Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o nouă amânare, până pe 25 decembrie, a executărilor silite pentru restanțe fiscale, a căror suspendare expira pe 25 octombrie, pentru a permite contribuabililor să ceară eșalonări. Nu a publicat, însă, imediat și în Monitorul Oficial decizia pentru ca aceasta să poată intra în vigoare, așa că  băncile au început să reactiveze automat toate popririle în ziua în care suspendarea acestora expira. Abia după ce departamentele juridice vor vedea noile prevederi publicate oficial, nu doar în comunicate de presă sau declarații de ministru, deblocarea conturilor va putea fi procesată în sistemele băncilor.   

Clienții ING Bank cu popriri fiscale suspendate în pandemie au fost anunțați de bancă, direct prin sms, dar și pe site, că au conturile din nou blocate. “Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate. Ce înseamnă asta pentru tine? Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform O.U.G. 29/2020 începand cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei”.

Situația este valabilă și la alte bănci, acestea având obligația de a reactiva popririle fiscale în lipsa unui act normativ în vigoare, publicat în Monitorul Oficial, care să prelungească suspendarea executărilor silite. Cum până pe 25 octombrie nu au putut primi instrucțiuni de modificare conform noii legislații aprobate de Guvern, dar neintrate oficial în vigoare, sistemele informatice interne ale băncilor proceseaza automat reactivarea popririlor după aceasta dată.

Data de 25 octombrie a picat duminică, în zi nelucrătoare, activarea popririlor trebuind în mod normal să fie făcută din următoarea zi lucrătoare, adică astăzi, luni, 26 octombrie. O oprire a reactivării popririlor la prima oră azi nu a putut, de asemenea să fie programată în lipsa unei legislații publicate în Monitor care să dea acoperire unei astfel de decizii.

Cu notificări de conturi blocate pentru creanțe fiscale ne-au semnalat că au primit și clienți care nu mai aveau de fapt nicio restanță la ANAF sau primării, achitându-le între timp, deoarece în buna tradiție birocratică din România băncile nu pot ridica popririle decât dacă clienții se prezintă cu dovada achitării și cu adresă de sistare de la organul de executare. De la organele fiscale nu s-au primit însă astfel de adrese, iar clienții au fost și ei descurajați în pandemie să meargă după hârtii la fisc și apoi la bănci, inclusiv suspendarea executărilor având printre scopuri evitarea unor astfel de deplasări cu risc sanitar.

Citește mai mult pe Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.