Investiţiile municipalităţii din 2018! Wonderlandul înghite alt milion de euro, iar altă jumătate este tocată pe statui

184

Aproape 82 milioane lei se gândeşte municipalitatea bistriţeană să aloce din bugetul local, investiţiilor. Însă parte din aceşti bani se duc, ca de obicei, pe hârtii, şi mai puţin pe investiţii concrete. Parte însă din aceste investiţii înghit sume nejustificat de mari, care ar putea fi folosite pentru obiective care au un impact direct asupra cetăţenilor Bistriţei.

 

Valoarea propusă anul acesta de municipalitate pentru investiţiile publice se cifrează la 81.709.000 lei. Mai puţin de jumătate din această sumă, adică 32.636.000 lei, provine de la bugetul local, în timp ce restul – 49.073.000 lei – din fonduri europene nerambursabile.

Dacă banii proveniţi din fonduri europene se duc unde trebuie, adică pe investiţii care vor creşte calitatea vieţii bistriţenilor, cealaltă felie care provine de la bugetul local, adică din taxele şi impozitele cetăţenilor din municipiu, primăria o „investeşte”,  în mare parte, în documentaţii pe care se depune mai apoi praful şi stau uitate, la fel ca altele, în sertare, sau pe obiective din Wonderland.

 

Faţada şi şarpanta primăriei, reabilitată an de an

Anul acesta municipalitatea se laudă din nou cu reabilitarea faţadei şi şarpantei la sediul primăriei de la nr. 6, motiv pentru care a alocat de la bugetul local 138.000 lei pentru PROIECT TEHNIC şi ÎNCEPERE EXECUŢIE. Anul trecut, pentru acelaşi obiectiv a alocat alţi 740.000 lei. Tot pentru clădirea de la nr. 6, se vrea modificarea corpurilor de clădire B şi D, sunt prevăzuţi alţi 213.000 lei pentru PROIECTARE şi EXECUŢIE.

Pentru clădirea de la nr. 2, unde îşi are „domiciliul” Poliţia locală, municipalitatea propune anul acesta alocarea sumei de 50.000 lei, pentru PROIECTARE, în vederea reabilitării şi modernizării sistemului de încălzire. În 2017, pentru acelaşi obiectiv, au fost alocaţi 140.000 lei.

Dacă face un total, ajungem la 403.000 lei doar pentru sediul municipalităţii.

 

Bani pentru grădiniţe şi şcoli. Două proiecte sunt din bani europeni

 

După ani de promisiuni, primăria lui Creţu se gândeşte să construiască şi un sediu nou de grădiniţă. Este vorba de Grădiniţa nr. 2 de pe str. Nicolae Bălcescu şi pentru care s-au alocat 2.050.000 lei. Suma însă este prevăzută însă dor pentru începerea execuţiei.

În vizor este luată şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 şi Creşa nr. 3 de pe str. Plăieşului, însă nu pentru reabilitare sau modernizare, ci pentru întocmirea unui DALI. În dreptul acestei rubrici este înscrisă suma de 37.000 lei.

Învăţământul secundar are alocată o sumă de peste 5,1 milioane lei, din care peste 4,4 milioane lei sunt bani europeni care vor fi cheltuiţi pentru ÎNCEPEREA EXECUŢIEI lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Şcolii Gimnaziale nr. 4 – 2,1 milioane lei -, a Şcolii Gimnaziale Lucian Blaga – circa 1,166 milioane lei – şi a Şcolii Gimnaziale nr. 1 – 1,153 milioane lei.

În rest sunt sume foarte mici care foarte probabil sunt resturi de plată din anul precedent sau bani alocaţi pentru proiectare, precum reabilitarea şi modernizarea Liceului Tehnologic de Servicii – 83.000 lei, reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale clasele V-VIII a Colegiului Naţional Andrei Mureşanu – 145.000 lei sau consolidare PTZ – post de transformare de la Liceul Tehnologic Agricol (expertiză tehnică şi proiectare) 10.000 lei. De asemenea, pentru Colegiul Naţional Liviu Rebreanu sunt alocaţi 100.000 lei pentru un sistem de automatizare centrală termică, iar pentru Centrul Judeţean de Excelenţă – 52.000 lei, în vederea achiziţionării unui display interactiv (48.000 lei) şi a unui program de gestiune (4.000 lei).

 

În parteneriat cu CJ BN şi Spitalul Judeţean pentru un centru de radioterapie

 

Şi ca să nu se spună că primarul Creţu nu are grijă de sănătatea bistriţenilor, municipalitatea a prevăzut două milioane lei, sumă necesară fazelor de proiectare şi începerii execuţiei şi care se va îndrepta spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care are de gând să înfiinţeze un centru de radioterapie.

Proiectul este realizat în asociere de Spitalul Judeţean Bistriţa-Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa, centrul de radioterapie urmând a fi amplasat pe str. Alba Iulia din municipiu.

