Membrii Comitetului de Bazin Hidrografic Someș-Tisa s-au reunit, marți, 17 martie 2015, în cadrul unei ședințe de lucru organizată la Cluj-Napoca, având ca principale puncte pe ordinea de zi marcarea „Zilei Mondiale a Apei – 2015” și consultări pe tema proiectelor aflate în derulare – „Proiectul celui de al doilea Plan de Management al Spațiului Hidrografic Someș-Tisa”, „Proiectului WATMAN – Sistem Informațional pentru managementul integrat al apelor în bazinul hidrografic Someș-Tisa” și Proiectul „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca”.

Ioan Țintean, prefectul județului Bistrița-Năsăud și președintele Comitetului de Bazin Hidrografic Someș-Tisa, a insistat în cadrul întâlnirii pe ideea de management al apei, pericolul unei crize în viitor fiind o ipoteză extrem de îngrijorătoare. De asemenea, a precizat că pentru prevenirea unor eventuale pericole, cooperarea în domeniul apei necesită integrarea tuturor intereselor și perspectivelor relevante, stimularea inovării, dezvoltarea infrastructurii și consolidarea încrederii, în așa fel încât întregul proiect de gestionare a acestei resurse să cuprindă o viziune clară pe termen lung.

„Un management sănătos al apei trebuie construit pe doi piloni principali: cel al reducerii consumului de apă și cel care vizează preocuparea continuă pentru calitatea acesteia. Calitatea apei nu cunoaşte frontiere şi nu trebuie sa depindă de mediul politic sau economic. Fiecare este responsabil de felul în care alege să consume și să conserve această resursă indispensabilă vieţii. Putem reuși în ambele sensuri printr-o responsabilizare a tuturor factorilor implicaţi”, a precizat Grațiela Leocadia Gavrilescu.

Directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, inginerul Dănuț Canta, a menționat că activitățile pentru implementarea „Directivei Cadru Apă” și „Directivei privind evaluarea și managementul riscului la inundații” reprezintă provocări importante pentru asigurarea gestionării resurselor de apă în contextul dezvoltării durabile. Planurile și programele de măsuri prevăzute de acestea sunt principale instrumente pentru atingerea obiectivelor de mediu pentru resursele de apă de suprafață și subterană, dar şi pentru asigurarea protecției populației împotriva efectelor inundațiilor, potrivit Instituției Prefectului BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.