Deputatul PMP Ionuţ Simionca a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că alte două iniţiative legislative al căror inițiator este, au fost adoptate. În cei trei ani de activitate în Camera Deputaților, parlamentarul bistrițean a reușit să depună 145 de proiecte legislative, dintre care 10 au fost adoptate și au devenit legi.

Unul dintre proiectele legislative adoptate, al cărui unic inițiator este deputatul Ionuț Simionca, se referă la modificarea Legii cadastrului, prin care se modifică formula de calcul.

„În mediul rural, în zona montană, exista un dezinteres total faţă de comunităţi din partea celor care fac măsurătorile cadastrale, în sensul că pe loturile de teren măsurate nu se plătea o sumă corect calculată. Era un vid legislativ. Am făcut această propunere legislativă şi această modificare, s-a modificat formula de calcul. Mai exact, sumele care vor fi acordate de la stat pentru măsurătorile cadastrale vor creşte. Este o veste foarte bună, pentru că, acum, toţi cei care fac aceste măsurători vor fi interesaţi să meargă, să facă măsurătorile şi să terminăm odată cu cadastrarea şi măsurătorile topografice în toate comunele noastre, pentru că interesul va creşte. Va fi o nouă formulă de calcul, se va înmulţi cu un coeficient de 0,4%, depinde de zonă şi de forma de acces a acestor zone. E o lege bună, o lege care a trecut şi care a fost votată săptămâna trecută în unanimitate. Această propunere a venit după ce am discutat cu mai mulţi primari şi mai multe persoane de la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, apoi am venit cu această soluţie. Sper din suflet că cei care fac măsurători vor începe să meargă în aceste zone greu accesibile şi să rezolvăm această problemă a comunităţii, pentru că de cadastrare depinde subvenţionarea începând cu anul 2021„, a explicat Ionuț Simionca.

Cea de a doua propunere legislativă adoptată, al cărui inițiator este parlamentarul bistrițean, a vizat modificarea O.G. nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prin care tinerii medici veterinari vor fi încurajați să se mute în mediul rural.

Prin acest proiect am încercat să rezolvăm o problemă a medicilor veterinari, pentru că în zona montană, şi nu numai, aceștia trebuie să conducă foarte mult de la o gospodărie la alta. Încărcătura pe UAT nu este suficient de mare şi mulţi medici veterinari au fost nevoiţi să-şi ia mai multe circumscripţii veterinare şi nu ajungeau niciodată la timp, iar costurile tratamentelor pentru animale erau foarte mari. Am venit cu o soluţie pentru a rezolva această problemă, şi anume, să alocăm o sumă de bani pentru fiecare circumscripţie, o sumă lunară de 10.000 lei. Această sumă alocată medicilor veterinari va încuraja tinerii medici veterinari să se mute în mediul rural şi să aibă grijă de gospodăriile şi de agricultorii noştri din mediul rural„, a arătat Ionuţ Simionca.

Potrivit deputatului, în acelaşi timp, tratamentul pentru animale va fi mult mai mic, pentru că se acoperă costurile de transport a medicului veterinar la gospodăria fermierului.

Este un plus valoare pentru că, în afară de aceşti bani, ca noutate, este şi faptul că un medic veterinar nu poate avea mai mult de două circumscripţii. Până acum era medici veterinari care aveau 5-6 circumscripţii, dar nu reuşeau să acopere toată zona„, a mai subliniat Simionca.  

Deputatul a mai precizat că, în urma alocărilor, ar trebui să scadă costurile tratamentelor, iar fermierii să plătească doar medicamentele.

E o lege binevenită care, săptămâna trecută, a fost votată în unanimitate de toţi colegii deputaţi prezenţi la şedinţa plenară. Aceste două legi trebuie semnate şi promulgate de preşedintele României, publicate în Monitorul Oficial, după care vor avea efecte imediat. Sunt două legi foarte bune pentru care am luptat, şi să strângem semnături, şi să le trecem, pentru că această modificare pentru sprijinul fermierilor şi al medicilor veterinari a fost întoarsă de preşedintele Iohannis şi a fost dezbătută încă o dată în Parlamentul României. Mă bucur mult că munca mea dă roade. Dacă suntem constanţi în jobul pe care-l facem, avem şi succes„, a mai spus Ionuț Simionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here