După ce a contractat un împrumut bancar de 40 milioane lei, din care jumătate îi cheltuieşte pe pârtia de schi din Wonderland, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu intenţionează să ia un nou împrumut pentru a construi un aquapark în aceeaşi zonă. Costurile realizării unui aquapark în Wonderland sunt estimate la circa 5 milioane de euro.

Deocamdată cheltuieşte gârlă de bani pentru întocmirea documentaţiilor. La finele anul trecut, municipalitatea a scos la licitaţie un contract de peste 1,24 milioane lei pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice la obiectivul de investiţii „Complex de agrement acvatic Aquaparc Bistriţa”, care în final a fost adjudecat cu aproape 600.000 lei de o firmă bucureşteană – SC Anduro Impex SRL.

 

Încă din prima zi de mandat de primar al Bistriţei, în 2008, Creţu a promis că nu va lua niciun ban din bancă şi că nu va îndatora bugetul local. În acest sens a adus critici lui Vasile Moldovan pentru că a asfaltat mai multe străzi cu bani împrumut. În ultimul său mandat, Moldovan a luat aproximativ 10 milioane de euro pe o perioadă de 20 ani.

Aflat în al doilea său mandat de primar, mai precis în 2013, Creţu a decis să crească datoria bugetului local şi să acceseze şi el un credit pentru atingerea unor obiective. A reuşit să ia bani din bancă în 2014, 40 milioane lei, din care jumătate sunt tocaţi pe pârtia de schi din Wonderland, o pârtie nefezabilă în condiţiile în care zăpada, dar şi temperaturile scăzute lipsesc aproape cu desăvârşire în Bistriţa.

 

Încă o datorie după capul bistriţenilor

Şi ca şi cum nu ar fi suficient, acum primarul Ovidiu Creţu anunţă cu surle şi trâmbiţe faptul că vrea să se mai împrumute o dată. Tot pentru Wonderland, unde vrea să construiască un aquapark.

Ovidiu Creţu se lăuda cu realizarea acestui aquapark din fonduri europene, însă recent a ajuns la concluzia că acest lucru este imposibil.

„Nu suntem eligibili pe fonduri europene. Aquaparkul este un element foarte important pentru ceea ce înseamnă nu numai Wonderland, ci Bistrița. Vom găsi o finanțare pe altceva. Nu exclud nici bugetul propriu, nici împrumuturi sau alte fonduri. Este un obiectiv strict necesar pentru Bistrița. Interesul oricărui administrator este să implementeze proiectul cât mai repede. Din păcate, lucrurile merg extrem de greu din cauza hățișului de legi și normative și problematicii terenurilor. Avem probleme cu terenurile de lângă străzi și din multe alte locuri. Cadastrul general este soluția pentru Bistrița, până când nu-l vom finaliza ne dăm de foarte multe greutăți. Aquapark este un proiect mare, se vor bate mulți pentru a-l realiza, eu bănuiesc că vor fi costuri de peste 5 milioane de euro. Sunt bani pe care municipiul și-i poate permite, chiar într-o variantă de împrumut, pentru că gradul nostru de îndatorare este de 4-5%”, declara zilele trecute, Ovidiu Creţu.

 

Bani gârlă pe documentaţii

Documentaţiile întocmite pentru Wonderland au înhiţit foarte mulţi bani de la bugetul local, adică din banii bistriţenilor. Astfel, proiectul “Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul complexului sportiv Wonderland studii topo, studii geo + SF + PT + CS + DE pentru municipiul Bistriţa” a costat 110.000 lei şi a fost realizat de Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru S.A. Se adaugă elaborarea fazelor de proiectare aferente complexului Wonderland care au costat 80.000 de lei şi au fost realizate de SC Civitas Proiectare SRL Cluj.

