Legea Arhivelor, neconstitutionala

Chiar daca presiunea specialistilor si a societatii civile nu a avut niciun efect asupra deciziei parlamentarilor de a aproba noua Lege a Arhivelor Nationale, aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Astfel, alesii USL au sansa de a elimina amendamentul adus de UDMR, de retrocedare a arhivelor in original catre cultele religioase.

Curtea Constitutionala a decis ca legea prin care cultelor religioase le-ar fi fost retrocedate documente in original de la Arhivele Nationale nu corespunde legii fundamentale a statului roman. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, ieri, Legea arhivelor, decizia fiind luata cu unanimitate de voturi. Judecatorii au decis ca legea a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, prevazut de Legea fundamentala.

La Senat una, la Camera alta

Judecatorii au acceptat o contestatia depusa de USL la noua Legea a Arhivelor Nationale, votata de Camera Deputatilor in luna noiembrie a acestui an, la propunerea UDMR. Maghiarii au introdus in proiectul de lege un amendament conform caruia arhivele confiscate de comunisti cultelor religioase ar fi retrocedate in original bisericilor. Opozitia a atras atentia ca legea nu defineste clar caracterul abuziv al confiscarii si nici nu precizeaza cine ar trebui sa-l stabileasca, desi modul in care au fost preluate este esential in procesul de retrocedare.
Deputatul clujean Horea Uioreanu a explicat pentru Gazeta de Cluj la ce se refera CCR cand vorbeste despre incalcarea principiului bicameralismului. „Curtea Constitutionala a constatat ca nu exista o simetrie intre proiectul prezentat la Senat pe fond si cel votat in Camera Deputatilor. Asteptam sa fie facuta publica motivatia, cu speranta ca, la intoarcerea in Parlament, pentru ca se va intoarce, sa fie eliminate acele amendamente anticonstitutionale si antinationale”, a declarat deputatul. „Ma bucur foarte mult pentru aceasta decizie, este si o victorie a USL-ului, care a contestat aceasta lege de la bun inceput”, adauga Uioreanu.

Bisericile nu pot elibera documente oficiale

“Incalcarea principiului bicameralismului a fost un argument puternic si cred ca si faptul ca, de exemplu, daca Arhivele Nationale trebuie sa elibereze documente de stare civila, nu poate face acest lucru pe baza de copii. Numai o autoritate de stat poate elibera aceste documente, iar bisericile nu au acest statut. Judecatorii Curtii Constitutionale au votat in unanimitate respingerea acestei legi”, a declarat istoricul Vasile Lechintan. „Am citit ca Marton se gandeste cum sa revina asupra acestei legi cu amendamentele propuse de UDMR. Chiar daca nu se lasa, pe noi ne intereseaza doar ca forul Curtii Constitutionale a respins aceasta lege, e un lucru care conteaza enorm”, arata Lechinta.
Intr-un interviu acordat Gazetei de Cluj, Vasile Lechintan a subliniat ca „Arhivele Nationale sunt institutii unde sunt comorile patriei si patrimoniul national. Si constitutia Romaniei prevede apararea patrimoniului national. Cum sa fie aparat patrimoniul national prin aceasta lege daca tu scoti dintr-o institutie sigura si dai in sute si sute de locuri o arhiva, care cuprinde unicate?”
Intrebat daca e de parere ca presiunea societatii civile a avut vreo influenta asupra deciziei Curtii Constitutionale, Vasile Lechintan a declarat ca nu se indoieste de acest lucru. „Instanta suprema, Curtea Constitutionala, s-a documentat mult inainte sa ia aceasta decizie si a tinut cont si de pozitia societatii civile. Oricum, erau suficiente aceste doua argumente pentru ca legea sa fie respinsa”, a adaugat istoricul. Amintim ca Vasile Lechintan a fost unul din semnatarii unui memoriu inaintat Parlamentului, referitor la amendamentele propuse de UDMR la noua Lege a Arhivelor Nationale. Alaturi de istoricul clujean au semnat memoriul academicieni, profesori, cercetatori, precum si societati culturale din Romania si din America.

