Ioan Nelu Botiş, candidatul Partidului Democrat-Liberal Bistriţa-Năsăud pentru Colegiul 1 –  Camera Deputaţilor, şi-a lansat programul legislativ.

1.  Legea privind reforma sistemului de pensii şi introducerea pensiei sociale minime

Scop: – creşterea  pensiilor până la un prag minim de 850 lei/lună    
     –   introducerea pensiei sociale minime
–    creşterea graduală a pensiilor mici şi stoparea creşterii pensiilor foarte mari (ex.: sunt pensii de 350 milioane lei vechi, pentru o creştere a pensiei cu 20%, pentru un pensionar cu 4 milioane lei/lună creşterea înseamnă 80 lei/lună, dar pentru cel care are 350 milioane lei creşterea duce la 420 milioane lei/lună. În acest fel sistemul tinde să se dezechilibreze total. Este corect ca cel care are o pensie mai mică să beneficieze de o creştere mai mare – 80%, iar cel cu pensie de 350 milioane nu va suferi absolut deloc dacă beneficiază de o creştere de 5%).
–    creştere graduală astfel încât în 2012 pensia socială  să ajungă la 305 EURO/lună.

2. Legea primului contract de muncă

    – Stagiile de practică ale tinerilor trebuie considerate vechime în muncă astfel încât la sfârşitul studiilor perioada de practică se constituie în vechime în muncă.
     – Practica efectuată sub orice formă de prestaţie (producţie, servicii, etc.) poate fi subvenţionată prin Legea asigurărilor de şomaj.

3. Legea formării profesionale

    – introducerea creditelor profesionale.
Ex.: Din 30 puncte profesionale iniţiale, în cazul în care doreşti să urmezi un curs de formare în domeniul construcţiilor poţi utiliza 10 puncte, alte 10 puncte le poţi utiliza pentru a deveni bucătar, iar alte 10 pentru a deveni sudor. Acest lucru permite o mobilitate foarte mare a forţei de muncă şi oferă o şansă mai bună de a găsi un loc de muncă mai repede şi mai bine plătit. In acest fel decizia de orientare pe piaţa muncii aparţine persoanei care doreşte să se formeze pe un anumit domeniu.

4. Legea salariului corect şi a flexibilizării programului de muncă

    – aplicarea unui sistem de salarizare regional prin utilizarea salariului minim regional.
    – obligativitatea firmelor care au peste 250 de angajaţi de a înfiinţa cămine şi creşe pentru copiii angajaţilor.
    – posibilitatea angajaţilor de a beneficia, în cazul în care au copii sub 7 ani, de un program flexibil negociat cu patronatul. Scopul este acela de a fi mai aproape de copiii noştri în primii 7 ani esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

5. Legile învăţământului

    – asigurarea unui proces de învăţare care să conducă la o stare de compatibilitate cu piaţa muncii
    – prezenţa părinţilor în Consiliile de Administraţie ale şcolilor.
    – prezenţa administraţiei locale şi a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor în C.A. al şcolilor.
    – orientarea spre acumularea de competenţe în şcoală şi asigurarea unui proces educaţional permisiv tuturor cetăţenilor României prin recunoaşterea  „ achiziţiei de experienţă” în muncă.

Ex.: un maistru care are cel puţin 15 ani de experienţă în procesul de producţie poate susţine câteva examene teoretice pentru a obţine o diplomă universitară. În acest fel educaţia devine o zonă deschisă pentru persoanele aflate la o anumită vârstă şi care doresc să obţină o diplomă universitară după o experienţă în zona producţiei de cel puţin 15 ani.

6. Legile descentralizării administraţiei locale

    – Bugetele locale au de câştigat, deoarece banii din taxe şi impozite rămân în totalitate pe plan local.
    – prin descentralizare puterea de decizie ajunge mai aproape de cetăţean, una din soluţii fiind aceea de a crea „Consiliile de cartier”. Aceste Consilii pot decide asupra investiţiilor pe care Consiliul Locale le poate face în fiecare zonă a cartierului. Consiliul de cartier constituie un for de dezbatere al cetăţenilor, în acest fel se pot genera dezbateri reale asupra problemelor pe care le avem ca locuitori ai oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.