Larionesi îşi face staţie de asfaltare în Năsăud! Localnicii din vecinătatea obiectivului i-au făcut plângere la Garda de Mediu şi DSP

1923

 

 

Năsăudenii care locuiesc în partea de jos a orașului sunt foarte scandalizați de faptul că în vecinătatea locuințelor lor a răsărit, aproape peste noapte, o stație de preparare a mixturilor asfaltice. Mai pe înțelesul tuturor, e vorba de o stație de asfaltare. Oamenii au sărit însă ca arși, când recent, în aerul din zonă s-a împrăștiat un miros crunt de bitum. Revoltați, au trimis sesizări, atât la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, cât și la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Stația de asfaltare aparține firmei Frasinul, deținută de omul de afaceri Traian Larionesi. Pentru această activitate încă nu există un acord de mediu, ci doar o decizie de încadrare ce datează de la finele lunii mai.

 

 

 

La finele lunii mai, firma deținută de Traian Larionesi – Frasinul SRL – a depus la Agenția pentru Protecția Mediului o solicitare de obținere a acordului de mediu pentru o stație de asfaltare pe care omul de afaceri vrea să o pună în funcțiune în incinta punctului de lucru pe care îl are la Năsăud, în zona așa numită industrială. În respectiva zonă funcționează însă doar câteva firme, care însă nu au deloc activități poluatoare. Cele mai multe sunt însă locuințe.

Punctul de lucru al firmei lui Larionesi nu este chiar la vedere, fiind situat undeva în spatele Somplast, spre stația de pretransfer a deșeurilor. Activitatea inițială derulată acolo a fost cea de debitare a materialului lemnos, însă nu demult Larionesi a pus pe picioare și o stație de betoane. Că doar omul nu se ocupă doar de lemn, ci și de construcții.

Recent, i-a dat prin cap să pună în funcțiune și o stație de asfaltare. Dacă stația de betoane nu a deranjat pe niciunul dintre năsăudenii care locuiesc în zona din vecinătate, nu același lucru s-a întâmplat cu stația de asfaltare.

 

Năsăudeni: A fost poluată atmosfera și viciată grav calitatea aerului

 

De circa o săptămână, reprezentanții a nu mai puțin de 38 de familii, cu câte doi, trei sau chiar patru membri, care locuiesc în zona care își desfășoară activitatea Frasinul SRL în Năsăud au depus sesizări la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, prin care autoritățile sunt atenționate despre faptul că “a fost poluată atmosfera și viciată în mod grav calitatea aerului”.

“(…) de dată recentă în orașul Năsăud, pe strada George Coșbuc, în așa numita «zonă industrială» a orașului (…) unde își are sediul social cu un punct de lucru și firma Frasinul SRL Maieru, aceasta a deschis o stație de preparare a bitumului.

Din acel moment, în zonă calitatea aerului, implicit a mediului înconjurător prin fumul persistent degajat și mirosurile pestilențiale greu de suportat de către toți oamenii din zonă afectată, a fost poluată atmosfera și viciată grav calitatea aerului. În zonă există și o ciupercărie industrial care este și ea afectată grav de poluarea aerului.

Aspectele precizate anterior sunt confirmate de tabelul anexat ce cuprinde 38 de familii identificate (…) care cer insistent oprirea urgent a acestei activități pluante din zona menționată de către firma precizată anterior.

Precizez totodată faptul că firma SC Frasnul SRL Maieru are în zona industrială a orașului Năsăud un punct de lucru cu depozitarea și prelucrarea lemnului și nu deține autorizație de mediu pentru o stație de prelucrare a bitumului, ce poluează grav mediul înconjurător”, au transmis, năsăudenii petiționari, celor două instituții mai sus amintite, în urmă cu câteva zile.

 

Se promite controlul

 

Atât Garda de Mediu BN, cât și Direcția de Sănătate Publică vor demara, se pare, și niște controale. Nu au stabilit însă data exactă a acestora. Aceste aspecte au fost confirmate de comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș.

