Ionuț Simionca: Ion din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam

190

Într-o declarație politică susținută miercuri în Camera Deputaților, deputatul PMP Ionuț Simionca a vorbit despre criza acută de pe piața forței de muncă din județul Bistrița-Năsăud, a cărei rezolvare pe termen scurt constă în importul de muncitori din Vietnam.

 

În urmă cu câțiva ani, un macaragiu stângaci din Vietnam a agăţat, din greşeală, o linie de înaltă tensiune, lăsând zece ore fără curent electric o treime din ţară. Mi-am amintit această știre zilele trecute, când reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie au anunțat, pentru județul Bistrița-Năsăud, un deficit major de forță de muncă, aproximativ 3.000 de posturi neocupate. Și nu este vorba numai de personal super calificat sau cu anumite specializări de nișă, sunt locuri de muncă obișnuite, mai ales în industrie și construcții. Mi-am dat seama că Ion din Bistrița-Năsăud a plecat la muncă în Occident, iar în locul lui urmează să îl angajăm pe Dorel din Vietnam”, a declarat parlamentarul PMP.

Conform evaluărilor făcute de deputatul Simionca, firmele care importă forță de muncă au de făcut cheltuieli substanțiale.

Costurile legate de instruirea și aducerea muncitorilor vietnamezi în România se ridică la mai multe mii de euro, acestea cuprinzând instruirea lor atât în țara de origine, dar și în România, transportul periodic la familie, cazarea și, eventual, hrănirea pe timpul contractului de muncă. Firmele româneşti trebuie să se ocupe de partea birocratică românească, cum ar fi vizele de muncă, traducerea actelor şi calificărilor și, pe lângă toate celelalte, trebuie să asigure măcar salariul minim, pe perioada contractului, de obicei, doi ani, cu posibilitatea de prelungire”, a spus deputatul bistrițean.

Ionuț Simionca susține că acești bani, la care se adaugă un stimulent al statului, ar putea fi folosiți pentru repatrierea românilor aflați la muncă în străinătate, mai precis „pentru a-l convinge pe Ion al nostru să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă”.

Calculul e simplu și ușor de pus în pactică. Pentru plata angajaților români care aleg să revină în țară, avem deja un salariu minim dat de angajatori, la care se adaugă și costurile cazării, câteva sute de lei pe lună, tot de la antreprenori. Și guvernul ar putea să contribuie cu încă o parte, cât un ajutor social sau chiar un pic mai mult, că doar dă o subvenție cetățenilor noștri care vor munci și vor plăti impozite și taxe. Miile de euro folosite pentru calificarea muncitorilor vietnamezi, împreună cu banii de transport la/din țara de origine, pot fi dați românilor întorși acasă ca primă de relocare. Și, uite-așa, vom avea locuri de muncă bine plătite pentru ai noștri. Putem crea și finanța ușor programe de readucere în țară a bistrițenilor, a românilor care au emigrat și care doresc să revină acasă, la cei dragi”, susține Ionuț Simionca.

Copiii vor avea părinții alături, antreprenorii nu vor trebui să discute cu angajații prin translatori, guvernul va avea încasări suplimentare din venituri și astfel toată lumea câștigă”, a concluzionat parlamentarul PMP.

 

 

3 COMENTARII

 1. Si de ce se mira tovarasii politicieni ? Ca din 1989 incoace nu a facut nimeni nimica pentru a ridica nivelul de salarizare la noi in tara…Toti au fost interesati doar sa-si umfle buzunarele din banii publici. Atata timp cat un inginer, un medic sau un profesor ia echivalentul a 400-500 euro salar lunar credeti ca sut motivati sa ramana in tara ? Sau asistenti medicali care pleaca prin Anglia si sunt platiti de 10 ori salarul de la noi din tara ?
  Asta este politica dusa in Romania de catre toti cei care au fost la putere…

 2. Pai da, ptr ca vietnamejii accepta cazarea cate 20 intr-o camera de baraca ( si aia sub-pamant eventual adica intr-un bordei ), cu cismea si buda dupa ” bordei ” … cu un salar minim pe economie la un program de 10-12 ore/zi liberi doar duminica dup-amasa… si care sa manance cate o zama pe zi la amiaza , la ” cantina populara ” facuta adhoc cu o firma de catering la fata locului, dimineatza sa manance ” c(e)(i)ai si seara g(j)em …
  Asa este. Se dau salarii babane si au mai mare importantza cei fara scoala si cei care invart tot felul de ” chestii si smecherii … politice ” . Aici la noi, ca sa fi bine platit, trebuie sa fi ori primar in sat… ori politruc la oras ( sau capitala … de unde se da lumina … ) .

 3. Stimate domn, teoria cu ” salariul minim pe economie ” este o mare porcarie in tzara asta, ptr ca toti patronii se prevaleaza de aceasta reglementare si toate posturile si functiile , le-au legat de ” salariul minim pe economie ” care nu este absolut deloc atractiv pentru tineri .

