Gazeta de Bistrita a ajuns la numarul 200! În cei patru ani de la aparitie, în paginile publicatiei au aparut sute de articole, în care protagonisti au fost multe dintre personalitatile judetului. Fie oameni politici cunoscuti, fie oameni de afaceri, magistrati sau sefi ai unor institutii ale statului, toti si-au gasit locul în paginile saptamânalului nostru atunci când au gresit sau din contra.

La ceas aniversar, GAZETA face o trecere în revista a câtorva dintre articolele publicate de-a lungul timpului.

În numarul 19 (saptamâna 12 – 18 iulie 2004) al GAZETEI DE BISTRITA protagonisti au fost avocatii si judecatorii bistriteni care au adunat în familie averi de invidiat – SARACA JUSTITIE. Articolul a avut în vizor luxul în care traiesc unii reprezentanti bistriteni ai legii. Gazetei nu i-a scapat topul averii acestora si nici faptul ca unii au format adevarate clanuri în breasla, încrengaturi ale gradelor de rudenie.

«Nici prea bogati, dar nici de compatimit, judecatorii si procurorii din Bistrita au pierdut concursul „Sa ne întrecem în averi”, în dauna castei avocatilor. (…) Judecatorii si procurorii bistriteni au venituri maxime, ce depasesc cu putin 20 de milioane. Vorbim aici de cei cu vechime si posturi de conducere. Cu acesti bani, o familie normala poate trai decent o luna de zile. Luxurile sunt excluse din start. Cu toate acestea, unii dintre magistrati pacatuiesc prin opulenta. Neavând intentia de a le pune la îndoilaa buna credinta, vom pune pe seama mostenirilor averile acestora. A norocului sau a providentei… »

În numarul 23 (saptamâna 9 – 15 august 2004) GAZETA DE BISTRITA aduce în atentia cititorilor un COMISAR DE LUX. Este vorba despre fostul comandant al Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, comisar-sef Ioan Muresan. Gazeta a scos în evidenta modul în care fostul comandant a dobândit cu chirie un apartament de lux, proprietate a Primariei Bistrita si renovat pe cheltuiala acestei institutii. Amplasat în buricul târgului, apartamentul de lux i-a cam facut cu ochiul lui Muresan, care a fost la un pas, cu ajutorul membrilor Consiliului municipal din acea perioada, sa devina proprietarul acestuia. «Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, comisarul-sef Ioan Muresan, locuieste în buricul târgului, într-o casa aflata în proprietatea primariei. Plateste lunar „fabuloasa” suma de 432.000 de lei, plus cheltuielile legate de întretinere (…) Din informatiile noastre, comisarul-sef ar fi intentionat la un moment dat chiar sa cumpere locuinta respectiva. Acest aspect ne-a fost confirmat de catre deputatul PD, Ioan Oltean, care este de parere ca primaria ar fi pierdut enorm daca vindea apartamentul respectiv.»

De sagetile GAZETEI – numarul 68 (saptamâna 4-10 iulie 2005) – nu a scapat, nici fostul deputat PD, Augustin Zegrean, acum judecator la Curtea Constitutionala. Articolul intitulat „Deputatul Zegrean, slujitorul intereselor RAAL” vorbeste despre lupta a doua mostenitoare – mama si fiica – care trebuiau sa primeasca o suprafata importanta de teren în livada din Dealul Dumitrei. Acesatea au fost, însa, târâte în mai multe procese dupa ce au dat piept în instanta cu avocatul Zegrean, pe atunci proaspat deputat, care a intervenit în numele societatii RAAL, al carui actionar este.

« „Consiliul Local Dumitra a decis cine poate primi pamânt în livada în cazul în care IAS-ul o preda primariei. Au fost o multime de dispute pentru livada din Dumitra. Nu stiau ei care sa puna mâna pe ea”, spune Katharina Harosa. „În momentul în care s-au facut masuratorile si s-au stabilit vecinii, primarul Balajan mi-a cerut sa fac o donatie de 15 hectare catre primarie.” (…) Aceasta mai povesteste ca a fost de acord cu propunerea de donatie facuta de primarul Balajan pentru ca s-a temut de de faptul ca, în cazul unui refuz, nu va primi absolut nimic. (…) Instanta din Nasaud a dat câstig de cauza mostenitoarelor, dar, bineînteles, ca a urmat recursul la Tribunalul Bistrita-Nasaud. Partea interesanta abia acum începe pentru ca îsi intra în rol si avocatul Augustin Zegrean în calitate de reprezentant juridic al al societatii RAAL, unde – de altfel – este si actionar!»

