Președintele Centrului de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinț”, Ana Dragu, a lansat ieri, în spațiul public, o provocare prin care le cerea candidaților la Primăria Bistrița să prezinte acțiunile sociale pe care le vor derula dacă ar fi aleși. La această provocare a răspuns candidatul Alianței PNL-USR-PLUS la funcția de primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Personal, încă din 2019 solicitasem sprijin financiar sporit din partea municipalității, deoarece știam că nu contează doar infrastructura și modernizarea anumitor segmente sau finanțarea sporadică a unor proiecte. Conform legii, Primăria poate subvenționa serviciile sociale oferite de organizații non-guvernamentale persoanelor cu dizabilități, eu exemplificând anul trecut cu Sibiul, iar doamna Dragu amintind acum chiar Bucureștiul. Din păcate, la Bistrița acest lucru a fost mereu omis de actuala administrație PSD”, spune Ioan Turc.

Pe de altă parte, în programul electoral al candidatului Alianței PNL-USR-PLUS sunt incluse și acțiuni sociale, îndreptate spre anumite categorii defavorizate și spre creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități.

Ioan Turc a oferit și câteva exemple de astfel de acțiuni sociale: ”Antreprenoriat social pentru familii defavorizate: există, din nefericire, multe familii cu probleme materiale în oraș. Până în prezent, aceste situații au fost ignorate. Primăria trebuie să susțină și să se implice activ în dezvoltarea unor inițiative antreprenoriale cu caracter social (ex. cooperative sociale, fabrici sociale), în care să creeze contextul pentru locuri de muncă adresate acestei categorii de cetățeni, pentru ca și aceștia să trăiască demn în comunitatea bistrițeană. Există zeci de idei pentru activități sustenabile de antreprenoriat social pe care administrația publică trebuie să le pună în aplicare într-o măsură cât mai mare. De asemenea, există proiecte fezabile pentru locuințe sociale, accesibile sub aspect financiar și decente în raport cu calitatea locuirii. Aceste proiecte trebuie susținute de Primărie cu toată responsabilitatea și cu implicarea în paralel a întregii comunități bistrițene. Suportul ONG-urilor pentru asistarea copiilor săraci sau cu părinți plecați la muncă în străinătate: problemele sociale nu pot fi rezolvate fără asigurarea educației tuturor categoriilor sociale de copii și tineri. Primăria trebuie să aloce bugete pentru proiecte fezabile propuse de ONG-urile locale prin care să se asigure că și copiii din familii cu dificultăți sunt integrați social, se duc la școală și performează în educație. Trebuie create condiții în care copiii săraci sau care au probleme din cauză că părinții sunt plecați la muncă în alte țări să poată fi asistați în educație în formule „after school” (după școală)”.

Acestor măsuri li se adaugă și înființarea unui centru Respiro, cuprins în programul electoral al candidatului Ioan Turc.

”Punctele respective implică în mare parte și bugetarea participativă, pentru a da ocazia cetățenilor de a face propriile schimbări”, a completat Ioan Turc.

(PUBLICITATE ELECTORALĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.