Libera, cu patru morti pe constiinta

Autorul unui accident rutier in urma caruia au murit patru persoane a primit o pedeapsa cu suspendare si plata unor daune morale familiilor indoliate. Cu toate acestea, prevederile Codului Penal spun ca in urma unui accident de acest fel se acorda o pedeapsa cu executare mult mai aspra. Pe de alta parte, autorii unor accidente similare au primit pedepse corespunzatoare. Autorul acestui accident este Maria Claudia Harangus, patroana firmei care a furnizat serviciile de catering pentru Nokia.

“La data de 27.05.2007 pe raza localitatii Apahida s-a produs un grav accident de circulatie soldat cu patru morti, vinovata de producerea accidentului fiind Maria Claudia Harangus, de 40 de ani din Dej, directoare la firma de catering Eurest SRL Bucuresti, care avea contract incheiat cu compania Nokia. Ea a condus cu 120 de km/h prin Apahida pe un drum in lucru unde restrictia de viteza era de 30 de km/h. A patruns pe contrasens si a izbit frontal un alt autoturism, o Dacia 1300, in care se aflau patru persoane. Cei din Dacia au murit, iar soferul care a produs accidentul a suferit o fractura la piciorul stang si cateva contuzii si echimoze de la spargerea parbrizului si declansarea airbag-ului.
Dupa producerea accidentului a urmat o ancheta care a durat patru ani de zile, ani in care politistii au facut expertize, contraexpertize, au declaratii martorilor de la locul accidentului si, intr-un final, dupa ani de munca asidua, politistii au reusit sa faca un rechizitoriu care a ajuns pe masa judecatorilor de la Judecatoria Cluj Napoca. Procesul a inceput anul trecut pe 18 martie. La jumatatea lunii februarie, dupa circa un an de dezbateri, s-a pronuntat sentinta de condamnare la 3,6 ani cu suspendare si plata unor daune minore.
Cu toate acestea, art 178 din codul Penal arata ca uciderea din culpa se pedepseste  cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar potrivit acelorasi prevederi, daca a fost cauzata moartea a doua sau mai multe persoane, la maximul de pedeapsa prevazut se mai aplica un spor de trei ani de inchisoare, adica 10 ani de puscarie.
Aparatorii lui Harangus sunt doi avocati extrem de bine cotati: avocatul Lucian Cristea, fost judecator la Curtea de Apel Cluj, si Stefan Hosu, fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj”, arata o scrisoare venita pe adresa redactiei ziarului.

Expertize pentru expertize

Conform modului de lucru al politistilor si al magistratilor, acest accident soldat cu patru victime a fost cercetat, solutionat si judecat intr-un mod total atipic.
Accidentul a avut loc in anul 2007, pe o portiune de drum care era in lucru, iar vizibilitatea si conditiile meteorologice nu au putut cauza un asemenea accident. Conform purtatorului de cuvant al IPJ Cluj date cu privire la modul in care a fost produs accidentul, drumul care era in lucru era semnalizat ca atare. Cu toate acestea, chiar daca accidentul s-a produs in luna mai 2007, prima expertiza a fost initiata abia in luna noiembrie al aceluiasi an. aceasta prima expertiza a durat un an de zile. Apoi, autoarea accidentului a cerut o contraexpertiza, care a durat, iarasi extrem de mult. Scuzele gasite pentru durata mult prea mare a expertizelor sunt simple: volumul mult prea mare de munca la care sunt supusi politistii. Cu toate acestea, rudele celor omorati in urma acestui accident, o parte s-au imbolnavit, iar una dintre ele s-a sinucis. Pe de alta parte, Claudia Harangus a incercat sa le ofere rudelor bani pentru a isi retrage plangerile. In unele cazuri oamenii au acceptat, dar au fost si cazuri in care nu s-au acceptat banii.

