Element Development, unul dintre investitorii care promitea un mall lângă piaţa de la ruşi s-a răzgândit şi nu va mai merge mai departe cu proiectul. Se pare că cei doi investitori care voiau să ridice mall-uri pe aceeaşi stradă au ajuns la o înţelegere, iar unul dintre ei a cedat. Lângă piaţa de la ruşi va rămâne doar Selgros, care va fi inaugurat în luna septembrie.

 

În anul 2016, primarul Ovidiu Creţu îi şoca pe bistriţeni după ce anunţa într-o conferinţă de presă că în partea de sus a oraşului urmează să se construiască nu unul, ci două mall-uri.

Unul urma să fie amplasat în vecinătatea pieţei de la ruşi, în timp ce celălalt este deja sus şi este situat lângă supermarketul Kaufland, pe aceeaşi Calea Moldovei. Distanţa dintre cele două proiecte este de maxim 500 de metri, iar acest lucru a contat în războiul dus de cei doi investitori.

Element Development promitea un mall lângă piaţa de la ruşi, iar Apple Development construieşte lângă Kaufland. Cei doi investitori au început să obţină autorizaţiile necesare încă din anul 2016. Un plus l-au avut cei de la Apple Development, care au luat o parte din documentaţie de-a gata.

Apple Development construieşte în locaţia în care un investitor avea de gând să ridice un centru comercial similar în urmă cu câţiva ani. Proiectul neconcretizându-se, fostul investitor a vândut terenul cu tot cu autorizaţii.

Element Development s-a asociat cu cei de la Selgros Cash & Carry. Centrul comercial pe care-l pregătea investitorul urma să se întindă pe 30.000 de metri pătraţi, fiind cam de trei ori mai mare decât celălalt proiect similar, care are doar 8.300 de metri pătraţi construiţi.

 

Element Development s-a retras din afacere

Cei care au construit lângă piaţa de la ruşi sunt doar cei de la Selgros Cash & Carry, care vor inaugura supermarketul în luna septembrie. Lucrările sunt aproape gata, muncitorii fiind la faza de finisaje. De asemenea, supermarketul are deja mare parte din angajaţi, semnul cu Selgros este montat, iar parcarea amenajată.

Partenerii de la Element Development s-au retras din horă în ultima clipă nici nu s-au mai apucat de construcţie. Terenul pe care urma să fie amenajat mall-ul a fost nivelat, pregătit de construcţie, însă nu s-a mai pus nicio cărămidă.

Cei de la Element Development a încercat să blocheze cealaltă investiţie printr-un proces, care însă este departe de finalizare. Element Development a deschis procesul în data de 24 mai.

Investitorul şi-a acţionat în judecată competitorii, pe cei de la Apple Development, dar şi pe Primăria Bistriţa. Investitorul contestă autorizaţiile şi documentele emise de către Primăria Bistriţa pentru cei care construiesc lângă Kaufland.

Obiectul dosarului este „anulare act emis de autorităţile publice locale”. Primul termen de judecată stabilit de către judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud este în luna octombrie.

Se pare că Element Development a renunţat la luptă înainte ca Tribunalul Bistriţa-Năsăud să se pronunţe. Surse implicate în proiect spun că cele două mall-uri au ajuns la un acord şi nu vor să îşi facă competiţie şi să-şi împartă profiturile. Investitorul se pregătea să investească în mall-ul de la Bistriţa 800.000 de euro.

Element Development nu a oferit nicio informaţie publică despre anularea sau amânarea acestui proiect.

 

Apple Development pregăteşte un adevărat cartier pe Calea Moldovei

Cei de la Apple Development, care construiesc lângă Kaufland, au planuri mari pentru această zonă. Mall-ul şi restaurantul care vor fi inaugurate în toamna acestui an, în luna octombrie sau noiembrie, reprezintă doar prima etapă din proiectul pregătit de investitor.

Dezvoltatorul vrea să construiască şi câteva blocuri de locuinţe şi chiar clădiri de birouri, pe terenul din spatele centrului comercial.

Potrivit proiectului, în următorii ani vor fi ridicate acolo nu mai puţin de 10 imobile, cu 4, 5 sau 6 etaje. Dintre acestea, în 7 vor fi amenajate locuinţe, iar celelalte vor fi dedicate spaţiilor de birouri.

Tot acolo va funcţiona un restaurant, dar şi o staţie peco. Complexul va avea două intrări, una de pe Calea Moldovei, iar alta de pe Strada Grănicerilor. Apple Development a pus la bătaie două milioane de euro pentru acest complex.

În spatele acestui proiect se află Mitiska Reim, unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii din Europa, specializat în astfel de proiecte. Fondul de investiţii deţine 19 astfel de centre comerciale în România şi sute în diferite ţări din Europa. Mitiska Reim mai are proiecte similare în Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Belgia, Franţa, Spania şi Italia.

Apple Development a bătut palma cu branduri celebre precum KFC, H&M, New Yorker, CCC, Deichman, Flanco, Hervis, Taco, Noriel şi JYSK. Cei de la KFC vor construi în cadrul mall-ului un „drive in”, ceea ce înseamnă că mâncarea va putea fi comandată şi preluată chiar din maşină.

 

Dispariţia pieţei de la ruşi, una dintre condiţiile investitorilor

Una dintre condiţiile impuse de către dezvoltatori autorităţilor locale implică mutarea pieţei de la ruşi. Deşi cei de la Element Development, care au venit cu această pretenţie, nu mai construiesc, condiţia ar rămâne în picioare.

Când se va întâmpla asta? Nimeni nu ştie. Cert este faptul că Primăria Bistriţa a refuzat să mai prelungească contractele comercianţilor care au tarabe sau chioşcuri în piaţă.

Primăria Bistriţa vrea să împace şi capra şi varza şi să modernizeze Piaţa Decebal, iar cu această ocazie să mute şi piaţa de la ruşi acolo. Proiectul de modernizare presupune ridicarea a două clădiri cu două etaje.

Deşi de Crăciun ambele investiţii vor fi funcţionale, Primăria Bistriţa încă nu a început demersurile de modernizare a Pieţei Decebal, unde urmează să fie mutată piaţa de la ruşi.

Municipalitatea se baza pe fonduri europene, însă investiţia din bani europeni nu este posibilă, potrivit noilor ghiduri de finanţare. Singura posibilitate este ca proiectul de modernizare să fie finanţat din bugetul local.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here