Săptămâna trecută, prefectul Ioan Szilagyi a anunţat oficial, în cadrul unei conferinţe de presă, ieşirea sa la pensie.

Szilagyi a preferat pensionarea, motivând că nu mai poate lucra cu actualul Guvern. Acesta este supărat şi pe doi dintre liderii locali, care au încercat anul trecut să îl schimbe din funcţie.

Supărat pe foştii, dar şi pe actualii

"Am cerut să fiu pensionat la cerere, deşi nu am încă vârsta de pensionare, pentru că eu simt că nu mai pot. Nu mai pot să lucrez cu actualul guvern. Ştiam şi imediat după formarea guvernului, tot am aşteptat să fiu schimbat. Acum dacă sunt în pensie, eu cred că în câteva zile o să vină un nou prefect. Cred că în două, trei zile o să se facă rocada ", a declarat Ioan Szilagyi.

Acesta a mai precizat că nu a fost menajat nici de reprezentanţii bistriţeni ai fostei Puteri, făcând referire precisă la liderul PNL BN Ioan Turc şi cel al PSD, Emil Radu Moldovan. „Pe vremea când Guvernul era reprezentat de Turc, ştiţi cum schimba directorii, fără să mă anunţe, fără să se consulte. Şi treaba asta care va fi de acum încolo, cu schimbările astea care se fac la nivel de judeţ, cu directori, cu descentralizate, eu nu sunt de acord cu împărţirea asta. Cele două partide (n.r. – PD-L şi PSD) împart funcţii, şi dacă au om, şi dacă nu au om. Pun câte un clopar la câte o unitate, care nu are habar. Sigur că au câştigat alegerile cele două partide, dar în acelaşi timp ar trebui să poarte o discuţie”, a declarat Szilagyi. În ceea ce îl priveşte pe Radu Moldovan, Szilagyi a spus că: „Nu doresc să lucrez nici cu Radu Moldovan care vine şi face declaraţii cum că maghiarii nu au cuvânt. Sigur că nu au, sunt maghiari care nu au, dar ăia se găsesc la PSD – exemplu, domnul Szanto. Dânsul să se uite câteodată în oglindă şi pe urmă să facă declaraţii, pentru că nu este la transport-tavă în Restaurantul Bistriţa. Acum are o altă funcţie şi ar putea să deschidă ochii”.
Prefectul a recunoscut că au fost încercări din partea liderilor locali de a-l schimba din funcţie anul trecut. „Au fost care s-au dus la Bogdan Olteanu sau la domnul prim-ministru (n.r. Călin Popescu Tăriceanu) ca să mă schimbe pentru că sunt invers. Invers că ţin cu PD-L. Vă spun că eu am o relaţie foarte cu Oltean (n.r. – deputatul Ioan Oltean, liderul PD-L BN,), el nu a comandat la prefectură. orice zicea, dacă era ilegal, îi spuneam că nu se poate. Au fost încercări, Turc şi cu Radu Moldovan au încercat să mă schimbe anul trecut, prin august-septembrie”, a spus Szilagyi.

De acord cu politizarea

De asemenea, Ioan Szilagyi a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că este de acord cu politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect, cu atât mai mult cu cât prefectul şi subprefecţii sunt reprezentanţii guvernului şi a politicii acestuia în teritoriu. În acelaşi timp, însă, Szilagyi se consideră minţit de fostul guvern, când i s-a cerut să renunţe la politică, la numirea sa în funcţie. „Trei ani am fost minţiţi. Am făcut trei ani de şcoală, cu experţi români, pe urmă cu experţi francezi. Ne-au pregătit pentru a fi apolitici, pentru meseria de prefect şi acum, gata, mâine, te schimbă aşa. Pe mine nu o să ajungă să mă schimbe, dar îi schimbă pe ceilalţi colegi, pe criterii politice. Adică suntem modelul francez, dar numai cât este interesul, pe urma putem pune pe oricine”, a declarat Ioan Szilagyi.

„La noi, dacă se dorea ca prefecţii să fie apolitici, atunci se făcea un corp al prefecţilor, se alegeau oamenii care într-adevăr voiau sa fie prefecţi şi să fie apolitici. Nu poţi să zici, dintr-o dată, că de azi nu mai sunt membri de partid, că asta este ceea ce te deranjează. Eu nu sunt de acord, în condiţiile actuale, ca prefecţii din România să fie apolitici, pentru că foarte mult se politizează”, a mai spus Szilagyi.
Aceasta a mai declarat că, imediat după numirea noului prefect, se va reînscrie în UDMR, unde a deţinut funcţia de preşedinte al organizaţiei din Bistriţa-Năsăud, de unde a demisionat la începutul anului 2005, pentru a deveni înalt funcţionar public.
Potrivit lui Szilagyi, el şi-a calculat pensia şi va avea în jur de 1.700 de lei.

Prefect interimar

Daniel Cristian Florian, în vârstă de 32 de ani, a fost numit oficial în funcţie în data de 18 februarie, iar duminică, 22 februarie a depus jurământul. Acesta este de profesie jurist. Florian este membru al Partidului Democrat-Liberal din anul 1998. Înaintea numirii sale în această funcţie, Daniel Cristian Florian a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PD-L la nivel naţional şi preşedinte executiv al Organizaţiei de Tineret la nivel judeţean.

După alegerile locale din iunie 2008, el a devenit consilier judeţean, fiind membru în Comisia pentru dezvoltare urbanistică, lucrări publice şi protecţia mediului.
Potrivit deciziei semnate de premierul Emil Boc, exercitarea funcţiei de prefect de către acesta are un caracter temporar: “Hotărâre privind exercitarea, cu caracter temporar, a funcţiei publice de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud de către domnul Florian Daniel-Cristian”.
Nominalizarea lui Daniel Cristian Florian a fost o surpriză făcută de liderul PD-L BN Ioan Oltean, pentru că numele lui Florian nu figura pe lista candidaţilor la această funcţie. Printre numele vehiculate ale candidaţilor la funcţia de prefect din cadrul PD-L se aflau cele ale lui Filip Moisil, Gheorghe Tuţă (fost subprefect) sal cel al fostului primar al Bistriţei, Vasile Moldovan.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.