În iunie 2014, aleşii locali au decis că firma de proiectare, SC Civitas Proiectare SRL din Cluj, trebuie să refacă studiul de fezabilitate pentru drumul de acces şi utilităţile din Complexul Wonderland. În prima fază investiţia era estimată la peste 14 milioane de euro, iar după reevaluare a scăzut la 7,8 milioane de euro.

În 2013, municipalitatea aloca 90.000 lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru amenajarea unui aquapark în Wonderland, iar în bugetul anului trecut a prins alţi 142.000 lei pentru studii de specialitate, studiul de fezabilitate, avize şi acorduri privind realizarea aceluiaşi obiectiv. Din cei peste 140.000 lei, suma de 92.000 de lei a fost direcţionată către refacerea studiului de fezabilitate pentru drumul de acces şi utilităţile din Wonderland – două străzi cu piste de biciclişti, reţele de apă, canalizare şi electrice, inclusiv canalizare pe Valea Ghinzii, conform deciziei Consiliului Local -, plus proiectul tehnic.

La finele anului trecut, municipalitatea condusă de Ovidiu Creţu a scos la licitaţie contractul pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferentă în vederea realizării unui aquapark în Wonderland. În acest sens, municipalitatea a pus la bătaie nu mai puţin de 1.246.994 lei, fără TVA.

 

Câştigătorul contractului, are un subcontractant în insolvenţă

Patru firme, printre care s-a numărat şi una spaniolă, au depus oferte, din care doar două au fost declarate eligibile. Câştigătoare a fost declarată o firmă din Bucureşti – SC Aduro Impex SRL din Bucureşti. Nimic foarte interesant în legătură cu această firmă cu doar doi angajaţi, care în 2014 a atins o cifră de afaceri de peste 830.000 lei şi a obţinut un profit de aproape 30.000 lei. În schimb, subcontractanţii cu care s-a prezentat la licitaţie par mult mai demni de interes.

Astfel una dintre firmele subcontractante – SC Specialist Consulting SRL din Bucureşti – este în insolvenţă la cererea sa. În 2014, firma bucureşteană înregistra o cifră de afaceri de peste 6,9 milioane lei, însă datoriile au ajuns la peste 5,65 milioane lei. Cu toate acestea a încheiat anul 2014 cu un profit de peste 1,7 milioane lei. În schimb, la finele anului trecut, mai precis pe data de 4 noiembrie, şi-a depus cerere de intrare în insolvenţă. Cu exact două zile înainte ca Primăria Bistriţa să publice anunţul pentru scoaterea la licitaţie a contractului pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferente aquaparkului.

Un alt subcontractant al SC Aduro Impex SRL este SC Protelco SA a fost fondată, potrivit ph-online.ro, de Sorin Ioncu, şi azi asociat în companie, persoană susţinută puternic de Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova. Anghel a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca”.

Cu un număr de 83 de angajaţi în 2014, firma a înregistrat în acel an o cifră de afaceri de peste 10,7 milioane lei şi un profit de aproape două milioane lei. În schimb datoriile se cifrau la peste 6 milioane lei.

Combinaţia Aduro Impex SRL  – SC Specialist Consuting SRL – SC Protelco SA o regăsim la o altă licitaţie a Primăriei Bistriţa, fiind vorba mai precis de contractul estimat la peste 700.000 de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Cetatea Medievală Bistrița – punerea în valoare a patrimoniului cultural”.

Un alt subcontractant al Aduro Impex SRL este SC DC Imobil Proiect SRL din Bistriţa, o firmă proaspăt înfiinţată, în iulie 2013. Potrivit site-lui Ministerului Finanţelor Publice, firma bistriţeană a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 116.000 lei şi un profit de aproape 50.500 lei. În schimb, datoriile se cifrau la peste 110.000 lei.

Un al patrulea subcontractant, dar care figurează şi ca terţ susţinător, este SC Total Road SRL din Bucureşti. Această firmă, cu doar patru angajaţi, a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane lei, un profit de peste 333.000 lei, dar şi datorii de circa un milion de lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.