Un alt „protagonist” al GAZETEI a fost subrefectul Gheorghe Tuta, în numarul 83 (saptamâna 17-23 octombrie 2005), într-un articol intitulat – SUBPREFECTUL MARIONETA.

« Ex-consilierul local Gheorghe Tuta a ajuns subprefect dupa un joc de ruleta ieftin, organizat în luna ianuarie a acestui an în cadrul Biroului Executiv al PD. Desi a mirosit un post de director în cadrul Finantelor clujene, liderii partidului si-au dat seama ca economistul Tuta ar avea de purtat prin judetul vecin o palarie prea mare. (…) A fost înscaunat subprefect cu binecuvântarea deputatului Oltean, dar i s-a pus conditia sa „ciripeasca” orice se întâmpla în organizatia judeteana direct la sursa, adica vicepresedintelui PD, aflat mai mult prin Bucuresti. (…) În timpul mandatului de consilier local, Gheorghe Tuta a ocupat si functia de presedinte al Comisiei de Buget-Finante, declarând ca detine doar 10 hectare de teren agricol. De când a ajuns subprefect, numarul hectarelor s-a dublat.»

Controversatul om de afaceri bistritean,, Vasile Corutiu a tinut prima pagina a numarului 87 (saptamâna 14-20 noiembrie 2005),  în articolul – MÂNTUIALA GARANT SERVICE. « Omul de afaceri Vasile Corutiu, cel mai apropiat cotizant al deputatului PD – Ioan Oltean – îsi duce la bun sfârsit proiectele fara sa fie interesat de faptul ca cineva va avea de suferit de pe urma ingineriilor sale. Fostul sef al oficiului teritorial ANL Bistrita-Nasaud, Liviu Frisan, si-a pierdut locul de munca dupa un control de la Bucuresti, inspectorii constatând ca acesta a dat dovada de superficialitate si nu si-a îndeplinit obligatiile ce-i revin unui inspector de santier. Din informatiile noastre, Frisan ar fi fost demis pentru ca ar fi mers pe „o mâna” cu afaceristul Corutiu, care a folosit la blocurile ANL din Subcetate materiale de o calitate îndoielnica.»

ANCHETAT PENTRU MITA, PASTRAT ÎN MINISTER aparut în numarul 94 (saptamâna 16-22 ianuarie 2006) dezvaluie faptul ca bsitriteanul Gheorghe Reman Domocos, director general adjunct în cadrul Agentiei de Consultanta Agricola (ANCA), desi a fost acuzat pentru luare de mita a fost mentinut în functie pe toata durata procesului. Acesta a fost ulterior demis de Gheorghe Flutur, ministru al Agriculturii la acea data. «Reman Domocos a fost arestat în aprilie 2004 sub acuzatia de luare de mita în valoare de 180.000 de dolari. Potrivit anchetatorilor, fostul director general în Ministerul Agriculturii, cu rang de secretar de stat, ar fi primit banii pentru a da aviz favorabil unui import de porumb furajer. (…) Legaturile lui Domocos cu firma GMT Agro Intrenational nu este întâmplatoare. Societatea administrata de Nedelcu si detinuta de sora cântaretei Manuela Fedorca, Liliana, a mai fost implicata într-un scandal cu mafia alcoolului din România. În Bistrita, Reman Domocos a avut legaturi cu ex-directorul fabricii de bere Radu Bilegan si cu baronasul alcoolului din Unirea, Titus Iliuta.»

Starea de saracie a judetului Bistrita-Nasaud este adusa si ea în atentie de Gazeta în numarul 184 (22-28 octombrie 2007).

«Judetul Bistrita-Nasaud face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care se situeaza pe locul al treilea în topul regiunilor, ca grad de dezvoltare, dupa Bucuresti-Ilfov si Vest. (…) În cadrul regiunii, judetul Bistrita-Nasaud, alaturi de Maramures, este considerat polul saraciei. (…) Nu are cum safie considerat altfel în conditiile în care în infrastructura si afaceri pe bani europeni, în Bistrita-Nasaud, s-au realizat doar doua proiecte. Unul dintre aceste obiective, cu care se lauda degeaba primarul Bistritei este cunoscut sub numele de „Bistritz Zentrum XXI”.»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.