O judecata lejera pentru patru morti

La fel de bizar este si parcursul procesului care s-a judecat la judecatoria Cluj Napoca. daca accidentul a avut in 2007, Claudia Harangus a fost trimisa in judecata pentru ucidere din culpa abia in februarie 2011.
Pana sa fie trimisa in judecata, autoarea accidentului nu avea dreptul de a conduce suspendat, iar printre primele solutii date de judecator a fost acea de a prelungi cu 30 de zile dreptul de a conduce a unui autor de accident in urma caruia patru oameni au murit. De la inceperea procesului pana la jumatatea lunii august 2011, instanta clujeana i-a prelungit lui Harangus dreptul de a conduce de cinci ori, iar aceasta solutie s-a tot repetat pana in anul 2012. Practic, de la momentul producerii accidentului, timp de cinci ani, Claudia Harangus a avut posibilitatea de a conduce, chiar daca a omorat, din greseala, patru persoane.
La inceputul acestei luni, magistratii s-au hotarat si au condamnat-o pe Harangus… cu suspendare.
“Condamna inculpata (Claudia Harangus) la 3 ani 6 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 6 ani 6 luni, supravegherea fiind incredintata Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj. Constata ca nu au fost formulate pretentii civile in cauza de persoana vatamata Tamas Maria, mostenitoarea victimei Tamas Marian Ioan si de catre persoana vatamata Baiesi Floarea, mostenitoarea victimei Voicu Marian. Respinge actiunea civila formulata de partile civile Preda Constantin si Preda Sofica. Constata ca partile civile Preda Alina Maria si Preda Alexandra Cristina au renuntat la pretentiile civile formulate in cauza avand in vedere tranzactia incheiata cu asiguratorul. Constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru atragerea in cauza a raspunderii solidare a SC Eurest Rom SRL (societatea patronata de Harangus, n.r.) in calitate de parte responsabila civilmente. Admite in parte actiunea civila formulata de partile civile CNM si CSV si obliga inculpata la plata despagubirilor civile, astfel: suma de 5.600 Euro (echivalent in lei la data platii) cu titlu de daune materiale; suma de 25.000 Euro (echivalent in lei la data platii) cu titlu de daune morale partii civile CNM; suma de 30.000 Euro (echivalent in lei la data platii) cu titlu de daune morale partii civile CSV. Dispune instituirea masurii sechestrului asigurator, prin luarea inscriptiei ipotecare asupra cotei de contributie a inculpatei la dobandirea imobilului inscris in CF nr. 15043 Dej, nr. cadastral 2312, pana la concurenta sumei de 60.600 Euro (echivalent in lei) la plata careia a fost obligata inculpata in favoarea partilor civile CNM si CSV prin prezenta hotarare. Constata ca in cauza are calitatea de asigurator SC O.VIG SA. Obliga inculpata la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare catre stat. Obliga inculpata la plata sumei de 5.516 lei cheltuieli judiciare partii civile CNM”, arata sentinta. La acest verdict au facut recurs, atat Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, cat si Cotan Nastasia, mama uneia dintre victime, care a refuzat 3.000 de euro de la Harangus, care spera sa femeia isi va retrage plangerea in schimbul banilor. De asemenea, in sentinta nu apare specificat si daca lui Claudia Harangus i se va suspenda sau retrage dreptul de a conduce.

Oamenii mor la fel, dar pedepsele difera

In cazuri aproximativ similare, judecatorii clujeni nu au fost atat de ingaduitori cu autorii accidentului. Spre exemplu, Horatiu Tonea, fiul unui om de afaceri clujean care detine restaurantul “La Piazzetta” a primit o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare si la plata a peste 240.000 de euro. Tonea era baut si a lovit un tanar care traversa strada in zona Prefecturi.
Un alt caz este al omului de afaceri Gabriel Hilote care, dupa ce s-a urcat baut la volan, a comis un accident in urma caruia a murit o familie formata din trei persoane. Dupa proces, Hilote a fost condamnat la 3,8 ani de inchisoare cu executare si la plata unor daune care se ridica la  230.000 de euro.  

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.