Primăria Bistrița cumpără, cu aproape 140.000 de lei, îmbrăcăminte pentru polițiștii locali din cadrul instituției. Este vorba despre uniforme, căciuli, geci groase sau de ploaie.

Municipalitatea caută o firmă care să îi îmbrace pe polițiștii locali. Pune la bătaie aproape 140.000 de lei și include toate tipurile de articole vestimentare de care au nevoie, de la caschete, la căciuli, pantaloni, cămăși și chiar geci de ploaie sau de iarnă.

Firma care va câștiga licitația are 40 de zile de la data emiterii comenzii pentru a livra hainele. Licitația organizată de Primăria Bistrița în acest sens se va finaliza în toamna acestui an.

„Fiecare produs este prevăzut cu o etichetă pentru identificare. Aceasta va cuprinde: denumirea furnizorului, talia și grosimea, compoziția fibroasă, anul confecționării. Eticheta de mărime va cuprinde instrucțiunile de utilizare și de întreținere referitoare la temperatura de spălare, tipul utilajelor indicate în operațiunile de spălare, curățare, uscare, călcare, care este fixată în interiorul produsului pe partea stângă”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Firma care câștigă licitația trebuie să trimită echipă la Poliția Locală pentru a face măsurătorile, iar în cazul în care un articol nu se potrivește polițistului pentru care a fost făcut, furnizorul trebuie să facă modificările necesare.

„La solicitarea autorității contractante, furnizorul va asigura o echipă tehnică pentru a efectua măsurile antropometrice individuale, necesare realizării contractului, direct la sediul Poliției Locale a municipiului Bistrița. În situația în care forma finală a produsului furnizat nu corespunde cu dimensiunile persoanei pentru care a fost realizat, după caz, furnizorul efectuează modificările necesare, sau înlocuiește produsul fără alte costuri suplimentare”, se mai specifică în caietul de sarcini.

Primăria Bistrița nu se zgârcește: vrea doar papuci din piele și pulovere din lână

Toate produsele de pe lista de licitație sunt de calitate: papuci doar din piele, pulovere din lână și cămăși din bumbac. Pe lista de cumpărături a Poliției Locale se regăsesc 5 șepci de vară, 5 caschete de iarnă, 5 băști, 67 de șepcuțe cu cozoroc, 6 pălării pentru polițiste, 42 de căciuli sau 70 de fesuri:

„Căciula este de culoare neagră (albă pentru circulație) confecționată din stofă tip postav, prevăzută cu două clape din blană naturală de ovine. Clapa din față este rotunjită, iar cea din spate formează 2 urechi laterale, prevăzute cu 2 nasturi și o bentiță pentru încheierea acestora capului sau sub bărbie. La mijlocul calpei din față de aplică emblema. Căciula este căptușită cu țesătură, asortată la culoarea calotei”, se specifică în caietul de sarcini.

De asemenea, Primăria Bistrița mai cumpără 100 de cămăși cu mânecă lungă din bumbac, 45 de cămăși cu mânecă scurtă pentru bărbați și femei, 51 de perechi de pantaloni pentru uniforma de vară sau 10 perechi de pantaloni pentru uniforma de iarnă.

„Are croiala dreaptă, fără manșetă, lungimea poate ajunge până la partea superioară a tocului încălțămintei, iar lărgimea ei este între 210 – 250 de mm, în raport cu talia. Pantalonul este prevăzut cu două buzunare laterale și un buzunar la spate, închis cu clapă și nasture. Pantalonul se confecționează cu betelie obișnuită și este prevăzut cu 4 găici lungi de 70 mm și late de 20 mm, prinse în partea superioară prin cusătura beteliei, iar în partea inferioară prinse cu nasture de format mic, astfel încât pantalonul să permită portul centurii a cărei lățime este de 50 mm”, descriu reprezentanții Poliției Locale pantalonii pe care îi doresc pentru polițiști.

Municipalitatea le ia polițiștilor locali și 50 de scurte pentru vânt din tercot impermeabilizat, dar și 47 de pulovere din lână, 20 de costume de intervenție de vară, 5 costume de intervenție iarnă, 15 pelerine de ploaie, 25 de scurte îmblănite, 20 de perechi de mănuși și 32 de perechi de pantofi de vară din piele, dar și 32 de perechi de pantofi de iarnă și 60 de perechi de bocanci sau ghete. Și când vine vorba de papuci pretențiile sunt mari, aceștia trebuie să aibă bombeuri, talpă și tocuri din cauciuc, iar căptușeala din interior trebuie să fie rezistentă la abraziune, dar și antibacteriană și antifungică.

În același contract intră și 279 de ecusoane pentru mânecă cu Poliția Locală și 130 de embleme pentru șepci și pălării. De asemenea, vor fi achiziționate și 70 de seturi de epoleți și 80 de tricouri, 5 centuri și 40 de curele din piele, dar și 40 de veste împotriva frigului.

Acum 2 ani, Primăria Bistrița dădea cu 30.000 de lei mai mult pe uniforma polițiștilor

Nu e prima dată când Primăria Bistrița cheltuiește sume așa mari pentru a-i îmbrăca pe polițiștii locali. Acum 2 ani, municipalitatea dădea cu 30.000 de lei mai mult pe uniformele polițiștilor, mai exact cu 170.000 de lei. Atunci, Primăria Bistrița cumpăra ceva mai multe articole.

Era vorba despre  72 de cravate, 70 de fulare, 146 de cămăși cu mânecă lungă, 45 de cămăși cu mânecă scurtă , 71 de costume de vară pentru bărbați și femei, dar și 10 costume de iarnă, 10 geci pentru vânt, 67 de pulovere, 71 de veste împotriva frigului.

Au fost achiziționate, de asemenea, și 10 costume de intervenție pentru vară și 71 pentru iarnă, 30 de pelerine de ploaie, aproape 50 de scurte îmblănite, 60 de perechi de mănuși, 55 de perechi de pantofi de vară și 54 de perechi de pantofi de iarnă, 50 de perechi de ghete, 378 de ecusoane pentru mânecă, 198 de embleme coifură, 70 de seturi de epoleți, 146 de tricouri, 71 de fesuri, 39 de centuri și 45 de curele.

Culmea, în 2020, suma cheltuită pe uniformele polițiștilor locali era la jumătate. 70.000 de lei costau hainele polițiștilor acum patru ani. Atunci au fost achiziționate 25 de șepci de vară, 60 de șepcuțe cu cozoroc din bumbac, 6 fesuri, 5 cravate din mătase, 85 de ecusoane pentru mânecă cu însemnele Poliția Locală.

Au fost cumpărate și 85 de embleme pentru șepci, 80 de epoleți, dar și 146 de cămăși cu mânecă lungă, 145 de tricouri și 5 costume de vară cu sacou, pantalon sau fustă.

Pe listă regăsim și 5 costume de iarnă cu sacou și pantalon, 5 scurte de vânt, 60 de costume de intervenție pentru iarnă și vară, 5 pelerine, 5 scurte îmblănite, 5 veste multifuncționale, 60 de perechi de pantofi pentru vară, 60 de perechi de pantofi pentru iarnă, 55 de perechi de bocanci sau ghete.

Poliția Locală este subvenționată din bugetul local și are atribuții în siguranța circulației, ordine publică, disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor sau parcări.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.