Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională.

 

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.

„Soluția Camerei Deputaților este greșită și nu corespunde normelor europene. Legea încalcă principiul bi-cameralismului, având în vedere că forma inițială a legii, adoptată de Senat, a fost fundamental schimbată în Camera Deputaților, care obliga băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, a spus Dorneanu, potrivit Mediafax.

 

Potrivit şefului CCR, se aplică legislaţia în vigoare în acest moment, iar conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor.

„Conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor de credit. Se aplică legislaţia veche. Se aplică legislaţia în vigoare, în afara acesteia care a modificat ordonanţa”, a spus Dorneanu,

El a precizat că împrumutații în franci elvețieni vor putea beneficia de impreviziune, în cadrul legii dării în plată și că mai multe detalii vor fi publicate.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.