Peste 700 de deţinuţi din opt închisori din ţară au intrat în greva foamei, în urma unui val de proteste care a cuprins sistemul penitenciar din România. Deţinuţii, care au provocat declanşarea stării de alertă, au fost filmaţi inclusiv escaladând acoperişul închisorii. Administraţia Naţională a Penitenciarelor afirmă că protestele sunt cauzate de condiţiile din închisori.

Revolta din penitenciare s-a extins ca un virus periculos. După incidentele de la Iaşi, miercuri, 13 iulie, şi în Botoşani, Bistriţa, Tulcea şi Vaslui, deţinuţii au început să protesteze. Se plâng de condiţiile mizerabile din puşcării, cu celule supra-aglomerate.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că ştie toate probleme cu care se confruntă deţinuţii: ”Sunt necesare măsuri imediate care să corecteze precaritatea din sistem care să rezolve supraaglomerarea, chestiunile legate de hrana celor aflaţi în detenţie, legate de muncă , dreptul la asistenţă medicală şi mai ales la reintegrarea în societate. Îi asigur pe cei aflaţi în penitenciare că lucrăm la găsirea unor soluţii. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune”.

Proteste duse la extrem: un deţinut clujean şi-a pus ştreangul la gât

Mai mulţi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Bistriţa au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din ţară, unii refuzând pâinea, alţii în schimb urcându-se pe acoperişuri sau incendiind materiale textile în celule.

După scandalul de miercuri, 13 iulie, un deţinut clujean încarcerat la Penitenciarul Bistriţa, în vârstă de 31 de ani, a încercat în noaptea de miercuri spre joi să îşi ia viaţa.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Judeţean Bistriţa, Mihaela Mastan, a declarat pentru Agerpres că bărbatul a intenţionat să se sinucidă prin spânzurare şi a suferit o luxaţie de coloană cervicală, care însă nu îi pune viaţa în pericol.

Deţinutul va fi dus în cursul zilei de joi la un consult psihiatric, în urma căruia se va decide dacă acesta va rămâne internat pe secţia de psihiatrie sau va fi externat. 

Fost direct ANP face lumină în scandalul protestelor din penitenciare

Instigaţi de televiziunile ai căror patroni se află încarceraţi în penitenciare, deţinuţii au început să pună în practică scenariul unor revolte, având drept scop obţinerea de eventuale amnistii şi graţieri.

Pentru a-şi atinge scopul, deţinuţii au început să incendieze camere de deţinere, refuzuri colective de hrană, culminând cu acţiunile ostile de la Penitenciarul Iaşi de aseară (n.r. – 11 iulie).

Sorin Dumitraşcu , fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) afirmă într-un interviu pentru Hotnews.ro că ”s-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finanţate de actuali deţinuţi. Este de notorietate ca înaintea acestor reacţii ale deţinuţilor au fost adevărate campanii mediatice pe tema situaţiei penitenciarelor, şi crearea unei aşteptări în rândul deţinuţilor referitoare la o potenţială amnistie şi graţiere. Este adevărat că este nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, atât pentru deţinuţi cât şi pentru personal. Dacă însă motivul protestelor ar fi condiţiile de detenţie, acţiunile de distrugere şi incendiere nu sunt un argument în acest sens. Dimpotrivă”.

Şi sindicatele din penitenciare dau vina pe posturile TV cu patroni în detenţie

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Naţională a Lucrătorilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cer măsuri pentru rezolvarea situaţiei din închisori, pentru că de condiţiile proaste din ele au parte şi gardienii. Mai mult, ei susţin că, făcându-şi meseria, sunt expuşi permanent agresiunilor. Organizaţiile sindicale observă că, până la momentul în care au ajuns după gratii persoane cu influenţă în zona media sau potente financiar, sistemul penitenciar nu a fost un subiect de presă.

De asemenea, adaugă cele două sindicate, nici autorităţile că nu au fost interesate să crească numărul locurilor de cazare din închisori. Referindu-se la protestele deţinuţilor din ultimele zile, SNLP consideră că se urmăreşte forţarea unei amnistii:

Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului”, afirmă sindicaliştii.

SNLP avertizează că, dacă în timpul revoltelor, vreun membru de sindicat va fi agresat de deţinuţi, gardienii vor protesta în faţa posturilor TV pe care le consideră responsabile de această situaţie. Ei mai cer imperativ să se aplice prevederile legale deţinuţilor care distrug, care incendiază şi celor care consideră că folosirea forţei este soluţia. 

Ministrul Justiţiei spulberă speranţele legate de o eventuală graţiere

Ministrul Justiţiei a declarat că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare. Raluca Prună a explicat în direct la TVR că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor. Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.

”O graţiere rezolvă problema aici şi acum. Noi trebuie să ne asigurăm că în penitenciare avem condiţii demne, indiferent de cine cum intră în penitenciar”, a subliniat Raluca Prună.

Raluca Prună a anunţat că în perioada următoare va porni o dezbatere publică privind condiţiile de detenţie din penitenciare şi că va face o propunere de lege, „dacă din dezbatere reiese sprijinul popular pentru măsuri, inclusiv radicale”.

