntract separat apa, gunoiul(portia de administrator ramine aceiasi ,acolo nu mai e valabil procentul pt servicii)Rog politia comunitara sa cerceteze si acesta asociatie

 5. administratori acum sint doar casieri care i/au doar banii si nu se intereseaza de nici o problema la blocuri si pe srg maj oct popa e o nesimtita la fel de mare

 6. daca nu cunoasteti persoana , nu tot vorbiti in necunostinta de cauza.Va intreb un lucru: Cei care faceti comentarii o cunoasteti toti pe aceasta femeie sau va treziti vorbind. Prima data mergeti sa o cunoasteti si mai apoi vorbiti. Eu o cunosc de cativa ani , si este o femeie care nu jigneste, decenta si la locul ei. Imi pare rau pentru cei pe care ii dezamagesc , dar acesta este adevarul. Si legat de articol: dupa salariile dumneavoastra nu plateste cineva la stat? Ea nu are dreptul ca si noi? Nu vedeti decat ca platiti niste bani, dar faptul ca va face niste servicii , vreti sa vi le faca gratis? Din banii castigati pe munca cinstita isi plateste ratele, din salar ca doar are si ea ca oricare altul dreptul la salar, sau vreti sa fure ca sa fiti multumiti ca sa nu-si mai plateasca ratele la banca din banii dumneavoastra?
  NU zic ca nu or fi si administratori necinstiti, dar mergeti sa o cunoasteti si mai apoi vorbiti

 7. Stiti cate procese are pe rol domnul Attila cel cinstit? Fara numar, nici nu le stie numarul cu cate persoane are el de a face, si de a imparti diverse lucruri. vedeti ca nu e chiar asa cum vorbeste el. va recomand sa ascultati ambele parti, ca la divort si apoi sa trageti concluzia

 8. AR TREBUI SA FIE JUDECAT SI ANCHETAT DIN CAP PANA IN PICIOARE DIN ANUL CAND O INCEPUT SA DEVINA AMINISTRATORUL BLOCULUI PE AMANDOI SOT SI SOTIE CA IEI SUNT AMINISTRATOR. SI SA NU SE MAI FOLOSEASCA DE BANII OAMENIILOR SAU SA BARGE PERNALITAT SI ALTELE CA SA FACA BANII PE SCHINAREA OAMENIILOR PE STR: TURTURELELOR SI AS VREA SA SE MAI FACA DREPTATE IN ROMANIA ASTA DE CORUPTIE.

 9. Ala care a facut comentarul necunoscut sa nu mai judece ca nu ai el dumnezeu ca nu leo cunoscut pe Attila ieu pe d-nul Attila al cred ca nu minte si ai om la locul lui si munceste unde poarte de dimineata si pana searea nu mai ia facet voi pe el nebun ca mai nebun si prosti suntet voi care comentati cu numele anonim de parere de rau pe ATTILA.

 10. bai miam schimbat parerea despre tine nu stiam ca pe tine te inerveaza adevarul si amu te iei si de mine sa iti fie rusine bai szocs atila si nu te mai luat de ori cine ca pana la urma ajung la puscarie ca toata lumea care o tinut cu tine si teo servit ca un om amu numai e cu tine si iti place sa faci numai rau la tot acest nebun numai are ce cauta printre noi, acest om ai place sa profite de ori cine al provoaca si dupa aiea il reclama la politie si da un om in judecata ca sa mai castige niste banii de pe spatele lui atii ca asa stie sa faca szocs atila sati fie rusine bai pt ce faci tu pentru ziua de azi

 11. ACEST OM CARE SE IEA DE ORI CINE IL CREDEAM OM DE TREABA DAR LA UN ANUMIT TIMP MIAM DAT SEAMA CA E UN OM FOARTE PERICULOS SI STIE SA SE FOLOSEASCA DE ALTII SI CAND VEDE CA NUMAI AI DE PARTEA LUI AL PROVOACE CU TOT FELURI DE MOTIVE PE ORI CINE NUMAI CA SA POARTA DAIE OMU IN JUDECATA CA SA POARTA SA FACA BANI DE PE SCHINAREA CARE NU ESTE VINOVAT IAR IN LAGATURA CU GUNOIERUL DE ATILLA MIAM SCHIMBAT PAREREA DE RAU NU DE BINE FINCA ACUM CATEVA LUNI SO LUAT DE MINE FARA NICI UN MOTIV SI MA INJURAT IN TOT FELURI SI CU MOTIVELE LUI CU TOT CA AM FOST DORM CU EL SI AM SALUT CA DE FIECARE DATA SI DACTORITA MIE O CASTIGAT PREMIU CU SPATIU VERZ CA IAM FACUT POZE SI DIN VOTUL MEU PE NET LA SECTIUNEA CINE ARE DRADINA FAINA IN FATA BLOCULUI DE PE INT. TURTURELELOR SI CU APARATUL MEU DIGITAL O CASTIGAT PREMIU PENTRU SPATII VERZI SA CASTIGE PREMIU DE 500 DE RON DIN PARTEA PRIMARIEI, SI PENTRU ASTA AM FOST IEU RASPLATIT IN LOC DE MULTUMIRE CU TOT FELURI DE INJURATUR SI MOTIVELE LUI DIN PARTEA SZOCS ATILLA SI PENTRU ASTA A FOST SANCTIONAT CONFORM LEGII 61/1991, CA ASA IA TREBUIE SA NU SE MAI IEA DE ORI CINE PE CINE MAI ARE EL DUSMANIE CA EL ITI FACE CU MANA LUI DUSMANII CARE O TINUT LA EL SI O FOST DORM CUL EL SI IEL CU ALTII O FOST UN MAGAR FATA DE MINE SI DE ALTII SI PENTRU ASTA SA AI FIE RUSINE DE TOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here