Senatorul PSD Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor, îl contrazice pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în privința declarațiilor făcute de acesta în timpul audierilor din comisiile reunite de Mediu ale Parlamentului.

„Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul tăierilor de păduri au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va forma Guvernul, vor trebui făcuţi paşi importanţi pentru a rezolva această problemă”, a spus Costel Alexe.

Ioan Deneș arată că, respectivul control la Ocolul Silvic Cormaia Anieș a început abia în vara anului 2018, deși, prima sesizare pe adresa Gărzii Forestiere Cluj a venit pe data de 19.12 2017, fiind trimisă de pe un e-mail personal, ea având caracterul de sesizare anonimă.

”Din momentul primirii sesizării și până în momentul începerii controlului, tergiversate și încetinite cu bună-știință de o parte din personalul Ocolului Silvic Cormaia Anieș, inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au fost cei care s-au ocupat de această problemă gravă, fiind treaba exclusivă a celor de la Garda Forestieră. Mai mult, în sesizarea inițială nu era specificat locul de extracție, fiind nominalizată doar societatea comercială care acționa în zonă. Precizez că, în calitate de ministru am fost informat de control, dar nu am putut lua nicio măsura decât după finalizarea anchetei, fapt ce s-a produs oficial abia la finele lunii noiembrie 2019, dată la care nu mai eram ministru”, spune senatorul Deneș.

Ioan Deneș mai arată că, ministrul demis Costel Alexe susține că, tăierile ilegale de pădure din județul Bistrița-Năsăud în anul 2019 au crescut cu 24% față de 2018, deși datele nu fost încă publicate oficial.

”Ce vreau să spun: Costel Alexe a vorbit de 30.000 de mc de pădure tăiată ilegal, doar că, în cadrul acestei cifre a calculat și cei 4.600 mc de tăieri ilegale de la Sângeorz Băi, tăieri care au avut loc înainte de 24.08.2017 , doar că cei de la gardă au finalizat controlul abia în 2019 (după ce am solicitat ca ministru în luna septembrie 2019 să finalizeze acest control). Practic, tăierile ilegale de pădure în județul Bistrița-Năsăud în 2018 au fost de 14.000 mc, așadar, se poate spune că, diferența rămasă este de 16.000 mc, iar, dacă scădem cei 4.600 mc, atunci constatăm că în 2019 tăierile ilegale au scăzut”, mai precizează Ioan Deneș.

În aceeași ordine de idei, senatorul Ioan  Deneș arată că, șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, Daniel Pop, a prezentat în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, un raport al activității pe anul 2018, ocazie cu care a fost făcută și o sinteză a tăierilor ilegale de arbori pe raza județului.

”În anul 2018, pe raza județului Bistrița-Năsăud, a fost identifcat un volum de aproape 14.000 de mc de material lemnos tăiat ilegal, valoarea depășind 1.000.000 de euro”, explică Deneș.

Senatorul Ioan Deneș, în calitatea sa de fost ministru al Apelor și Pădurilor, consideră că ministrul Costel Alexe a făcut în cadrul audierilor doar declarații politice, prezentând cifrele care îi convin lui cel mai mult: Bistrița-Năsăud și Maramureș, știind că ultimii doi deținători ai portofoliului de la Ape și Păduri provin din județul Bistrița-Năsăud.

”Consider și susțin faptul că, domnul ministru Costel Alexe nu înțelege absolut nimic din ceea ce se întâmplă în ministerul pe care cred că îl conduce și vreau doar să mai întreb și îl întreb care este în aceast moment situația Gărzilor Forestiere”, mai spune Ioan Deneș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.