 

Biserica Evanghelică întră în restaurare. Se amenajează şi parcuri: unul e în Wonderland

 

La capitolul Cultură, recreere şi religie întâlnim tot felul de alocări care mai de care mai interesante, suma totală alocată ajungând la aproape 7,5 milioane lei. Astfel, anul acesta municipalitatea se pare că intenţionează să înceapă lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, motiv pentru care au fost alocaţi 3,32 milioane lei, bani din fonduri nerambursabile.

Cu alţi 674.000 lei se vrea amenajarea zonelor verzi şi a unor baze sportive. Astfel, pentru amenajarea Pădurii-parc Codrişor ca zonă de agrement, primăria lui Creţu a alocat pentru proiectare 80.000 lei, pentru amenajare de spaţii verzi în Subcetate, tot proiectare, 66.000 lei, proiectare pentru amenajarea unui scuar în Ghinda – 61.000 lei, iar pentru amenajarea unui parc pe malurile râului Bistriţa, în Viişoara, dar tot pentru proiectare, alţi 175.000 lei. Aceeaşi sumă de 175.000 lei a fost alocată şi pentru întocmirea documentaţiei necesare în vederea amenajării unui parc în Wonderland, proiectul pe care şi noaptea îl visează Creţu.

Cu alţi 90.000 lei, municipalitatea vrea să cumpere un teren în Ghinda, fără însă să se precizeze şi pentru ce anume.

 

Alt milion de euro pentru Wonderland

 

Dar fiindcă tot am vorbit de Wonderlandul primarului, acest proiect va mai înghiţi şi anul acesta sume importante de la bugetul local. Astfel, Creţu mai îngroapă 80.000 lei pentru amenajarea pârtiei de schi, inclusiv utilităţi, iar alte 2,7 milioane lei vor fi tocaţi de întocmirea proiectului şi începerea execuţiei unui alpine coaster pe pârtia de schi. Aqua parkul din Wonderland va înghiţi şi el în 2018, 764.000 lei, pentru întocmirea proiectului tehnic şi începerea execuţiei, iar 362.000 lei merg pentru proiectul tehnic a drumului de acces şi utilităţile aferente în acelaşi Wonderland. În 2017, pentru aqua park s-au alocat alţi 696.000 lei, în timp ce pentru drum de acces şi utilităţile aferente 300.000 lei.

La toate acestea se mai adaugă şi construcția unui imobil care să adăpostească utilajele necesare pârtiei de schi și care să includă câteva toalete, aici estimările cifrându-se la 718.000 lei.

În total, anul acesta Wonderlandul va înghiţi de la bugetul local (cu parc cu tot, amintit mai sus) aproape 4,8 milioane lei, adică peste UN MILION DE EURO, bani care provin de la BUGETUL LOCAL, din taxele şi impozitele plătite de bistriţeni.

 

Bani gârlă pentru documentaţii

 

Alte 1,8 milioane lei vor fi tocate de administraţia Creţu pe încă o serie de documentaţii. Astfel, 112.000 lei sunt alocaţi pentru proiectul tehnic în vederea construirii de locuinţe protejate pentru persoanele vârstnice la Sigmir, 300.000 lei merg către studiul de fezabilitate a proiectului de amenajare a Pieţei agroalimentare din Decebal, 33.000 lei pentru proiect tehnic în vederea realizării unui centru pentru activităţi sociale. De asemenea, pentru proiectul tehnici necesar modernizării Pieţei Centrale sunt alocaţi 487.000 lei, studii de specialitate şi DALI pentru proiectul de Regenerare urbană etapa 2 – 300.000 lei, studiu de fezabilitate amenajare Piaţa agroalimentară – 100.000 lei, faze de proiectare Incubator de afaceri – 245.000 lei, expertiza tehnică la imobilele din Piaţa Mică – 40.000 lei.

La toate acestea se mai adaugă şi proiectele ale căror întocmiri de documentaţii vor fi urmate imediat de execuţia lucrărilor. Astfel, municipalitatea a alocat 210.000 lei pentru expertiza tehnică, faze de proiectare şi începere execuţie la proiectul de reparaţii capitale a Pieţei agroalimentare Decebal, 125.000 lei pentru continuarea lucrărilor de execuţie a canalizării pluviale la blocurile de locuinţe sociale din Viişoara, 596.000 lei pentru proiectul tehnic şi începerea execuţiei lucrărilor la Cetatea medievală Bistriţa. Totalul acestor proiecte se cifrează la peste 930.000 lei.

 

Statui, la preţ de super lux

 

Cireaşa de pe tor este însă o altă idee creaţă a primarului şi care toacă bani mulţi care ar ajunge la reabilitarea şi modernizarea unei străzi din municipiu. Este vorba despre amenajarea unui grup statuar în Piaţa Unirii, ale cărui costuri se ridică la peste 2,61 milioane lei.

Spre exemplu, amenajarea străzii Sigimir scoate de la buget 696.000 lei, pentru str. Pajiştei împreună cu I. Călin este prevăzută suma de 405.000 lei, pentru amenajarea străzii Grigore Moisil  – 708.000 lei, Armoniei – 116.000 lei, poieni – 743.000 lei, Răsăritului – 308.000 lei, Labirintului – 509.000 lei, Secundară 8 Ghinda – 738.000 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here