Scopul legii pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse

Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, fost consilier al primarului Cristian Popescu Piedone este cel care se remarcă propunând în Senat introducerea în Codul Penal a „regretului efectiv”. Senatorul Mihai s-a gândit că „regretul efectiv” al unui corupt, de exemplu, ar trebui să înlăture răspunderea penală şi să îl scape pe om de dosar. Există şi nişte condiţii: coruptul să îşi recunoască fapta şi să vină de bunăvoie la procurori să se autodenunţe, să fie la prima abatere infracţională şi să plătească prejudiciul.

Motivaţia legii sale: România are şi aşa prea multe procese şi dosare penale, iar puşcăriile nu mai fac faţă, timp în care prejudiciile rămân nerecuperate. Tânărul senator a fondat alături de alţii un nou partid în 2015 – PPU-sl, co-prezidat de Maria Grapini şi în care se află mai mulţi foşti membri PC, partid fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu.

Legea amnistiei şi a graţierii  ar putea scăpa mai mulţi politicieni atât de închisoare, cât  şi de aşa-numitele pedepse accesorii sau complementare, precum interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales o anumită perioadă de timp. 

Printre ”beneficiarii” legii se află Dan Voiculescu, fost senator PC şi  fondatorul Intact Media Group, fostul premier al României, Adrian Năstase, George Becali, Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, Fostul ministru al Economiei şi Comerţului Ioan Codruţ Sereş,  Fostul ministru al Telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, Dan Pasat– fost deputat independent, Relu Fenechiu – deputat PNL, Ioan Avram Mureşan fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş fost ministru al Agriculturii

25 COMENTARII

 1. de frica sa nu scape de arest politicienii nu se da gratiere pentru nimeni, cu toate ca sunt foarte multi care nu au ce cauta acolo, dati o gratiere pentu fapte fara violenta, sa nu fie recidivisti, sa nu aiba prejudiciu si sa nu fie inchis pentru coruptie si atunci raman putini care vor iesii, dar demonstrati ca suntem o tara civilizata, nu sa dat gratiere din 2002, de ce sa platim noi ca popor amenda de la CEDO, de ce nu o platesc cei ce au dat acele sentinte gresite ori cei ce nu au folosit banii dati de stat pentru penitenciare,nu sunt de acord sa platim noi poporul.S-au dat atatea legii care ne-au afectat pe toti (legea pensiilor nesimtite) ,de ce nu s-ar da si o gratiere ca in alte tari, ar ajuta cativa oameni care au gresit si pe care nu trebuie sa-i omoram acolo

 2. Spunem ca traim intr-o tara civilizata,ce sa spun…poate ca fiecare dintre noI suntem expusi la diverse greseli dar nu cred ca e posibil sa dai pedepse unor terte persoane pt.500 ron ,3 ani cu executare iar celor care au furat milioane de euro le dai cu suspendare.Sunt cazuri similare din lotul Moravita care au savarsit aceleasi fapte si au aceleasi acte materiale ,unul primeste cu executare iar altul cu suspendare.Sa imi explice si mie , cum sunt facute legiile din tara asta!!!Asta e tara tuturor posibilitatilor oameni buni.Imi e rusine …pacat ca e locuita!

 3. De unde acest mit , ca ministrul justiției , să propună ,amnistia sau grațierea ? Parlamentul ar trebui să pună pe o rdinea de zi această oportunitate . Noi cei de afară , nu mai stăm bine cu nervi , așteptând cu nerăbdare amnistie , dar cei din înăuntrul , oare , or mai avea răbdare !? Domnilor parlamentari , vă rugăm , propuneți amnistia !

 4. LI ESTE FRICA DE ASEMENEA SI DE CEI CARE SUNT GRAV BOLNAVI DE EXEMPLU CU SIDA, NU SE VORBESTE DESPRE ASTA DE CE EI SUNT UITATI? PENTRU CA NU AU SOLUTII , INTRE OAMENI SANATOSI LI ESTE FRICA SA TRIMITA VRO (CESTIU EU 800 )DE OAMENI INFECTATI CU HIV, UNDE O SA L TRIMITA, CE O SA FACA CU ACEI OAMENI?????

 5. domnilor de ce va bateti joc de omenire si mintiti cu nerusinare ca dati legea amnistiei si gratieri in masa astept de 8ani si jum sa imi vina copilul acasa si sa imbolnavit de hepetita acolo nu e tratat decat da a te doare apul iti da de picioare are dreptate lumea e zice daca ai bani stai cu arest la domiciliu sau control judiciar doar parlamentari faceti ceva domnilor ca multi fie ei si recitivisti stau nevinovati in puscarie credetima ca nu va mint

 6. presedintele romaniei al rog sa ia masuri inpotriva lui doamna ministra pruna la parlamentari 2ani suspendare si detinutii magariti batuti morti netratati de boli parlamentari nu au avut deperdut nimic bani leau ramas doar 2 ani bani au case au mana mana cu prin ministra pruna cum re\zolvam domnul presedinte al romaniei

 7. haideti sa va mai spun eu ceva despre condiitile din penitenciare In PNT Timisoara unde am fost incarcerat am fost operat din vina lor la o masea deoarece nu au instrumente sterile cabinetul medical este un focar de infectie si eu mam judecat cu statul roman la cedo pt condiitile de detentie si am castigat tin sa va anunt ca celulele sunt foarte mici detinuti multi pe timp de vara nu ai aer in celule personalul penitenciar se purta cu noi ca si animalele si plus de asta sunt detinuti condamnati cu crima sau viol bagati inpreuna cu cei cu furt…oare este bn asa???

