sursa foto: Digi 24

Joi, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății. Șeful statului a amintit că în lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată.

Acest mesaj vine în contextul în care, la 33 de ani de la Revoluția care a provocat căderea regimului comunist, dosarul crimelor din acel eveniment este încă nerezolvat. Dosarul a fost retrimis în 22 august de Parchetul General la instanță.

În dosarul Revoluției sunt trimiși în judecată și fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

În mesajul transmis joi, Klaus Iohannis afirmă că „Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României”. „Prin credința și voința românilor care nu au mai suportat umilințele regimului comunist, țara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democrație, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii și jumătate”, arată el.

Potrivit șefului statului, „cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democrația și statul de drept și de a respinge orice formă a extremismului și populismului”.

La 33 de ani de la Revoluția anticomunistă, viața românilor este complet diferită, crede Iohannis, care spune că „cetățenii se bucură de drepturi și libertăți care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspirații ce păreau mai degrabă imposibil de atins”.

„Astăzi, România este un stat democratic, profund atașat valorilor euroatlantice și un partener de încredere pentru aliații noștri, fapt dovedit și recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene și al NATO, România continuă să își consolideze democrația și, prin eforturile autorităților și sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte și să reducă decalajele generate de regimul comunist și să elimine consecințele nefaste ale acestuia”, se arată în mesajul președintelui.

Klaus Iohannis precizează că, „deși trăim vremuri dificile, în care întreg continentul european suferă din cauza consecințelor războiului de la granițele noastre, este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist”. „Cu toate acestea, pe fondul instabilității ultimei perioade, a dificultăților economice, a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, discursul populist încearcă să pună sub semnul întrebării valorile prezentului. Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toți și pot câștiga teren pe fondul provocărilor actuale”.

Președintele Iohannis cere ca, după 33 de ani de la înlăturarea comunismului, să fie respinsă „categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent și evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă”. „Regimul comunist a fost unul criminal, represiv și abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig și în întuneric într-o societate-închisoare, izolați de restul Europei și al lumii, lipsiți de drepturi și libertăți. Sute de mii de cetățeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-și viața și expunându-și familiile celor mai aspre consecințe”.

„De Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, reiterez angajamentul ferm privind asumarea corectă a trecutului și promovarea valorilor democratice și ale statului de drept. Ne înclinăm în fața jertfei înaintașilor noștri și le păstrăm vie memoria, prețuind și protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, încheie Iohannis.

Citește și: Marcel Ciolacu și adevărata politică de stat făcută responsabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.