Aflat la Zalău, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că UDMR va avea un rol important în amendarea Constituţiei în anul 2013 şi va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în legea fundamentală, informează dcnews.ro.

Liderul UDMR s-a declarat convins că până în 2016 în România va fi regândit şi sistemul electoral, fiind important pentru Uniune ca acesta să fie unul proporţional.
“Anul 2013 va fi un an în care Constituţia României va fi amendată. Este nevoie de o amendare a Constituţiei şi noi credem că UDMR va avea un aport important în amendarea Constituţiei. Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol şi până la raportul între instituţiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidenţială, dacă vrem să separăm atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte şi concrete care vin din societate şi nu din teorie, din manuale. Vom insista şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, drepturile lingvistice şi nu numai, drepturile colective, şi noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, şi în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporţie substanţială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută şi din punct de vedere al legii fundamentale”, a spus Kelemen Hunor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here