 8. Sa le fiie rusine ne mint gratiere cand ??? Eu nu am sa particip la vot dar oameniii bunii vb vb vb atat sa esim an strada an nainte de alegerii acum e momentu sa esim an strada sa strigam totii „Vrem Gratiere ne mor copii ,sotii, fratii, ce dragii ” Asta trebui sa facem …..Multumes . Va rog sa va ganditii.

 9. Sa se dea grațierea aia o dată ne alungă de pe o zi pe alta si cei care sunt recidivisti pentru că nu toți sunt nevinovați si ei au familie acasă care fără un soț acasă se descurca greu nu credeți domnule președinte???

 10. Din pacate, lege nu mai exista. Doar minciuni si tot felul de vrajeli. De ce oamenii fara nici o vina isi petrec zilele dupa gratii? Oamenii legii, cum dormiti noptile domnilor? Dumnezeu are grija de toti, in deosebi si de cei care se joaca cu vietile oamenilor ca cu o jucarie neinsufletita, veti primi pedepse fara mila asa cum ati facut cu ceilalti.

 11. Dati o dati un gratiere pt toti si ei sunt oameni au un suflet o speranta de ce sa santem asa de rai ei nu sunt oameni care are nevoie de gratiere de ce sa judecam pt toate fabricile sau vandut ce sa lucre si pt nu mai are de unde .intoate tarile sau dat nu mai la noi romania nu sa dat nimic si nici nu cred ca faci dar exista Dumnezu pt fie care in parte ajtati pe fie care in parte macar 5 ani

 12. Domul presdinte de ce nu dati o gratiere pt detinuti daca erai dumneta acolo cerei o gratiere nu daca nu dati nimeni nu o sa mai voteza nimeni vospun eu pt pesedeu azis ca da asa ca oamenivia dotat si pe peneleulnu la votat nimeni de ce nu aijutat pe toti in coletiv macar 5 ani nui vi groaza de Dumnezu pt si ei sunt oameni da poate 200 sms oameni sa nu dati gratiere pt vine si ne fura ne omoara dar daca avea pe cineva drag nu ar zice asa datio gratiere pt toata lumea si sa nu mai dati niciodata alta de cat asta dar dato nu mai dati sperante desarde la oameni oameni astepra ceva de la voi asa cum asteptati ca noi sa va votam rog parlamentul sa fie de cord mai ales pe domul presdinte al romaniei va multumesc

 13. Ziceti ca dati o gratiere 15 ianuarie dato o data pt nu stiu de cati ani zice pe iternet ca se da dar nu sa dat nimic sa dea BUNUL Isus Cristos sa nu mai voteze nimeni nici pe voi iesti afaravoameni buni nu ma asa dau lasi

 14. Domul presedinte de ce mintit ata de frumos.din cauza ca aveti ura pe liviu
  pe politicieni ca scapa nu vi frica de Dumnezu nu sunteti instare de nimic nu telegeti pt vinim pe tine si va cerm demisia domnul presdinte utativa la televizor toata lumea va critica zice ca daca era sotia sau tu erai de cord cu gratiere domul presdinte daca nu dati gratiere mult nu mai stai pe mana la inima si juri ce juri esti un om fara milia se oamora detinuti dar va pasa dati o gratiere coletiva macar 5 ani dati dovatda .dar ce sa dati pt te pui cu toata greutatea si funitia pe care o are domul presdinte .oameni buni nea amenitat ca se o pune ca are funtie dar noi putem sa faci sa nu mai are aideti in strada si cerm demisa sa nu mai are putere omul asta vicleni si micinos ca vine oti si rau pt socitate nul da el pt hi ciuda pe psd ca aluat voturile

 15. dati amnistie si gratiere pentru toate infractiunile fara violenta…toti merita o sansa ,iar in al doilea rind trebuie schimbate codul penal si codul de procedura penala

 16. Dupa unii trebuie sa profite de amnistie sau de gratiere cat mai multi oameni care sufera[sau urmeaza] detentia pe drept sau pe nedrept,n-are importanta,numai LIVIU DRAGNEA NU!Pt. ca asa ,,vrea muschii unora”Ce aveti d-lor cu el sunteti de acord cu condamnarea unui lider care a indemnat romanii sa participe la actul democratiei -dreptul la vot,adica sa isi manifeste orientarea politica macar cu ocazia votului?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.