Ştim cu toţii povestea cum Steluţa Gustica Cătăniciu – a pierdut procesul cu ANI în instanțele din România – a ignorat principiile unei politici de minimă decenţă şi şi-a croit drumul prin politică dincolo de sfera legală, reuşind să obţină din nou imunitate de parlamentar. Însă Gustica nu se lasă şi duce ipocrizia la cote maxime. Deputatul clujean a iniţiat o propunere legislativă privind Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor, cod care se referă la legalitatea, integritatea şi onestitatea unui parlamentar, adică exact opusul a ceea ce este Gustica Cătăniciu. Şi nu o spunem numai noi, o zic chiar colegii ei de partid: ”Sunteţi ultimul om din România care puteţi face morală cuiva când tocmai dvs. sunteţi cea care încălcaţi flagrant şi josnic legea”.

La sfârşitul lunii aprilie, nouă deputaţi şi senatori PSD-ALDE, printre care şi clujeanca Steluţa Gustica Cătăniciu  au iniţiat propunerea legislativă privind Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor. Proiectul de hotărâre ca obiect de reglementare Codul de conduită al parlamentarilor. Parlamentarii consideră că ”este o realitate de necontestat că este necesară” adoptarea acestui cod de conduită.

”Acest Cod trebuie să cuprindă reglementări referitoare la normele şi principiile de conduită parlamentară care sunt necesare în exercitarea mandatului de parlamentar. Prezentul Cod de conduită este de inspiraţie franceză şi cuprinde reguli de conduită care au scopul de a creşte încrederea cetăţenilor în reprezentanţii lor aleşi. În acelaşi timp, reglementările cuprinse în Cod se referă la principiile care trebuie să stea la baza întregii activităţi exercitate în cursul mandatului încredinţat: legalitatea, integritatea, independenţa, obiectivitatea, transparenţa, onestitatea, independenţa etc.

Adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor are în vedere promovarea şi asigurarea unei conduite etice, oneste, obiective, care să combată comportamentele contrare eticii şi deontologiei, să statornicească reguli referitoare la drepturi şi responsabilităţi şi să garanteze o apărare împotriva unor comportamente nepotrivite sau abuzive.

Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor, prin dispoziţiile sale, impune respectarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat statuat prin prevederile art. 1 alin. (4) din Constituţie.

Codul de conduită garantează libertatea de exprimare în limita decenţei, transparenţa activităţilor parlamentarilor în conformitate cu legea, adoptarea unei ţinute morale şi vestimentare ireproşabile, utilizarea unui limbaj corespunzător funcţiei şi misiunii încredinţate de către cetăţenii în exercitarea mandatului.

Codul de conduită este elaborat într-un stil accesibil, clar, coerent şi care conferă eficacitate normelor sale de aplicare. Reglementările care îl cuprind sunt corelate şi se completează cu legislaţia relativă la statutul parlamentarilor, la incompatibilităţi şi conflicte de interese, precum şi la declararea averilor sau a cadourilor legale, de protocol, primite în decursul mandatului”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

A pierdut procsul cu ANI, dar ţine la onestitate

Aşadar, cum deputatul clujean Steluţa Gustica Cătăniciu a iniţiat un proiect legislativ ce promovează conduita etică şi onestă a parlamentarilor, amintim că deşi aceasta figura pe ”lista neagră” a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ca având interdicţia de a mai candida la alegerile parlamentare, nu s-a lăsat şi a candidat pe un loc eligibil din partea formaţiunii ALDE Cluj şi a obţinut, ca prin minune, validarea unui nou mandat de deputat pentru următorii trei ani.

Când parlamentari au fost convocaţi la Parlamentul României pentru a le fi validate mandatele, clujeanca Steluţa Cătăniciu şi alţi doi politicieni aflaţi în aceeaşi situaţie au rămas codaşi. Însă, în următoarea zi, cei din Camera Deputaţilor au ignorat r aportul ANI ce preciza că cei trei politicieni nu trebuie validaţi ca parlamentari, astfel Gustica a reuşit să depună jurământul şi să obţină din nou imunitate de deputat.

Chiar dacă ANI a declarat-o pe Steluţa Cătăniciu incompatibilă, iar pentru acest lucru, instanţele din România au stabilit definitiv că s-a aflat într-o stare de incompatibilitate, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătăniciu a declarat că ea nu se consideră vinovată de incompatibilitate şi nu a văzut ca o problemă candidatura sa la alegerile parlamentare.

