Un bărbat din Livezile și-a riscat libertatea pentru mai puțin de jumătate de metru cub de lemn! Ghinionul lui a fost un consătean care i-a ieșit în cale în timp ce se întorcea spre casă cu lemnele furate dintr-o pădure din Doroloea, cu care s-a luat la harță, iar mai apoi l-a lovit cu un topor, după care a plecat lăsându-l într-o baltă de sânge în drum. În final, victima a ajuns la spital, iar agresorul în arest preventiv pentru tâlhărie calificată. Se întâmpla la începutul lunii decembrie 2020, iar în ultima zi a acelui an, bărbatul a fost trimis în judecată. La final, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare și obligat la plata a 10.000 de euro daune morale către victima sa. Sentința nu este definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, unde procesul în urmă cu circa o săptămână.

Bărbatul condamnat de magistrații de la Judecătoria Bistrița se numește Anton Saicu și este din comuna Livezile. Potrivit documentelor de la dosar, Saicu a mai fost condamnat în trecut pentru infracțiuni silvice. În decembrie 2020, lucrurile au luat o turnură urâtă, bărbatul fiind la un pas să comită o faptă gravă care l-ar fi putut trimite pentru ani buni după gratii.

Lemnele i-au “scris” destinul

Astfel, potrivit procurorilor, faptele s-au petrecut pe data de 8 decembrie 2020, dimineața, în jurul orei 14.00, când Saicu, însoțit de fiul său în vârstă de 10 ani, se întorcea de la pădure, din locul denumit popular ,,Piatra Scrisă” din localitatea Dorolea, de unde a tăiat ilegal lemne de foc, 45 buc specia carpen. În drumul său spre casă s-a întâlnit cu un consătean, Mihai Thodt, care se afla în zonă cu oile la pășunat. Când au dat ochi în ochi, Thodt i-a cerut lui Saicu să se oprească și a început să îl certe fiindcă ar fi furat lemne din pădure lui.

“Între cei doi a izbucnit un conflict spontan, între aceştia având loc un schimb de replici şi înjurături, persoana vătămată l-a prins de haină pe inculpat, moment în care acesta a lovit-o şi a împins-o pe persoana vătămată, doborând-o la pământ. Persoana vătămată Thodt Mihai a luat securea (topor) ce o purta asupra sa pentru a se apăra. În acel moment, inculpatul Saicu Anton a luat toporul din mâna persoanei vătămate şi a lovit-o cu acesta în zona membrelor superioare şi i-a mai aplicat o lovitură în zona spatelui. Persoana vătămată a declarat că după aplicarea loviturii cu partea activă a toporului i-a spus atunci inculpatului mi-ai bagat securea în spate, iar acesta din urmă i-a răspuns nu-i nimic, lasă să mori. Ulterior, persoana vătămată Thodt Mihai a rămas la faţa locului, iar inculpatul Saicu Anton s-a urcat în atelajul hipo şi a plecat spre casă. La întregul eveniment a fost prezent martorul XX, în vârstă de 10 ani, care pe timpul incidentului a rămas în atelajul hipo. Persoana vătămată Thodt Mihai a fost transportată de către un echipaj S.A.J. la Spitalul Judeţean Bistriţa, Secţia U.P.U. pentru îngrijiri medicale suplimentare şi tratament de specialitate”, arată procurorii în rechizitoriu.

Mai bine de o lună de îngrijiri medicale

În urma loviturilor, Thodt a fost grav rănit, el având nevoie de 34-35 zile de îngrijiri medicale.

“Din Raportul de expertiză medico-legală nr. 2425/II/a 95 din data de 15.12.2020 ale S.M.L. Bistriţa-Năsăud a rezultat faptul că numitul Thodt Mihai prezintă, în baza actelor medicale avute la dispoziţie, leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire activă cu un corp tăietor-despicător (posibil toporişca corp delict) şi un corp dur de formă alungită (posibil coada toporiştei) leziunile suferite de persoana vătămată Thodt Mihai în urma comiterii acestei infracţiuni necesitând, din punct de vedere medico-legal, 34-35 zile de îngrijiri medicale”, au precizat anchetatorii.

La scurt timp, Saicu a fost depistat de polițiști, în Dorolea. A fost reținut și mai apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Pe 31 decembrie 2020, bărbatul a fost trimis în judecată. Procesul de la Judecătoria Bistrița s-a finalizat în aprilie anul acesta, Saicu fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu executare.

