Deputatul Ionuț Simionca a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație. proiectul este rezultatul unui proiect pilot implementat de UNICEF în județul Bacău, care și-a dovedit eficiența.

Parlamentarul bistrițean spune că a preluat o inițiativă a UNICEF România în proiectul de lege, care îi vizează pe copii, în special pe cei vulnerabili.

Am preluat o inițiativă a UNICEF România într-un proiect de lege prin care toți copiii din România și familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii – protecție, sănătate și educație – în comunitățile în care trăiesc. Un copil sănătos, fericit și educat are mai multe șanse de a deveni un adult sănătos, care muncește și care plătește impozite, contribuind la un viitor mai bun pentru toată lumea”, declară Ionuț Simionca.

Proiectul legislativ este rezultatul programului pilot ‘Pachetul Minim de Servicii Sociale’, implementat de UNICEF în județul Bacău în ultimii 6 ani și care și-a dovedit eficiența, având un impact extrem de pozitiv pentru zeci de mii de copii și familiile lor pe plan local. Prin actul normativ se reglementează aplicarea la scară națională a Pachetului Minim cu scopul prevenirii și abordării timpurii a unor probleme precum violența, sărăcia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, abandonul școlar etc. Pachetul poate fi accesat de orice familie, însă vizează în mod special copiii vulnerabili.

Prevenția problemelor este soluția, fiind mai eficientă și mai ieftină decât tratarea acestora. Pentru bunăstarea copiilor din toate comunitățile, este obligatorie existența unui sistem de depistare timpurie, prin servicii de prevenție și servicii sociale individualizate, capabile să răspundă vulnerabilităților”, mai spune deputatul bistrițean.

Potrivit acestuia, în România, deși au fost realizate progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului, rămân o serie de provocări: 400.000 de copii sunt în afara sistemului de educație, 10.000 de copii sunt separați de părinți și intră anual în grija statului, scăderea acoperirii vaccinale a dus la decesul a 64 de persoane din cauze rujeolei.

Este o propunere inovatoare de a aduce împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a crește sănătoși alături de familiile lor și pentru a se dezvolta feriți de orice formă de violență. Punem accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine și benefice pentru copil și familie, dar și pentru întreaga societate. Concret, în fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical și un consilier școlar vor lucra împreună pentru a identifica și sprijini copiii și familiile lor. Le mulțumim inițiatorilor legii, în special dlui. Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților, precum și tuturor parlamentarilor din toate partidele politice pentru că susțin această inițiativă. Adriana Săftoiu, Podasca Gabriela-Maria, Cristian Ghica, Ionuț Simionca, Oana Bizgan, Dr. Vass Levente, Varujan Pambuccian”, se arată pe pagina de Facebook a UNICEF România.

1 COMENTARIU

  1. EXACT DOMNULE DRAGA !
    1/. Mult mai ieftin ar fi pentru banii publici sa infiintzeze o Jandarmerie Nationala a ” padurilor, mediului, apelor si fondului cinegetic „… decat sa suportam sistematic toate pagubele care se produc in acest sector .
    Aceasta jandarmerie, sa fie independenta si subordonata primului ministru, locata unde situatia operativa impune si care , cu competente generale pentru Politie Nationala, sa NU PERMITA NICI MACAR ACCESUL SPRE PADURE… ( de exemplu ) … decum taierile ilegale … , iar in padure, pe timpul exploatarilor forestiere, aceasta, impreuna cu Garda Forestiera, sa supravegheze strict taierile de lemne, cubarea acestora si tragerea la raspundere PE LOC AL DELICVENTILOR … adica efectiv sa-i opreasca si sa nu le permita sa TAIE FARA DREPT , deoarece lemnele odata taiate nimeni nu le mai pune inapoi pe picior … degeaba sunt bagati ( SAU MAI DEGRABA NU ) la puscarie faptuitorii .
    2/. Totodata, ar trebui luata masura complementorie, ca in cazul delictelor silvice, sa fie obligati delicventii la raimpaduriri, unde sa planteze cate o mie de puieti, pentru fiecare metru cub de lemn taiat ilegal , gratis , altfel neindeplinirea acestei obligatii sa-i dea un spot de pedeapsa cu cate un an de puscarie, proportional cu m.c. de lemn taiat si nereplantat .
    VA GARANTEZ IO CA POLITRUCILOR NU LE VA PLACEA ACEASTA PROPUNERE … ptr ca „acolitii lor „… nu vor mai putea nici macar merge inspre padurte… decum sa mai si taie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.