Fosta președintă a Judecătoriei Ineu, județul Arad, a fost trimisă pentru a treia oară în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Fosta judecătoare are deja două condamnări la activ, de 4, respectiv 7 ani de închisoare pentru comiterea unor infracțiuni similare, însă de fiecare dată a fost eliberată condiționat.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei  BOLOȘ FLORIȚĂ, la data faptelor judecător în cadrul Judecătoriei Ineu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– abuz în serviciu contra intereselor publice (2 fapte din care una în formă continuată),
– fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, Boloș Floriță, în calitate de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, „prin încălcarea și ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce privește competența teritorială și fără să existe dovada plății taxelor judiciare de timbru și timbru judiciar mobil, a pronunțat, în perioada 2009-2011, un număr de 44 hotărâri judecătorești, prin care, în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului (societate comercială) din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 188 parcele de teren (232,25 ha), situate în extravilanul comunei Zărand, județul Arad, care au făcut obiectul judecății„.

„Concret, inculpata Boloș Floriță a reținut în mod nereal, în cuprinsul sentințelor, faptul că acțiunile sunt timbrate legal, că pârâții și reclamanții din cauze au calitate procesuală pasivă, respectiv activă, că pârâții au avut în patrimoniul acestora dreptul de proprietate cu privire la parcelele de teren menționate în cererile de chemare în judecată, că pârâții sunt cumpărători/moștenitorii proprietarilor menționați în titlurile de proprietate și că pârâții din cauze au refuzat în prealabil încheierea contractului în formă autentică”, precizează procurorii.

Anchetatorii mai susțin că, soluțiile din cauzele civile au fost pronunțate de Boloș în absența persoanelor care în mod real au avut calitatea de părți (titularii dreptului de proprietate) și a probelor necesare adoptării unor soluții juste, „pronunțând astfel hotărâri contrare legii, prin care reclamantul a dobândit dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren care au făcut obiectul judecății„.

Prin această conduită, inculpata a determinat obținerea unui folos necuvenit suplimentar pentru societatea beneficiară a dreptului de proprietate asupra suprafeței de 232,25 ha teren și a determinat cauzarea unui prejudiciu total de 33.336,76 lei Primăriei municipiului Timișoara, prin faptul că nu s-au încasat la bugetul local sumele corespunzătoare taxelor de timbru aferent.

Într-o manieră asemănătoare a procedat inculpata Boloș Floriță atunci când, la data de 26.05.2011, a pronunțat o sentința civilă, fără a se încasa la bugetul de stat sumele corespunzătoare taxelor aferente în valoare de 7.668 lei„, mai arată procurorii..

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara.

 

Acesta este cel de-al treilea dosar în care Floriță Boloș este acuzată de astfel de fapte.

În 2013 și 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostei judecătoare în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni de corupție, iar Înalta Curte de Casație si Justiție a condamnat-o la pedepse de patru și sapte ani de închisoare.

În primul dosar, cel din 2013, judecătoarea din Ineu a fost acuzată că a primit 13.000 lei și 5.500 euro de la două persoane, pentru a pronunța sentințe favorabile. Ea a fost condamnată în aprilie 2014 pentru luare de mită, fals în inscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și fals intelectual.
În iulie 2016, fosta judecătoare a fost liberată condiționat.
În aceeași lună însă, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Boloș, în cel de-al doilea dosar, în care a fost acuzată de opt fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, opt fapte de fals intelectual, două fapte de fals material în înscrisuri oficiale și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Judecătoarea Boloș a pronunțat hotărâri abuzive prin care a împroprietărit cu terenuri (329 de parcele, în total 468,6 hectare) mai multe persoane din cercul său de cunoștințe.
În 31 octombrie 2017 a fost pronunțată sentința definitivă, Boloș fiind condamnată de data aceasta la 7 anide închisoare. Nu a stat prea mult după gratii, fosta judecătoare fiind eliberată condiționat după doar 3 luni de detenție, pe 17 ianuarie anul acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here