Steluţa Gustica Cătăniciu, condamnată de propriul partid

La începutul lunii mai, mai mulţi membri ALDE au decis să facă publică o scrisoare deschisă adresată parlamentarului clujean, Steluţa Cătăniciu. Potrivit acestora, comportamentul acesteia este demn de ruşine.

Ruşine doamna Cătăniciu,

Îl atacaţi şi catalogaţi în toate formele pe Copreşedintele Daniel Constantin, un tânăr politician onest şi educat care, la vârsta când dvs. v-aţi terminat studiile târzii, era Ministru al Agriculturii şi Vicepremierul României şi care, înainte de a se confirma politic, s-a validat profesional atât în ţară, cât şi în străinătate.

Dar, aşa cum vă sunt caracterul şi comportamentul, vă denigraţi colegii din ALDE, cum aţi făcut de altfel cu foştii colegi din PDL, când i-aţi trădat şi aţi plecat la  PNL şi, de asemenea, cu cei din PNL, i-aţi trădat şi pe aceştia şi aţi plecat la PLR. V-aţi pozat cu Băsescu şi Johannis lăudându-vă cu relaţia bună ce o aveţi cu ei, iar apoi urlaţi la televiziuni că cei doi trebuie să ajungă în puşcărie”

 

”Vă ţineţi cu dinţii de un post care nu vi se cuvine”

”Sunteţi ultimul om din România care puteţi face morală cuiva când tocmai dvs. sunteţi cea care încălcaţi flagrant şi josnic legea. Sunteţi condamnată pentru conflict de interese pe trei instanţe, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi publicată în lista ANI de nenumărate ori şi, deşi Agenţia Naţională de Integritate a făcut demersuri şi adrese spre Camera Deputaţilor, dvs. nu respectaţi legea şi instituţiile statului şi vă ţineţi cu dinţii de un post care nu vi se cuvine.

Ei bine, „stimată” doamnă Cătăniciu, grupul membrilor ALDE Cluj proveniţi din fostul Partid Conservator, reconstituit până în acest moment din peste 500 de membri, se dezic de dvs. şi vă cer public demisia din toate funcţiile politice deţinute în fals, iar, în zilele următoare, vom depune un memoriu spre Preşedintele Camerei Deputaţilor pentru excluderea dvs. din Parlamentul României pentru vacantarea postului. Iar asta, dacă nu pentru altceva, ei bine pentru că nu faceţi decât să dezbinaţi şi să denigraţi. Pentru că, din 2012 şi până astăzi, nu aţi organizat nici un eveniment politic relevant şi nu aţi făcut nici un demers pentru judeţul Cluj din poziţia de Deputat şi co-preşedinte de partid. Stimată doamnă Cătăniciu, dacă vă place atât de mult la televizor, trebuia să vă faceţi actor şi nu politician, dar noi, grupul de la Cluj, aveam mult mai multe aşteptări de la dvs. Pentru că, la alegerile locale din 2016, din laşitate şi politicianism, nu v-aţi asumat candidatura la Municipiul Cluj-Napoca şi nu v-aţi implicat alături de colegii din judeţ, nici financiar şi nici participativ fizic, spunând tuturor că alegerile locale nu sunt importante. Pentru că singurul dvs. interes de fapt este numai cel personal şi de familie, după cum i-aţi angajat în diferite funcţii bine plătite, iar nu cel de echipă al organizaţiei de partid.

Stimate domnule Tăriceanu, ne-am implicat, am muncit şi am investit alături de dvs. şi ne aşteptam cu toţii să fiţi preşedintele tuturor şi nu doar al celor apropiaţi dvs. şi, de aceea, vă spunem răspicat că grupul ALDE Cluj, de peste 500 de membri, profund nemulţumit, simţindu-se trădat şi înşelat de atitudinea dvs., se dezice de dvs. ca preşedinte şi, asemeni multora alţi membri şi organizaţii de partid din ţară, vă vom elimina sau exclude atât pe dvs., cât şi pe doamna Cătăniciu din toate paginile private şi de grup şi declarăm ferm că Daniel Constantin a fost, este şi va fi întotdeauna preşedintele nostru” semnează Grupul de la Cluj al membrilor ALDE, nemulţumit de actuala conducere.

Carmen Gorgan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.