DNA a pus in miscare actiunea penala, vineri 15 aprilie 2016, fata de fostul procuror Vasile Balaican de la Parchetul Tribunalului Constanta. Balaican este acuzat de trafic de influenta, fapta pe care ar fi comis-o in anul 2011, conform Luju.ro.

Potrivit DNA, Balaican ar fi cerut 5.000 de euro, lasand sa se creada ca poate interveni pe langa procurori de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, in dosare in care denuntatorul era cercetat. Procurorii anticoruptie sustin ca denuntatorul ar fi platit cei 5.000 de euro pe durata unui an, iar Vasile Balaican ar fi fost inregistrat audio si video cand ar fi primit o transa de 200 de euro.

Acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, respectiv de la data de 15.04.2016, fata de inculpatul

BALAICAN VASILE, la data faptei procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Din ordonanta de dispunere a controlului judiciar intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In a doua jumatate a anului 2011, inculpatul Balaican Vasile, in calitate de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, a pretins de la o persoana (denuntator in cauza) suma de 5.000 euro. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor din cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta, investiti cu solutionarea dosarelor penale in care era cercetat denuntatorul si a promis ca-i va determina pe acestia sa dispuna, fata de acesta din urma, o solutie favorabila.

In acest context, pe durata unui an, la diferite intervale de timp, denuntatorul i-a remis inculpatului Balaican Vasile, in transe, intreaga suma pretinsa de 5.000 euro. Remiterea unei transe in valoare de 200 de euro a fost inregistrata de catre denuntator, audio video, prin mijloace proprii.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Balaican Vasile trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat,

b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,

d) sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Constanta, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,

e) sa nu se apropie si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului Balaican Vasile i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului Balaican Vasile i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here