“Am primit sesizarea, dar vom merge acolo în control cu Direcția de Sănătate Publică. Din informațiile pe care noi le avem, ei (n. r. – Frasinul SRL) fac niște probe tehnologice, (…). Având o decizie de încadrare emisă de Agenția pentru Protecția Mediului,  până la obținerea autorizației ei sunt îndreptățiți să facă probe tehnologice și chiar să valorifice materialul rezultat dacă vreau, nu le impune Garda de Mediu ce să facă cu acesta, decât dacă devine deșeu. După probele tehnologice trebuie să solicite autorizație de mediu pentru a putea desfășura activitate tehnologică. (…) O stație de asfaltare miroase dacă nu este conformă. Probele tehnologice trebuie făcute, fiindcă altfel o autorizezi și pe urmă, dacă nu e în regulă, te trezești că trebuie închisă. Pe de altă parte, aceste probe sunt efectuate sub supravegherea unui specialist. Noi vom merge acolo și vom vedea exact care este situația”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, Gabriel Petraș.

 

Ce prevede decizia de încadrare

 

Conform deciziei de încadrare emisă de APM BN pe data de 31 mai a.c., proiectul constă în achiziționarea și amplasarea unei stații de producere a mixturilor asfaltice AMMANN EASY BATCH cu capacitatea maximă de 90 tone/h pe platform asfaltată, liberă de construcţii.

Pe amplasament funcţionează un atelier de prelucrare a lemnului la nr. 5A, str. Emil Isac – Autorizaţia de mediu nr. 96 din 31.07.2009 şi o staţie de producere a betonului la nr. 2, str. Emil Isac pentru care s-a emis Autorizaţia de mediu 115/05.07.20013, revizuită 14.03.2016.

Stația de mixturi asfaltice propusă ocupă o suprafață de 643 m2, respectiv: birou – 30 m2, magazie – 56 m2, platformă ocupată cu staţiemixturi asfaltice – 121 m2, tancbitum – 31 m2, cabină comandă staţie – 3 m2, rezervor fibră – 2 m2, ciclon -28 m2 și padocuri 124 m2;

Componentele staţiei de mixturi asfaltice sunt următoarele: predozatoare pentru agregate reci cu capacitatea de 2 x 5,5 + 2 x 6,5 = 24 m3, 4 benzi transportoare din cauciuc, bandă colectoare, uscător format din patrutamburi, eco arzător automat cu P = 6500 kw care poate funcţiona cu combustibil lichid sau gazos; sistem de filtrare format din baterie de filtre cu saci 220 buc și suprafața filtrantă de 330 m2 şi doua şnecuri, unul pentru colectarea filerului, al doilea pentru descărcarea excesului de filer; exhaustorul de fum P = 45 kw și capacitatea 28.000 N m3/h; rezervor combustibil lichid cu capacitatea de 13 m3; elevator cu capacitatea 108 t/h; ciur vibrator cu patru compartimente cu capacitatea totală de 7 m3; sistem de cântărire pentru agregate şi filer; skip (bena) cu capacitatea de 1200 kg; mixer cu capacitatea de 1200 kg/şarjă;cabina de control cutablou de comandă, calculator de proces; centrala oleotermică cu P = 200.000 kcal/h =232,6 kw cu arzător diesel, rezervor bitum cu capacitatea 25 m3; compresoraer P = 11 kw; siloz de filer mineral cu capacitatea de 70 t; cisternă suplimentară de bitum V = 50 m3; instalaţie de dozare fibre cu capacitatea 2 m3care conţine 3 saci big-bag.

Agregatele vor fi depozitate pe sorturi, în padocuri, pe suprafaţă asfaltată, filerul este stocat într-un siloz cu capacitatea de 70 t prevăzut la gura de evacuare în atmosferă cu filtre de reţinere a pulberilor cu scuturare manuală ș reintroducere în filtrul cu saci. Bitumul este stocat în 2 rezervoare cu capacitatea 25 m3, încălzite şi izolate termic cu vatasticlată cu grosimea de 10 cm, protejată cu tablăde aluminiu, amplasate pe platforma asfaltată ș este vehiculat cu o pompă cu turație variabilă. Bitumul este menținut la temperatura solicitată de proces prin intermediul agentului termic – ulei diatermic încalzit într-o centrală termică pe combustibil diesel, prevazută cu schimbător de căldură vertical. Întregul proces este automatizat. Gazele de ardere sunt evacuate printr-un kit de evacuare cu h =12 m ș Dn 250 mm; aditivul (fibra de sticlă) este stocat în instalaţia dedozarefibre.

