Liderii Uniunii Europene vor discuta, marți, la ședința extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, despre cum vor fi împărțite eforturile și costurile tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Comisia Europeană urmează să publice în lunia iulie un set de propuneri de politici climatice, inclusiv reforme ale pieței certificatelor verzi și standarde mai stricte privind emisiile autoturismelor. Există, însă, îngrijorări în rândul unor state europene că noile politici climatice vor afecta cetățenii UE cu venituri reduse, în special prin creșterea prețurilor pentru transport și încălzire.

Șefii de stat și de guvern discută marți despre cum vor îndeplini noul obiectiv al UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990. Ținta anterioară era de 40%.

Discuțiile vor arată cât de dispuși sunt liderii UE să adopte politici care să ducă la îndeplinirea acestui obiectiv.

Un draft care va fi discutat la ședința Consiliului European, consultat de Reuters, arată că liderii UE vor cere Comisiei să mențină sistemul de stabilire a obiectivelor naționale de reducere a emisiilor în raport cu produsul intern brut pe cap de locuitor al fiecărei țări. Astfel, statele mai sărace au obiective mai mici. Oficiali din mai multe țări spun că vor sprijini acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.