Pe zi ce trece, România şi cetăţenii ei se afundă tot mai mult în valurile învolburate ale sărăciei, incertitudinii şi nesiguranţei dictate de un Guvern Ponta laş, mincinos, iresponsabil, lipsit de scrupule, inuman.
Cum Guvernul Ponta încă nu a învăţat că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iată că la scurt timp de la introducerea supraaccizei de şapte eurocenţi pe litrul de carburant, mai exact “păcăleala reală de 1 aprilie”, constatăm fără urmă de stupoare că planurile şi estimările nefundamentate ale Guvernului Ponta au eşuat lamentabil. Astfel, introducerea supraaccizei a avut exact efectul opus celui, în mod eronat, estimat de Guvern. În acest sens, statul a pierdut 21 de milioane de euro numai în luna aprilie, după ce, deloc surprinzător, vânzările la carburant au scăzut considerabil, tocmai pentru că transportatorii au preferat să alimenteze mai puţin sau chiar deloc din România, făcând opriri mai dese în Austria, spre exemplu, unde aceştia îşi pot deconta acciza.
Deşi la momentul introducerii accizei, transportatorii au avertizat că practica lor, şi nu numai a lor, va fi cea de a alimenta din alte ţări, evitând cu desăvârşire România, Guvernul Ponta se arată cu adevărat surprins de efectul rezultat ca urmare a aplicării acestei măsuri.
Din nefericire, lipsa de viziune strategică a acestui Guvern se confirmă chiar şi în plin proces de evaluare a Acordului stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, Premierul Victor Ponta susţinând sus şi tare că planul Guvernului de a reduce contribuţiile de asigurări sociale rămâne în picioare. Mai mult, Premierul îi asigură cu neruşinare pe românii şi aşa sufocaţi de cele 37 de biruri noi, că o astfel de măsură nu impune aplicarea unor noi taxe care să acopere deficitul produs, în contextul în care Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană impun ţării noastre să păstreze limitele de deficit bugetar negociate cu forurile internaţionale.
Cu toate că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional consideră că cel mai potrivit moment pentru reducerea CAS ar fi în cursul anului viitor, Guvernul dispunând astfel de suficient răgaz pentru a identifica măsuri serioase şi reale de compensare a deficitului bugetar produs, Premierul Victor Ponta doreşte încă o dată să confirme că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Astfel, în timp ce acesta susţine că o reducere a CAS-ului cu 5 puncte procentuale nu va duce la creşteri de taxe, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional îl contrazic, considerând că reducerea CAS-ului nu se poate realiza fără lărgirea sau majorarea bazei de impozitare.
Deşi delegaţia Fondului Monetar Internaţional a solicitat explicit să i se prezinte măsurile compensatorii, respectiv tăierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe ce vor urma a fi aplicate ca şi consecinţă a reducerii CAS, Guvernul Ponta nu s-a pregătit cu nicio astfel de măsură. Mai mult, acesta garantează că reducerea CAS nu va fi compensată de taxe noi.
Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că imaginea României nu va fi din nou şifonată ca urmare a lipsei desăvârşite de viziune strategică, de soluţii reale, mature, eficiente şi avizate a unui guvern incoerent, compromis.

 

Ioan Oltean, deputat PDL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.