La începutul săptămânii trecute conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud (IPJ BN) a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate de instituţie în anul 2008.
De la eveniment nu au lipsit prefectul judeţului, Ioan Szilagyi, primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, şi prim-procurorul Zaharia Ionaşc.

Astfel, au fost subliniate toate priorităţile avute de Inspectorat în anul 2008, legate de siguranţa cetăţeanului şi menţinerea unui climat de ordine corespunzător desfăşurării activităţilor economice, sociale şi politice în judeţ.
După cum bine se cunoaşte nu a fost un an uşor , în acest an au avut loc în judeţ multe asemenea activităţi şi de loc simple, având în vedere alegerile locale cu două tururi de scrutin, alegerile parlamentare şi trei campanii electorale de câte 30 de zile fiecare.
După acest capitol de analiză a fost prezentată situaţia infracţională , probleme de analiză privind prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi alte aspecte ce concură la aprecierea activităţii poliţieneşti.
Vă prezentăm sintetic câteva date pe care le considerăm edificatoare în privinţa aprecierii activităţii poliţiei bistriţene.

Situaţia infracţionalităţii pe anul 2008

Infracţionalitatea s-a analizat pe capitolele: sesizată, constatată şi soluţionată.

În anul trecut au fost sesizate 7.484 de infracţiuni, mai multe cu 1.176 decât în 2007, în procente 19%, ceea ce situează judeţul pe locul 35 pe ţară. Dintre infracţiunile comise pe teritoriul judeţului nostrum, cea mai mare parte sunt incriminate de Codul penal – 5.587 – , restul fiind incriminate de legi speciale.
La categoria infracţiuni constatate s-au înscris 4.135 de fapte, în scădere cu 2% faţă de anul precedent (locul 38 pe ţară). Şi aici s-a înregistrat o scădere a numărului de infracţiuni la mia de locuitori cu 3% (locul 38 la nivel naţional, 33 în 2007).
Dintre aceste infracţiuni au fost soluţionate 3.478, fapt ce evidenţiază judeţul nostru ca fiind printre cele mai sigure din ţară, după aprecierea destul de seacă exprimată prin cifre.
Concluzia esenţială este că poliţiştii bistriţeni s-au încadrat pe linia ascendetă a calităţii muncii, conform cu obiectivele propuse pentru munca acestora. Ideal ar fi ca la toţi indicatorii să se vadă această creştere a calităţii muncii, dar din păcate nu este posibil să ajungem la perfecţiune.
Dintre categoriile de activităţi ce nu se ridică la înălţimea cerinţelor se poate aminti şi domeniul siguranţei rutiere unde evenimentele nu sunt de natură a ne face să le colorăm în roz. Oricine accesează site-ul poliţiei bistriţene poate vedea numărul mare de evenimente rutiere ce se petrec zilnic pe raza judeţului. Este adevărat că în acest domeniu e foarte dificil să ajungi la indicatori optimişti, numărul specialiştilor în domeniu fiind insuficient, ca şi dotarea tehnică.

Măsuri pentru siguranţa rutieră

Siguranţa rutieră a fost şi rămâne una dintre priorităţile naţionale în anul ce s-a încheiat şi a presupus o colaborare între mai multe instituţii ale statului care au atribuţii în domeniu.
Pentru fluzidizarea circulaţiei şi disciplinizarea conducătorilor auto s-a asigurat prezenţa în stradă a poliţiştilor şi s-a acţionat cu prioritate în direcţiile cele mai importante, care generează accidentele de circulaţie: viteza excesivă, neacordarea priorităţii şi traversarea neregulamentară. De fapt din aceste domenii provin cea mai mare parte a sancţiunilor contravenţionale, în număr de 51.313 de sancţiuni, în valoare de 4.460 mii lei, sancţiuni în creştere cu 9.384 faţă de anul trecut. Dintre acestea, majoritatea au fost aplicate conducătorilor auto – 45.690. S-au reţinut 2.748 de permise de conducere şi 758 de certificate de înmatriculare. Toate cifrele prezentate sunt în creştere faţă de 2007, fapt justificat de creştere mare a numărului de autovehicule nou înregistrate, cele mai multe, după Bucureşti, în raport cu numărul de locuitori.
La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte numărul accidentelor de circulaţie, 297 în anul trecut, în creştere cu 33 faţă de anul 2007, accidente soldate cu 33 de morţi, 121 de răniţi grav şi 235 de răniţi uşor. Nici pietonii nu au scăpat prea ieftin, 3.487 fiind amendaţi.
Cu toate acestea, trebuie spus că în anul 2008 poliţia rutieră a demarat mai multe acţiuni şi activităţi de prevenire, independent şi în colaborare cu alte instituţii, menite să asigure climatul de siguranţă rutieră. Putem exemplifica cu acţiunea „Viteza ucide vieţi”, demarată cu sprijinul elevilor voluntari.
În cadrul activităţii de evaluare s-au făcut şi alte proiecte de îmbunătăţire a măsurilor de siguranţă, nu numai în domeniul siguranţei rutiere, ci şi pe alte domenii. Între acestea se pot înscrie monitorizarea video a arestului, cu încă câteva camere video, sau a drumului cunoscut ca DN 17 (Livezile- Tiha Bârgăului). Aceste sunt deja antamate cu o societate comercială specializată, urmând ca primăriile din zonă să încheie contracte ferme cu aceasta.
Se are în vedere, de asemenea, şi îmbunătăţirea sistemului de marcaje rutiere.

Trei au greşit, 600 au reparat

Din cadrul bilanţului nu au lipsit şi câteva menţiuni cu referire la mult mediatizatul caz al deţinutului evadat, Gheorghe Frunzilă.

Astfel, comandantul IPJ BN, comisarul şef Ioan Sidor Bodescu,  a decalart cu privire la acest caz că: „au greşit unu, doi, hai să zicem trei poliţişti, dar reuşita prinderii acestuia aparţine celorlalţi, hai să zicem 600, care şi-au făcut datoria. Nu putem pune semnul egal între activităţile acestora, însă per ansamblu rezultatele sunt preponderent pozitive”. Cu referire la aşa spusele AN-uri (cazuri cu autori necunoscuţi) Ioan Sidor Bodescu a declarat: „Trebuie să spunem că, din păcate, la sfârşitul acestui an ne-am înregistrat cu 249 AN-uri mai multe decât în anul trecut, deşi noi ne ferim de acest lucru, principalul furnizor al acestora fiind municipiul Bistriţa. Preponderenţa acestei cifre a provenit din cadrul acţiunilor de furturi auto, unele putând fi puse şi pe seama neglijenţei proprietarilor”.

Alexandru Tohati

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.