Judecătorii CCR au publicat motivarea deciziei în cazul revocării lui Kovesi. Ce conţine documentul

114

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern, în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a nu o demite pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. În esenţă, Curtea apreciază că preşedintele Klaus Iohannis a făcut „o evaluare a evaluării”, plasându-se astfel „deasupra autorităţii ministrului justiţiei”.

Redăm trei pasaje relevante din motivarea judecătorilor CCR:

„Raportat la cauza de faţă, Curtea observă că, în răspunsul său, Preşedintele a considerat că argumentele ministrului justiţiei „nu sunt de natură să creeze convingerea cu privire la oportunitatea măsurii propuse”, ceea ce înseamnă că acesta a realizat o analiză a argumentelor ministrului justiţiei şi, printr-un act decizional propriu, a determinat soluţia pe care a considerat-o mai adecvată.

Or, o competenţă de verificare a legalităţii propunerii de revocare nu echivalează cu şi nu are drept scop analizarea evaluării realizate de ministrul justiţiei în considerarea art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004, astfel cum a procedat Preşedintele României.

Textul legal antereferit normează o anumită metodologie a evaluării. Conformarea la şi respectarea acestei metodologii îi incumbă, în exclusivitate, iniţiatorului măsurii. Președintele nu este îndrituit să realizeze o analiză decizională asupra modului în care este motivată propunerea. În schimb, acesta poate deschide un dialog cu ministrul justiţiei cu privire la aceste aspecte.

Nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări pentru că, într-un atare caz, ar denatura rolul ministrului justiţiei şi s-ar transforma în autorităţi de control al modului în care ministrul justiţiei înţelege să îşi exercite competenţa constituţională discreţionară minimală ce se reflectă în evaluarea realizată. Or, Curtea constată că Preşedintele României a realizat în cazul dat o „evaluare a evaluării” ministrului justiţiei, cu alte cuvinte a temeiniciei motivelor cuprinse în propunerea de revocare, plasându-se deasupra autorităţii ministrului justiţiei, ceea ce încalcă art.132 alin.(2) din Constituţie”.

DOCUMENTUL INTEGRAL, AICI

Sursa: evz.ro

2 COMENTARII

  1. Io efectiv nu inteleg ce asteapta cei de la PSD-ALDE si nu-l destituie mai intai si pe Iohannis si apoi pe domnuca Kodrutza , sa se duca invartindu-se .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here