Deputatul Ioan Turc, preşedintele Partidului Naţional Liberal, filiala Bistriţa-Năsăud, a început bătălia pentru câştigarea unui nou mandat de deputat în Parlamentul României. Sloganul lui Ioan Turc din această campanie arată că este alături de cetăţenii Colegiului în care candidează şi împreună cu ei, iar unirea înseamnă forţă – “Tu şi Turc, Împreună suntem puternici!”

S-a considerat întotdeauna ca fiind un om de dreapta, în sensul în care îmbrăţisează valorile de dreapta – egalitatea de şanse, respectul faţă de valorile familiei, ale proprietăţii, faţă de valorile morale. Ioan Turc a intrat în rândurile PNL deoarece, în opinia sa, în anul 2002 acest partid era singura formaţiune autentic de dreapta, era un partid care îşi rezolvase problemele interne, iar coagularea forţelor era un proces aproape finalizat. A simţit că poate să se regăsească în cadrul Partidului National Liberal şi că poate să facă politică în acest partid.
A avut o ascensiune demnă de invidiat. Mai întâi a fost ales preşedinte al Organizaţiei de tineret a PNL BN. În 2004 a fost ales pe lista PNL BN consilier municipal, iar în 2005 a obţinut preşedinţia Organizaţiei municipale PNL. Tot în 2005 a fost ales în unanimitate de către consilierii municpali în funcţia de viceprimar al municpiului Bistriţa.
În 15 decembrie 2007 a fost ales preşedinte al PNL BN, în aceeaşi zi fiind anunţat că este proaspătul ocupant al fotoliului de deputat, înlocuindu-l astfel pe Augustin Zegrean, fost membru al Partidului Democrat, numit judecător la Curtea Constituţională, în iulie 2007.

Centrul vechi a fost unul dintre primele proiecte

Începând cu 2005, când a fost ales în unanimitate în funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa, şi până la sfârşitul anului 2007, Ioan Turc a încercat să-şi ajute concetăţenii cât mai mult. Nu a pregetat să facă acest lucru şi după ce a ajuns în Parlamentul României, ca deputat.
Unul dintre primele proiecte pe care şi-a psu semnătură liberalul, este reabilitarea Centrului vechi, un proiect deosebit de ambiţios şi care presupune fonduri consistente. Realizarea Pietonalului „Liviu Rebreanu” este doar un pas, iar în economia generală a proiectului este doar o mică componentă. Faţă de acest proiect, Ioan Turc are şi o mică dezamăgire pe care nu s-a ascuns să o dezvăluie de câte ori a avut ocazia, şi anume că în această zonă casele nu arată aşa cum ar trebui, cum ar merita un centru istoric. Acestea nu sunt încă reabilitate şi din această cauză zona nu este, deocamdată, suficient de atrăgătoare pentru turiştii care calcă pragul Bistriţei. A reuşit însă să dezafecteze jumătate din cele 440 de anexe care existau în această zonă.

O altă realizare a sa din postura de viceprimar este promovarea proiectului de hotărâre care privea susţinerea cu centrale de apartament a persoanelor şi familiilor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. Tot în mandatul său de viceprimar a reuşit achiziţionarea unui teren pe care vor fi construite locuinţe sociale pentru chiriaşii din Centrul istoric al Bistriţei. Un alt proiect cu care Ioan Turc se mândreşte este legat de reabilitarea celor 33 de străzi ale municipiului şi pentru a cărui finalizare se zbate acum să obţină fonduri importante de bani pentru porţiunea a DN 17 care traversează municipiul şi aici este vorba de circa 200 de miliarde de lei vechi, necesari pentru 12 kilometri de drum.

Şcolile, în prim plan

O importanţă deosebită a fost acordată, de asemenea, şcolilor din municipiu, şi ulterior din judeţ. Din municipiu putem aminti Grădiniţa nr. 6, grădiniţa din cartierul Ghinda, Liceul Forestier. Tot la acest segment pot fi amintite şi lucrările de reabilitare a Liceul de Arte „Corneliu Baba”, unde a fost identificat un program, „O Românie frumoasă”, finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltarea României şi pentru care au fost atrase şi alte surse, o bancă din municipiu a pus la dispoziţia Consiliului Local sume importante pentru realizarea lucrăilor de reabilitare capitală, astfel încât bugetul local, alături de finanţări consistente de la bugetul central, au permis începerea şi continuarea lucrărilor de reabilitare. Şi pentru că tot vorbim de şcoli, recent deputatul Turc şi-a adus contribuţia pentru ca 28 de microbuze să ajungă la unităţile de învăţământ care au nevoie de astfel de maşini pentru transportul elevilor.
Proiectul de edificare a campusului şcolar „Liviu Rebreanu”, pentru care au fost alocaţi 15 miliarde de lei vechi, este o altă realizare importantă.

A atras fonduri importante

Din postura de deputat, Ioan Turc a reuşit să aducă fonduri importante pentru judeţ. Printre acestea se numără sume considerabile pe OG. 7 pentru modernizarea satului românesc, sume aduse primăriilor pentru cheltuieli curente şi investiţii. Aceste alocări nu s-au făcut pe criterii politice, spune Ioan Turc, de ele beneficiind primarii de toate culorile politice. De asemenea, a reuşit să aducă fonduri importante pentru lăcaşurile de cult din întreg judeţul.

Proiecte de viitor

Pentru viitorul apropiat, liberalul Ioan Turc are în vizor câteva proiecte deosebit de uimportante pentru municipiul Bistriţa. Printre acestea se numără, finalizarea reabilitării Centrului istoric, amenajarea campusului universitar şi a unei noi zone de dezvoltare economică, reabilitarea drumului de centură, care va fi continuat până spre Livezile pentr a proteja pe locuitorii din cartierul Unirea de efectele traficului greu, edificarea noului spital judeţean de urgenţă, pentru care a pledat pentru ca Bistriţa să beneficieze de o astfel de investiţie şi care este probabil cea mai mare investiţie din judeţ, de circa 120 de milioane de euro. Reabilitarea instituţiilor şcolare continuă să fie de asemenea în vizorul lui Ioan Turc.

Mihnea Rosenberg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.