Insurgenta impotriva lui Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, a provocat 640 de morti incepand din 15 februarie, potrivit Federatiei Internationale a Drepturilor Omului (FIDH). Dar potrivit unui fost sef de protocol al liderului libian, numărul victimelor se ridică la “peste 1.000”. Revoltele au provocat fuga către Tunisia a mii de emigranti.

In timp ce bilantul victimelor se apropie de 500, potrivit martorilor din Libia, citati de ONG-uri internationale pentru apărarea drepturilor omului, Gaddafi nu dă niciun semn că ar renunta la putere.
Televiziunea publică (Al-Jamahiriya TV) a negat informatiile că s-ar fi tras asupra multimilor iesite pe străzi din avioane de luptă. Misiunea aviatiei militare ar fi fost numai bombardarea unor depozite de munitii. Televiziunea nu a precizat de ce a ar fi fost dat un astfel de ordin, dar este posibil ca regimul să dorească evitarea cu orice pret a inarmării manifestantilor care ies in număr tot mai mare pe străzi.
 
Pe de altă parte, relatări de pe siteul “The Daily Telegraph” si din alte surse sustin că cel putin doi piloti libieni militari au aterizat cu aeronavele lor in Malta. Acolo, ei au declarat că au dezertat, pentru că nu puteau da curs ordinului de a deschide focul asupra protestatarilor.
Nu intentionează să renunte la putere, chiar dacă va folosi forta
Liderul libian Muammar al-Gaddafi a declarat că nu va renunta la putere si că alege să moară ca un martir decat să părăsească tara. Acesta i-a numit pe protestatari "oamenii diavolului, lasi si trădători, care vor să umilescă Libia". De asemenea, Gaddafi a sustinut că tinerii iesiti in stradă sunt sub influenta drogurilor.
"Toate statele africane admiră Libia si toti conducătorii lumii invidiază Libia. Protestatarii lucrează pentru diavol, ei vor să-i umilescă pe libieni", a declarat dictatorul libian.
Acesta a sustinut in interventia sa la televiziunea de stat că "marile puteri ale lumii vor să distrugă Libia" si si-a intrebat, in mod retoric, poporul, dacă vrea ca Statele Unite să intervină in Libia, asa cum au făcut-o in Afganistan, Irak sau Somalia.
Longevivul lider libian le-a cerut celor "care il iubesc pe Muammar al-Gaddafi" să iasă in stradă si să-si arate sustinerea. "Luati-vă copiii de pe străzi. Vă droghează copiii, vi-i imbată si ii trimit in iad", a declarat presedintele libian. Gaddafi a adăugat că "dacă va fi necesar se va folosi forta, in concordantă cu legile internationale si Constitutia libiană".
Reactii internationale la situatia din Libia
Presedintele american, Barack Obama, a afirmat că reprimarea violentă a manifestatiilor din Libia este scandaloasă, iar cei vinovati trebuie să răspundă pentru actiunile lor. El a anuntat că secretarul de stat american, Hillary Clinton, va participa, luni, la o reuniune la Geneva a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, consacrată situatiei din Libia.
 
"Suferinta si baia de sange sunt scandaloase si inacceptabile", a spus Obama, in prima sa declaratie referitoare la violentele din Libia. "Amenintările si ordinele de a deschide focul asupra manifestantilor pasnici (…) nu fac decat să pedepsească poporul libian. Aceste actiuni incalcă regulile internationale si contravin decentei, asa cum este inteleasă in general. Aceste violente trebuie să inceteze", a adăugat el.
 
"Intr-o astfel de situatie, este necesar ca natiunile si popoarele din intreaga lume să se exprime pe o singură voce si depunem eforturi pentru aceasta", a afirmat Obama.
 
Purtătorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, afirmase că SUA ar putea lua in considerare o serie de sanctiuni impotriva regimului libian.
 
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut Uniunii Europene să suspende relatiile economice si financiare cu această tară. Chiar si presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a condamnat uciderea protestatarilor in Libia si le-a cerut autoritătilor de la Tripoli să respecte dorinta poporului.
 
Nicolas Sarkozy a condamnat reprimarea brutală si sangeroasă a protestelor din această tară si a cerut comunitătii internationale să nu rămană un simplu spectator la aceste incălcări flagrante ale drepturilor omului. Astfel, Sarkozy a cerut adoptarea rapidă de sanctiuni concrete din partea UE, dar si ca blocul comunitar să-si suspende relatiile de orice fel cu Libia.

Muammar al-Gaddafi, unul dintre cei mai bogati oameni
Mare parte din analistii financiari sustin că familia Gaddafi ar putea avea miliarde de dolari ascunsi in conturi secrete din Dubai, sud-estul Asiei si Golful Persic, o mare parte dintre ei provenind din exploatările petroliere, potrivit unor experti in probleme ale Orientului Mijlociu, citati de cotidianul britanic “The Guardian”.
 
Profesorul Tim Niblock, de la Universitatea Exeter, a identificat o diferentă de mai multe miliarde de dolari pe an intre suma pe care Libia o incasează din rezervele sale petroliere si cheltuielile guvernamentale – o diferentă care, potrivit lui, a contribuit la averea lui Muammar al-Gaddafi si a celor nouă copii ai săi.
 
"Este foarte, foarte dificil să stabilesti cu oarecare certitudine cat bani detin pentru că elitele isi ascund banii in tot felul de locuri", a explicat Niblock care este si vicepresedinte al Societătii britanice pentru studii privind Orientul Mijlociu (BRISMES). "Dar averea lui Gaddafi se ridică cel putin la nivelul miliardelor de dolari, in orice formă. Ar putea fi chiar mai mult, desi nu vreau să estimez cat", a adaugăt acesta.
 
Alistair Newton, analist politic la banca japoneză Nomura si presedinte al BRISMES, a confirmat că este greu de stabilit averea lui Gaddafi, dar a admis că ar fi "suprins dacă nu ar fi de ordinul miliardelor". Nu se stie unde si-a ascuns familia Gaddafi banii, dar Niblock crede că majoritatea sunt "in conturi bancare si lichidităti in Dubai, zona Golfului si sud-estul Asiei" si nu in tări relativ transparente, precum Marea Britanie, unde statul libian a ales să investească in proprietăti la Londra si in companii precum Pearson Group care detine publicatia “Financial Times”.
 
Pe langă banii pe care i-au strans de-a lungul anilor, familia Gaddafi a cheltuit o avere sprijinind diferite regimuri africane – presedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, fiind unul dintre cei care au primit fonduri, potrivit lui Niblock. Se crede că in anii '90, Gaddafi ar fi dat bani tribului Zaghawan din Darfur. "Si cred că o parte dintre membrii tribului se numără printre mercenarii africani care luptă impotriva civililor in Libia", a adaugat profesorul.
Presedintele libian este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogati oameni. Din cauza unei donatii de aproape 2 milioane de dolari din partea familiei Gaddafi, dar si a unui doctorat acordat unuia dintre fiii dictatorului de la Tripoli, London School of Economics, una dintre cele mai bune universităti din Europa, se află acum intr-o situatie jenantă.
Andrei Tomos

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.