IPJ BN raportează 128 de dosare penale pe evaziune fiscală şi spălare de bani, soluţionate în 2017! Care este amploarea infracţionalităţii pe acest segment, nimeni nu ştie

426

Infracţiunile economice constituie un fenomen încă semnificativ de semnificativ în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit Raportului de evaluare a activităţii pentru anul 2017 a IPJ BN, poliţiştii au soluţionat aproape 130 de dosare penale pe evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi timp au fost recuperate parte din prejudiciile constatate, care se cifrează la peste 2,6 milioane lei. 

Din raport însă, lipsesc elemente importante, precum numărul total al dosarelor înregistrate pe linia acestor infracţiuni, aspect care arată într-o oarecare măsură amploarea fenomenului în raport de anii precedenţi, precum şi cuantumul prejudiciilor constatate la nivelul dosarelor finalizate.

 

În anul 2017, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice  au  soluționat un număr de 128 dosare penale având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. În acest context, IPJ BN nu precizează şi numărul total al dosarelor înregistrate pe linie de evaziune fiscală şi spălare de bani în cursul anului trecut, pentru a ne da seama de dimensiunea acestui fenomen la nivel de Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în sumă de 711.540 lei prin plată, 682.410 lei în cont bancar și 1.269.800 lei prin aplicarea măsurilor asigurătorii. Ceea ce nu precizează însă IPJ BN este şi suma totală a prejudiciilor constatate în cele 128 de dosare penale soluţionate pentru ca astfel să ne dăm seama de procentul recuperărilor.

Potrivit documentului citat, în 2017 s-au dispus măsuri preventive față de un număr de 12 persoane, faţă de 3 în anul precedent, doar pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here