Potrivit aceluiași document, în ceea ce privește producția de deșeuri, în faza de implementare a proiectului nu vor rezulta decât deşeuri menajere, iar în perioada funcţionării cantitatea de deşeuri generată va fi influenţată de cantitatea de mixtură asfaltică produsă.

“În perioada de funcționare vor rezulta următoarele tipuri de deșeuri: menajere, metalice, filtre de ulei, rebut mixturi asfaltice, ulei uzat care vor fi colectate selectiv și valorificate prin societăți autorizate.  Toate categoriile de deșeuri generate  vor fi colectate selectiv și valorificate/eliminate prin relații contractuale cu societăți specializate”, se arată în decizia de încadrare.

În ceea ce privește emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort, cei de la APM BN arată că, în faza de implementare a proiectului, acestea s-ar putea să existe de la mijloacele de transport şi utilajele necesare lucrărilor în faza construire, în timp ce în etapa de funcționare “de la stația de mixturi asfaltice (uscare/amestecare agregate, evacuare gaze de ardere) și de la mijloacele de transport care aprovizionează punctul de lucru și cele care transportă mixtura asfaltică produsă vor rezulta emisii, dar prin soluţiile constructive adoptate, echipamentele care se vor utilizate şi prin modul de operare, sunt prevăzute măsuri pentru protecţia factorilor de mediu”.

Din punctul de vedere al celor de la Mediu, proiectul nu va avea un impact asupra factorilor de mediu şi nu vor crea un disconfort pentru populaţie, fiind afectată direct doar suprafața de teren pe care se realizează construcția.

 

 

 

8 COMENTARII

 1. Cat sadism, se pozeaza cu animale pe care le impusca. Ii doresc sa moara in aceleasi chinuri, criminalul de animale. Mai omule daca esti om tu nu stii sa pozezi si altfel? Iti vine randul, totul se plateste in viata. Tu crezi ca daca aimpe Raducu la piciare esti D-zeu?om de nimic ce esti

 2. Ma, cat priveste faptul ca investeste , creaza noi locuri de munca si dezvolta ( cu sau fara sprijinul celor de la butoane ) afacerile locale, nu este un lucru rau, daca da roade pozitive pentru societate, dar morala si atitudinea de ” frate penticostal ” al acestui „domn ” ( si imparat al licitatiilor publice ) este scandaloasa .
  Chiar asa frate ” Lario” – nache ( vorba lui Patrascu de la ” TV ” … ) , fi domnule mai decent si mai crestin si nu mai fi atat de sadic si de hapsan … ! Dvs. crestinii penticostali, de ce nu-l ” trageti de … ” urechi ” macar … ?!

 3. Hei … ” Bosss ” , dara daca-ti spun ” hailalti „… atunci afli si ca-ti ” pute gura ” … chiar daca nu ” mananci usturori ” … ci efectiv ca ” nu te speli pe ea ” … asa cum este cazul dumitale … !
  Sper ca nu Larionesi a scris asta, ca el este un ” copil fain „… numai ca-i putin cam ” sadic ” … cu apucaturile lui de ” Second romanian hunter ” … ca ” first ” a fost Ceausescu si stiti cum a ” sfarsit ” … !
  Frate Lari- onache … vezi ca cine „ridica sabia , de sabie va muri ” … ( daca mai citesti prin Sfanta Biblie … ) ! Nu mai posta fotografii cu apucaturile tale meschine, ca nu plac lumii , chiar daca social, esti … ” un copil fain ” .

 4. Jegul ordinar si sadicul. CUM A REUSIT SA FACA ATATA ZVERE DIN MUNCA CINSTITA.?? Stim cine il sustine sper sa aiba toti sosrta lui DRAKNEA.

 5. Salut … ! ” Pace frate Lari- onache ” ! Ce mai faci ? Ce mai ai in plan sa mai ” impuscam „… ? !
  Suntem curiosi, pe cand te vom vedea pozat „calare pe un magar ” … cu o cruce in mana , nu cu pusca cu ochire prin laser … ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here