„(…) organele de constatare l-au fost depistat pe inculpatul Saicu Anton, care se deplasa cu un atelaj hipo în care transporta lemne de foc tăiate şi sustrase din păşunea comunală Dorolea, motiv pentru care s-a procedat la efectuarea măsurătorilor necesare de către angajaţi ai Ocolului Silvic Municipal Bistriţa, care au stabilit că materialul lemnos sustras are un volum de 0,45 mc şi o valoare de 73,80 lei, reţinut în vederea confiscării”, se mai arată în rechizitoriu.

După verificări, oamenii legii au constatat că suprafața de pe care Saicu a tăiat arborii nu aparține lui Thodt și nu se afla în administrarea Ocolului Silvic Bistrița, ci proprietar era Statul Român și se afla în administrarea Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa ,,General Grigore Bălan” a Ministerului Apărării Naţionale.

Saicu a fost reținut și dus la audieri, iar în fața anchetatorilor, omul și-a recunoscut fapta, “susţinând însă că a lovit persoana vătămată după ce între aceştia a avut loc un schimb de replici şi înjurături şi după ce persoana vătămată l-a prins de haine şi ulterior a ridicat toporul asupra inculpatului”.

“Această apărare nu este suficientă pentru a justifica comiterea faptei de lovire, atâta vreme cât inculpatul, după ce a deposedat persoana vătămată de topor, i-a aplicat mai multe lovituri peste corp, mâini cu coada toporului, respectiv în zona lombară cu partea activă a toporului, aşa cum rezultă şi din Raportul de expertiză medico-legală.

În drept, fapta inculpatului Saicu Anton care, la data de 08.12.2020, în intervalul 10.00-14.30, a sustras cantitatea de 0,45 mc material lemnos specia carpen din locul denumit popular ,,Piatra Scrisă”, (pe care a recoltat-o anterior) din extravilanul localităţii Dorolea aparţinând persoanei vătămate Statul Român-domeniul public-în administrarea Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa ,,General Grigore Bălan” a Ministerului Apărării Naţionale şi, în timp ce se deplasa cu atelajul hipo în care încărcase lemnele sustrase, în locul denumit ,,Pe Feţe” din extravilanul localităţii Dorolea, în urma unui conflict spontan avut cu persoana vătămată Thodt Mihai care i-a reproşat faptul că a furat lemne de pe terenul său şi i-a solicitat să rămână pe loc, după ce a deposedat persoana vătămată de un topor pe care aceasta îl avea asupra sa pentru a se apăra, inculpatul a agresat-o fizic lovind-o peste corp şi mâini cu coada toporului, respectiv în zona lombară cu partea activă a toporului, cauzându-i victimei leziuni traumatice care au necesitat din punct de vedere medico-legal 34-35 zile de îngrijiri medicale, după care a plecat de la faţa locului cu lemnele sustrase, săvârşită cu vinovăţie, sub forma intenţiei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233, art. 234 alin. 1 lit. a Cod penal, text legal în baza căruia instanţa îl va condamna la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu aplicarea disp. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, în sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Totodată, în baza art. 65 alin. 1 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal cu titlul de pedeapsă accesorie. În baza art. 67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 1 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal cu titlul de pedeapsă complementară pe o durată de 1 an, aceasta urmând a se executa în condiţiile prev. de art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal.

Conform art. 233 Cod penal infracţiunea de tâlhărie constă în furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea. Prin urmare, infracţiunea de tâlhărie presupune două acţiuni, una de sustragere, şi una de exercitare a unor violenţe sau ameninţări în scopul sustragerii ori în vederea păstrării bunului furat.

Cele două acţiuni, indiferent de succesiunea comiterii lor, sunt intenţionate – intenţia fiind calificată prin scop, pe de o parte în cazul acţiunii de furt, de scopul însuşirii pe nedrept a unui bun din detenţia altuia, iar în cazul acţiunii de ameninţare sau exercitare a unor violenţe, de scopul facilitării comiterii acţiunii de furt sau de asigurarea scăpării după comiterea acestei acţiuni ori pentru păstrarea bunului furat

În cauza pendinte, constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, întrucât fapta există, a fost săvârşită de către inculpat şi constituie infracţiune conform textului legal de mai sus, instanţa va dispune condamnarea acestuia” se arată în motivarea sentinței de condamnare a lui Saicu.

Daune morale de 10.000 de euro

Pe lângă cei doi ani de închisoare, bărbatul trebuie să îi plătească daune morale lui Thodt, în valoare de 10.000 de euro sau echivalentul în lei la data plății

Anton Saicu nu a fost de acord cu sentința pronunțată de Judecătoria Bistrița, astfel că a atacat-o în apel la Curtea de Apel Cluj. Primul termen a avut loc abia pe data de 21 septembrie, iar următorul a fost fixat la jumătatea lunii octombrie, când nu este exclus ca instanța să dea un verdict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.