Câteva familii din oraşul Năsăud, ale căror locuinţe sunt situate pe strada George Coşbuc sunt foarte revoltate din cauza unui fermier. Acesta îşi creşte animalele în propria ogradă, iar mirosul de bălegar îi intoxică pe toţi cei care locuiesc în vecinătate. Şi asta din cauză că „ferma” urbană nu este racordată la canalizare.

Oamenii au sesizat Direcţia de Sănătate Publică, instituţie care i-a pus în vedere fermierului să intre în legalitate. Fermierul promite că se va conforma, însă vecinii acestuia susţin că în ultimii ani au avut parte doar de promisiuni.

 

Opt familii din Năsăud au sesizat de curând Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud de faptul că Vasile Ianul, crescător de animale, le face zilele negre. Şi asta nu din cauză că bărbatul ar fi vreo persoană cu apucături nelalocul lor, ci din cauza activităţii sale de zi cu zi. Vasile Ianul este fermier şi are mai multe animale – vaci, oi, porci, cai şi găini. O parte dintre acestea le ţine, în perioada de vară, departe de casă, însă o parte sunt crescute în grajdurile din propria ogradă. Mai precis, în bătătura de acasă omul are 7 vaci, 5 cai, 6 porci, 8 oi şi circa 25 de găini.

 

L-au rugat ani de zile să rezolve problema. În final au ajuns la DSP

 

În perioada de vară mai ales mirosul este unul mai mult decât neplăcut, care pătrunde, spun oamenii, în interiorul locuinţelor lor chiar şi atunci când geamurile şi uşile sunt închise. De aerisit, nici nu mai poate fi vorba. Situaţia este aproape aceeaşi şi iarna, atunci când Vasile Ianul îşi aduce şi animalele de la „deal”.

„Noi nu mai putem să ne aerisim locuinţele, da nici să stăm în propria curte din cauza mirosului de bălegar degajat de la animale, spune o vecină a lui Vasile Ianul.

Tot din cauza mirosului, un alt vecin spune că şi-a scos casa de vânzare, fiindcă vrea să se mute de acolo.

Vecinii l-au rugat ani la rând să remedieze situaţia, fiindcă nu mai pot trăi în mirosul cumplit de bălegar. S-au ales doar cu promisiuni de genul „la primăvară se rezolvă”.

Sătui de vorbe, cât mai ales de mirosul îngrozitor, cele opt familii au trimis o sesizare Direcţiei de Sănătate Publică. În numele celor 8 familii a trimis sesizarea DSP-ului, o vecină a lui Vasile Ianul, Mariana Nicolae.

„Ianul Vasile – fermier are amplasate aproape de casa mea şi a celorlalţi vecini, 3 grajduri din care unul este între casele de locuit, iar 2 improvizate din lemn sunt amplasate la câţiva metri pe grădină. În aceste grajduri pe care le deţine acest fermier se regăsesc mai multe animale: vaci, cai, porci, păsări, întrucât acesta are depus un proiect pentru obţinerea de fonduri europene (efectivul de animale se poate verifica la ANSVSA BN).

Nu mai putem suporta mirosul pestilenţial degajat de dejecţiile animalelor pe care le deţine în fermă, iar mugetul vacilor ne terorizează atât ziua, cât şi noaptea (menţionez că am filmat şi înregistrat mugetul animalelor). Nu putem geamurile nici dimineaţa şi nici seara pentru aerisirea locuinţei. La noi oricine vine, spune că miroase a bălegar.

Întrucât această situaţie cu care ne confruntăm este de o perioadă mai mare de timp, menţionez că anul trecut am luat în primăvară legătura telefonic cu domnul Ianul Vasile şi i-a cerut să facă ceva să putem ieşi si noi în curte şi să ne putem aerisi casa din cauza mirosului pestilenţial degajat de dejecţiile animalelor.

În această situaţie a luat hotărârea ca în perioada mai-septembrie să ducă o parte din efectivul de animale undeva pe deal, urmând ca acesta să se reîntoarcă în mijlocul oraşului Năsăud în luna sptembrie – octombrie pentru a ierna la oraş.

Întrucât în perioada de vară au mai existat şi există animale în grajdul vecinului, am avut de suportat miros de bălegar şi must.

De asemenea, dl. Vasile Ianul, săptămânal, cumpără şi sacrifică animale în vederea comercializării, în zilele de marţi şi vineri şi trebuie să suportăm şi mirosul de la animalele sacrificate”, a scris Mariana Nicolae în sesizarea semnată de cele 8 familii ale căror locuinţe sunt în vecinătatea proprietăţii fermierului Ianul.