Kilometri de arhiva in pericol

“Din partea initiatorilor actiunii de constientizare a opiniei publice interne si internationale asupra efectelor nocive a votului Camerei Deputatilor asupra Legii de modificare a Legii Arhivelor Nationale, dand gir propunerii deputatului UDMR Martón Arpad Francisc de retrocedare in natura catre creatorul arhivelor confesionale si punand astfel in pericol kilometri intregi de documente unicat de arhiva de o valoare inestimabila, tinem sa multumim Curtii Constitutionale a Romaniei pentru faptul ca a declarat, in unanimitate, drept  neconstitutionala aceasta lege, ceea ce este  – pentru toti romanii – un motiv in plus de incredere in aceasta institutie fundamentala  a statului roman.
Astfel salvandu-se arhivele de la o aventura periculoasa pe care le-o sortise Camera Deputatilor, s-a demonstrat, si cu aceasta ocazie, ca o democratie poate sa functioneze cand natiunea ia atitudine si ca in ultimul moment se poate intoarce cu 180 de grade un derapaj periculos de la binele comun al societatii, de la prevederile Constitutiei si de la drumul spre progres si consolidare al statului roman”, se arata in scrisoarea de multumire a mai multor asociatii si personalitati care au condamnat votul dat de Camera Deputatilor.

UDMR vrea arhivele inapoi

La inceputul lunii martie, trei deputati UDMR au depus o initiativa in Parlament care viza modificarea legii actuale a Arhivelor Nationale. Potrivit acestui amendament, cultele religioase ar putea solicita Arhivelor Nationale retrocedarea in natura a documentelor preluate in timpul regimului comunist. La propunerea parlamentarului UDMR, Marton Arpad Francisc, articolul 19 din legea actuala se schimba astfel: „Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei o data intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivelor Nationale si/sau ale directiilor judetene ale Arhivelor Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase, in baza Decretului nr. 153/1950 pentru predarea arhivelor confesionale de stare civila catre Oficiile de Stare Civila, respectiv, Decretul nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania, modificat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 206/1974“.
Specialistii considera ca aceasta initiativa poate avea efecte extrem de negative pentru pastrarea patrimoniului de arhiva, chiar daca retrocedarea catre cultele religioase a documentelor preluate de Arhivele Statului in perioada comunista respecta principiul proprietatii. Printre documentele preluate de stat se numara registrele confesionale, care au capatat valoare genealogica, manuscrise ale breslelor si alte bunuri culturale cu valoare istorica.

Drumul sinuos prin Parlament

In aceeasi luna, Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind restituirea arhivelor bisericesti confiscate. In prima varianta propusa de UDMR, legea a trecut de Senat, dar a picat la Camera Deputatilor. Tentativa UDMR din primavara nu a reusit sa treaca de parlament, insa in luna octombrie Camera Deputatilor a fost pusa in fata unei a doua incercari a maghiarilor. Luni, 24 octombrie, in Camera Deputatilor s-a propus trecerea prin procedura de urgenta a proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale. Discutarea proiectului de lege s-a amanat, insa nu s-a anulat. Doua saptamani mai tarziu, in 8 noiembrie, legea trece cu 123 de voturi pentru si 110 de voturi impotriva, majoritatea din partea opozitiei.
In ceea ce priveste pozitia deputatilor clujeni, majoritatea s-au pronuntat impotriva legii sau au ales sa se abtina. Astfel, din cei opt deputati de Cluj prezenti la sedinta (Vasile Soporan fiind absent, iar scaunul lui Palfi Zoltan fiind in continuare vacant), doar trei au votat pentru. Este vorba de deputatii PDL Daniel Buda si Adrian Gurzau si deputatul UDMR Mate Andras. Unul dintre deputatii PDL, Petru Calian, a ales sa se abtina de la vot. Acesta a motivat pozitia sa privind noua lege a arhivelor prin faptul ca se opune adoptarii sale in forma amendata de UDMR.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.