  Fenomenul care se intampla astazi in Romania, poate fi stopat , astfel incat tinerii sa aiba atractie spre posturile si functiile ramase libere si neocupate, fara sa plece din tzra , iar patronatele sa aiba fortza de munca :
  1/. Toate societatile lucrative, sau nonlucrative, sa angajeze personalul de care are nevoie, prin „inchiriere” de la Fortele de Munca , unde sa fie obligati sa depuna un „necesar de personal ” si de unde sa provina personalul care sa munceasca pentru „ei” , fiind interzisa angajarea directa de personal, de catre societatea respectiva ;
  2/. Pantru angajare, solicitantii sa se adreseze cu cerere de personal la ITM, unde acestia sa-i faca ” contract de munca ” potrivit solicitarii societatilor care au locuri de munca libere si neocupate si personalul sa fie salariatul STATULUI si nu al societatii pe care o deserveste ;
  3/. Statul sa oblige societatile care angajeaza personalul de care are nevoie, sa achite la zi, toate taxele aferente ( chirie pentru persoana inchiriata , salariul, taxele ptr ocrotirea sociala… concedii… asistenta sociala… etc. etc. ) si cine nu achita aceste obigatii financiare si fiscale, sa fie tras la raspundere penala imediat ;
  4/. Orice litigiu de munca , sa fie purtat cu ITM-ul si nu cu societatea unde persoana lucreaza si sa nu se mai afle in situatia ca ajunge cineva la pensie si pentru el nu a contribuit nimeni cu nici un ban… cum se intampla astazi in unele domenii ;
  5/. Ca pe vremea lui Ceausescu, sa fie data o lege prin care sa se faca o ierarhie de functii si ocupatiuni, astfel incat indiferent la ce societate lucreaza cineva, pentru aceiasi functie si aceleasi competente, sa aiba salariu egal , stabilit STANDARD la nivel national si nicidecum ” salar minim pe economie ” cum este astazi si in „spatele ” caruia se ascund majoritatea societatilor lucrative … ;
  6/.Pentru a putea solicita personalul de care are nevoie, societatile sa poata solicita atatea locuri de munca cat venit are si poate asigura salariile necesare, NU LA MINIMUL PE ECONOMIE , ci potrivit STANDARDULUI OCUPATIONAL NATIONAL . Cine nu poate asigura aceste salarii, sa fie obligat sa munceasca ” el – patronul ” cu familia sa … si nicidecum sa exploateze salariatii pe care ii are.
  7/.De altfel, raporturile de munca sa fie intre persoane si Statul Roman – garantul locurilor de munca , salariilor si pensiilor tuturor celor care muncesc si nicidecum intre acestia si patronate , care in marea lor majoritate nu au alt PLAN ( Proiect national ) decat EXPLOATAREA OAMENILOR , ca niste ” stapani de scalvi ” .
  8/. Statul, sa anuleze orice forma de „ajutor social ” pentru cei apti de munca si care refuza sa munceasca si mai mult, pentru aceasta categorie de populatie, sa infiinteze ” Centre de munca fortzata in folosul comunitatii ” , unde sa fie obligati sa munceasca contacost bineinteles, obligatoriu, daca ei nu vor benevol, potrivit calificarii, competentei si experientei profesionale ;
  9/. Tuturor celor care sunt scolarizati pe banii publici ai statului, sa nu li se elibereze diplomele de studii si calificari, decat numai dupa ce muncesc pentru STATUL ROMAN ( pentru Romania ) aici in tzara cel putin 10 ani de zile , angajarea sa se faca pe baza de repartitii dupa absolvirea scolilor, sau pe baza de „adeverinte ” simple, din care sa rezulte calificarea si scoala urmata ;
  10/. Cine nu isi gaseste loc de munca ” la oras ” sa fie fortzat sa munceasca in agricultura „la tzara ” … nu sa stea puturos , urland a ” foame ” cu mainile intinse la Primariile Locale . Daca nu vor benevol, sa fie cu ” munca fortzata in folosul comunitatii ” dar remunerata, ca „salariat ( fortzat ) la stat , cu chirie catre „domeniile publice ale statului ” sau catre patronate ;
  11/. Totodata, statul Roman, sa fie obligat ca toate scolarizarile facute, sa fie proportional cu cerintele economiei national, unde si scolile particulare sa nu poata califica si scolariza mai mult decat statul poate asigura locurile de munca necesare . Pentru studii superioare, de jos in sus, admiterea sa se faca exlusiv pe baza de examene de admintere nicidecum tinandu-se cont de notele obtiunute in timul anilor de studii … cum se intampla astazi, note care sunt foarte subiective , nicidecum bazate pe competentza si capacitatea intelectiva al celor care studiaza . Astazi, este plin de ” diplome la pune x-ul ” cu o adevarata inflatie de diplome, fara nici o valoare sociala si nimeni nu mai vrea sa urmeze scoli profesionale – desi are capacitatea intelectiva fizica si psihica doar ptr acest nivel de scolarizare si calificare .

  Veti spune ca sunt idei comuniste. Eu zic ca NICIDECUM ci idei de ocrotire si protectie a salariatilor, prin care oamenii sa isi gaseasca locuri de munca, salarii si pensii garantate, sa nu mai trebuiasca sa ” fuga din tzara ” si patronatele sa isi adopte activitatea dupa cati bani au si cat personal poate plati, nicidecum sub masca ” minimului pe conomie ” … determinand marea masa de populatie , sa aleaga varianta mai bine sa stea acasa si sa nu faca nimic pe banii primiti ca ajutor social , decat sa munceasca aproape gratis pentru patronii ” stapani de scalvi ” pe acre-i avem astazi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here