Ionuț Simionca: Nu mă aşteptam ca Internetul să divizeze opoziţia! În epoca tehnologiei, informațiile circulă încă doar din biroul primarului la avizierul primăriei, nefiind accesibile cetățenilor în timp util

59

PNL s-a alăturat coaliţiei de guvernare PSD-ALDE-UDMR, respingând la vot, în Camera Deputaţilor, un proiect de transparentizare a activităţii primăriilor şi consiliilor judeţene, susține deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

“Iată că tocmai o lege care vizează facilitarea accesului cetăţenilor pe Internet la activitatea primăriilor a condus la refacerea USL. Nu mă aşteptam ca Internetul să divizeze opoziţia. Cum să fii liberal şi să susţii că, în epoca tehnologiei, informaţiile trebuie să fie publicate, în continuare, doar la avizierul primăriei? ”, se întreabă deputatul Ionuţ Simionca, unul dintre iniţiatorii acestui proiect legislativ.

Deputații Partidului Mișcarea Populară au propus modificarea şi completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, în sensul instituirii obligaţiei postării unor informaţii de interes public pe pagina de Internet a unităţii administrativ-teritoriale, cum ar fi ordinea de zi a şedinţelor, hotărâri de consiliu local sau judeţean, rapoarte lunare etc. De asemenea, se propune înregistrarea şedinţelor consiliilor locale cu aparatura tehnică din dotarea primăriei  şi transmiterea acestora pe site.

Potrivit alesului bistrițean, deputații PNL și PSD-ALDE-UDMR au votat pentru respingerea proiectului, pe motiv că suprareglementează și îngreunează activitatea în administrația publică locală.

“În 2001, când a fost adoptată Legea administrației publice locale, reprezentanții administrației publice locale aveau acces limitat la Internet. Dar, după 17 ani, cetățenii îşi manifestă spiritul civic mai ales prin intermediul mijloacelor de comunicare online. Acestea sunt vremurile în care trăim, iar politica trebuie să țină pasul cu tehnologia. Vorbim despre audiențe ținute pe Facebook, ședințe de consiliu local transmise live sau despre consultări online doar ca despre excepții pe care le găsim în câteva orașe mai mari. În majoritatea unităților administrativ teritoriale, informațiile circulă încă doar din biroul primarului la avizierul primăriei, nefiind accesibile cetățenilor în timp util”, a declarat Ionuţ Simionca.

În opinia acestuia, transparentizarea administraţiei ar trebui să fie un deziderat al tuturor partidelor.

“Ca deputat la primul mandat, pun foarte mult preț pe nivelul crescut al transparenței administrației publice, motiv pentru care cred cu tărie că cetățenii trebuie să aibă acces din ce în ce mai ușor la documentele și activitățile ce țin de instituțiile publice. Prin această propunere legislativă, am adus în atenţia colegilor din Parlament o serie de măsuri normale într-o democrație consolidată, menite să îi apropie pe cetățeni de decidenții politici, să îi implice pe cetăţeni în procesul decizional şi să le confere acestora toate informațiile publice necesare pentru participare activă”, a concluzionat parlamentarul PMP.

1 COMENTARIU

  1. Domnule draga, mai bine v-ati aduna voi toti cei din opozitie ( si nu numai… ) si ati face „Partidul Facebuke ” ptr ca ati vazut ca mult mai multi ” urla-n drum ” se aduna-n intersectiile din marile orase ( blocand circulatia ) SI PE SUB TOT FELUL DE BOSCHETI …. decat daca i-ati convoca voi … cand este vorba sa urle, sa zbiere si sa strige fel de fel, indiferent ca-s la putere de stanga ori de dreapta . Insusi presedintele tzarii agreaza aceasta forma de manifestare… imbracat in „rosu”… chiar daca este mai degraba ” yesmenul nemtilor ” decat al ” rusilor ” !
    Asadar PARTIDUL FACEBUKKE … stimate domn !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here