 

Recomandările DSP

 

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a trimis un inspector să verifice situaţia, însă verificarea s-a lăsat doar cu… recomandări.

„Se recomandă ca în termen de 30 de zile de la primirea prezentei (n. r. – termen care curge din data de 10 octombrie 2017), reclamatul Ianul Vasile să ia măsurile necesare astfel încât să fie respectat Ord. 119/2014, art. 15, în care se spune că într-o gospodărie se pot creşte un număr de max. 2 capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine, 5 capete porcine şi cel mult 50 de păsări, în adăposturi amplasate la minim 10 m de cea mai apropiată locuinţă”, scrie în adresa remisă de DSP celor 8 reclamanţi.

Totodată, inspectorul care a efectuat controlul, Tudor Feciu, arată în acelaşi document şi faptul că, la momentul verificărilor, Vasile Ianul avea în bătătură 7 vaci, 5 cai, 6 porci, 8 oi şi circa 25 de găini. Nimic însă despre canalizare.

 

Ce spune legea

Iată însă ce spune respectivul normativ invocat de reprezentantul DSP – Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei la articolul 15:

  • În gospodăriile unde NU SUNT ASIGURATE RACORDURILE de apă curentă şi CANALIZARE printr-un sistem centralizat de distribuţie, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare, de CEL MULT6 capete În TOTAL (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) şi cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţăînvecinatăşi se exploatează astfel încât sa nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate.
  • În gospodăriile unde SUNT asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentăşi canalizare, adăposturile de animale de cel mult două capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine şi cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiata locuinţăînvecinată şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate.
  • În imobilele cu mai multe locuinţe din MEDIUL URBAN este OBLIGATORIE asigurarea colectării dejecţiilor şi menţinerea curăţeniei în spatiile comune de către proprietarii de animale de companie.

 

grajd 1

Nu are canalizare

Chiar dacă inspectorul DSP nu face vorbire directă despre inexistenţa canalizării, precum şi despre neasigurarea de către fermierul reclamat a colectării dejecţiilor, Vasile Ianul recunoaşte faptul că nu este racordat la sistemul de canalizare.

„Nu, nu avem, dar ne facem. E voie să ţinem, vă arătăm sesizarea, 5 vaci, 2 cai, 15 oi şi 5 porci ”, spune el.

Numai că, fermierul are în bătătura 7 vaci – deci cu două mai mult, 5 cai – cu trei mult, 6 porci – deci cu un animal în plus faţă de ceea ce prevede legea, 8 oi – cu 7 mai puţin şi circa 25 de găini – jumătate din numărul maxim admis.

„Om duce gunoiul, facem tot ce putem. Până în primăvară ne mutăm de aici”, promite Vasile Ianul.

Scadenţa însă este peste circa trei săptămâni.

 

grajd 2

Garda de Mediu şi Primăria Năsăud ar putea interveni

 

Pe de altă parte, vecinii lui Ianul spun că pe lângă faptul că acesta nu este racordat la sistemul de canalizare, el nu are amenajată nici o platformă betonată pentru depozitarea gunoiului de grajd, aspect care intră sub incidenţa Gărzii pentru Protecţia Mediului.

În plus, pârghii pentru remedierea situaţiei are şi administraţia locală din Năsăud în baza unei hotărâri de consiliu local privind aprobarea normelor de gospodărire urbană din oraşul Năsăud, adoptată de legislativul local în martie 2002.

2 COMENTARII

  1. Pai, degeaba exista niste reguli de „buna vecinatate ” si/ sau emise de edilii care administreaza comunele si orasele ( prin Hotarari ale CL ), ca nu le respecta nimeni si cei de la Directia Sanitar-Veterinara, de la Politia Locala, Primarie, Mediu etc. etc. nu-i intereseaza ca „cio.mar.lanii” astia polueaza mediul ambient cu mirosurile degajate de dejectiile animalelor, ca polueaza panza freatica a fantanilor din zona, sau ca produc un disconfort vecinilor… chipurile ca „ie multi si voteaza”… si ca „el este sarac”, n-are alt serviciu, este plin de „plozi” si n-are ce le da de mancare … etc. etc.
    Vesnic auzi aceiasi „placa ” ce „merge intr-una ” si te „zgarie ” pe timpane, dar numai pe tine stimate cetatean curat si cinstit care suferi de pe urma acestor „cio.mar.lani mo.cic.osi si mize.ra.bili ” ca sefii au case in alte zone, unde nu simt aceste mirosuri insuportabile si pe care nu-i intereseaza de panza freatica, mediu si buna vecinatate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.