În cel puţin trei localităţi printre care şi oraşul Beclean, USL Bistriţa-Năsăud va merge pe liste separate. Deocamdată, e vorba de oraşul Beclean dar şi de comunele Spermezeu şi Prund şi Tiha Bârgăului.

Protocolul de colaborare dintre PSD, PNL şi PC în cadrul Uniunii Social-Liberale nu este atât de uşor de pus în aplicare, cele trei formaţiuni politice având suficiente probleme de omogenizare a relaţiei inter-partinice. În acest context, liderii liberali bistriţeni au fost primii care au ieşit în luminile rampei şi au „denunţat” protocolul în mai multe localităţi dar şi în oraşul Beclean. Sigur, nu e vorba de un denunţ în sensul politic al cuvântului, ci de o sintagmă politică şi care propune listă separată pentru PNL la Beclean. Nici mai mult, nici mai puţin, liberalii vor avea propriul candidat la fotoliul de primar al oraşului de pe malurile Someşului Mare. El a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va merge pe liste separate la Beclean. Potrivit lui Dolha, este vorba de trei personalităţi locale, Simona Konradi – profesor, Liviu Ţărmure – medic veterinar şi Sebastian Păscălina – inginer, şi-au anunţat intenţia de a candida la Primăria Beclean. Cel care va obţine cele mai multe voturi în urma sondajului va fi candidatul oficial.
„Toţi au şanse apropiate. Va câştiga cel mai bun”, a spus Stelian Dolha. El a spus că nu sunt probleme în cadrul USL Beclean, dar că liberalii vor să testeze simpatia beclenarilor.
Anunţul liberalilor vine în contextul în care, primarul Nicolae Moldovan a declarat în repetate rânduri că el nu va renunţa la colaborarea sa cu actualul viceprimar Ştefan Mathe, şeful udemeriştilor din Beclean, Moldovan ajungând edil în oraşul de pe malurile Someşului Mare graţie şi sprijinului acordat de organizaţia locală a UDMR.

Liste separate şi în alte localităţi

Aşa cum ne-am aşteptat, alcătuirea de liste în afara USL continuă şi în alte localităţi. Cert, e vorba de comunele Spermezeu, unde Sorin Hognogi iese primar din primul tur, Tiha Bârgăului, unde Vasile Dologa nu are nici un fel de probleme să mai primească un mandat. De asemenea, nici la Prundu Bârgăului lucrurile nu stau mai bine pentru USL, actualul primar Ilie Avram fiind în pole-position pentru a mai rămâne o tură la primărie.  

Ce zice protocolul semnat între ACD şi PSD???

Art. 2 Părţile semnatare se angajează să respecte şi să aplice prevederile Protocolului Uniunii Social-Liberale;

Art. 3 În conformitate cu prevederile Art. 3.1.2., 3.1.3., 3.1.4. şi 3.1.5. din Protocolul Uniunii Social-Liberale, părţile vor constitui în termen de 30 de zile majorităţi în Consiliul Judeţean şi consiliile locale, acolo unde este cazul;

Art. 5 În vederea stabilirii candidaturilor comune pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, conform Art. 4.1.1., 4.2.1, 4.2.2., 4.2.3. şi 4.2.6. din Protocolul Uniunii Social-Liberale, partidele semnatare vor stabili, prin
mecanismele statutare proprii, propunerile de candidaţi care vor fi introduse în cercetările sociologice până cel mai târziu la 30 aprilie 2011;

Art. 6 Candidaţii partidelor semnatare ce vor fi stabiliţi pentru a participa la cercetările sociologice se obligă ca, începând de la data prezentei, să respecte pactul nu sunt permise de neagresiune conform căruia atacuri la adresa contracandidatului sau a partidului din care face parte, fiind permise numai dezbateri asupra proiectelor şi programelor privind administraţia locală.

Art. 7 În vederea aplicării prevederilor Art. 4.2.4. şi 4.2.5. din Protocolul Uniunii Social-Liberale, părţile semnatare se angajează să respecte şi să aplice rezultatul sondajului de opinie şi să întocmească listele de candidaţi pentru consilieri judeţeni şi consilieri municipali din reşedinţa de judeţ în proporţia calculată şi transmisă de conducerea centrală a USL.

Art. 8 Părţile semnatare se angajează ca, până la data de 15 octombrie, să identifice şi să decidă asupra unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ unde vor prezenta candidaturi comune, conform Art. 4.1.2. şi 4.2.7. din Protocolul Uniunii Social-Liberale şi să întocmească în acest sens un addendum la prezentul Acord.

Art. 9 Ulterior încheierii prezentului Acord, în cazul apariţiei unor divergenţe a căror mediere nu poate fi soluţionată la nivel judeţean, preşedintele organizaţiei judeţene va transmite un raport către Secretarii Generali ai celor două părţi semnatare, în termen de cel mult 24 de ore de la constatarea conflictului. Raportul va conţine o descriere a situaţiei aflată în dispută, cât şi soluţia propusă la nivel judeţean.

AC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.