Investitii ciudate la Sigmir!
Teren de sport cu 6 miliarde si strazi neasfaltate dar cu trotuare modernizate

Primaria Bistrita a cheltuit circa sase miliarde de lei vechi pentru a realiza baza sportiva din Sigmir, cartier apartinator municipiului, care se intinde pe o suprafata de circa o mie de metri patrati. In acelasi timp, pentru reabilitarea caminului cultural din acelasi cartier – obiectiv demolat si reconstruit – municipalitatea a cheltuit doar aproximativ un miliard si jumatate de lei vechi.
In aceeasi localitate componenta a Bistritei, Sigmir, municipalitatea a mai dat gata o investitie – realizarea a 3,6 kilometri de trotuare pe o strada care este insa vaduvita de asfalt.

Ciudateniile cu privire la investitiile promovate de municipalitatea bistriteana in ultimii patru ani se tin lant.
Ultimele exemple sunt investitiile din cartierul Sigmir – reparatia capitala a Caminului cultural, realizarea unui teren de sport, dar si reabilitarea unor trotuare, fara ca strazile sa fie si ele asfaltate.

O caruta de bani pentru un teren de sport

Recent, primarul municipiului Bistrita a taiat panglica pentru inaugurarea bazei sportive multifunctionale de la Sigmir, investitie in valoare de 595.000 de lei (circa sase miliarde de lei vechi). Din aceasta suma, 395.000 de lei provin de la bugetul de stat, iar 200.000 de lei au fost alocati de la bugetul local. Baza sportiva polivalenta se intinde pe o suprafata de aproximativ 1.400 de metri patrati si are terenuri de volei, handbal, tenis si este dotata cu instalatie de nocturna. Potrivit edilului, investitia s-a realizat in perioada 2008 – 2011.
Obiectivul de la Sigmir a fost realizat de o firma din Targu Mures – Atlas Company SRL, care a castigat licitatia organizata de municipalitate la finele anului 2010.
La suma care a fost alocata investitiei propriu zise trebuie adaugat si costul proiectului intocmit pentru aceasta de o firma de arhitectura din Bucuresti – Arhigama SRL -, in valoare de 12.605 lei (circa 126 de milioane lei vechi).
Toate bune si frumoase pana aici, insa costul este unul destul de mare daca ne gandim ca aceasta baza sportiva a inghitit sase miliarde de lei. Cu toate acestea, primarul Ovidiu Cretu considera ca aceste costuri sunt unele „normale pentru astfel de terenuri”, intrucat, spune el, totul a fost luat de la zero.
„Nu stiu daca va aduceti aminte, dar aici erau balarii, era un maidan in zona aceasta. Nu era folosit la nimic si a trebuit sa incepem cu fundatia, cu sapaturi, adus piatra, tasat… Deci nu consider ca este un cost mare”, a declarat primarul, jurnalistilor prezenta la inaugurarea bazei sportive.

Laryluc sau Lucicor?! Oricum relatiile sunt apropiate

O alta investitie in aceeasi localitate componenta a Bistritei este reparatia capitala a Caminului cultural. In comparatie cu baza sportiva, aceasta lucrare este cu mult mai ieftina, desi si in acest caz lucrarile au fost luate de la zero. Ba mai mult, vechea cladire a caminului a trebuit demolata, fiindca era o adevarata ruina. In acest caz investitia nu depaseste 130.000 de lei. Insa pentru aceasta investitie regasim un client obisnuit al municipalitatii la banii publici – Laryluc Prod SRL. Sau cel putin asta a afirmat Ovidiu Cretu, desi potrivit panoului pe care sunt afisate datele investitiei, constructor apare o alta societate – Lucicor Prod SRL. Numai ca, am avut surpriza sa afla ca de fapt Budusan Lucretia, unul dintre actionarii SC Lucicor Prod SRL este actionar si la cealalta societate, Laryluc Prod, pe care de fapt a numit-o drept executant primarul Ovidiu Cretu.
Asa cum spuneam, Laryluc Prod SRl este una dintre firmele cu care administratia Cretu a colaborat in ultimii doi ani, firma accesand licitatii importante pentru lucrari in cadrul proiectului de modernizare si consolidare a cladirii in care functioneaza clasele I – IV ale Colegiului National „Andrei Muresanu”, dar si la reabilitarea si modernizarea Grupului Scolar Forestier. In urma acestor lucrari, Laryluc Prod a incasat de la municipalitate peste doua milioane de lei.
SC Laryluc Prod SRL are ca obiect de activitate lucrari de constructii rezidentiale si nerezidentiale, iar potrivit bilantului din 2010 societatea a avut o cifra de afaceri de aproape patru milioane de lei, datorii de circa 2,2 milioane lei si un profit de 10.113 lei.

Ca la noi, la nimeni!Trotuare cu dale, strada din pamant

Pe langa cele doua investitii amintite mai sus, Ovidiu Cretu se lauda si cu realizarea trotuarelor. Partea proasta este ca sigmirenii au acum cateva trotuare, insa strazile sunt varza, iar cand ploua soferii se descurca mai greu in zona. Si va mai dura o vreme, fiindca lucrari de asfaltare inca nu sunt pe agenda municipalitatii la Sigmir.
„Am facut trotuare pe strazile laterale, pe care nu este asfalt, pentru ca de-a lungul drumului judetean circulatia se mai poate face cat de cat. Sigur si acolo trebuie sa ajungem la trotuare, dar acolo se mai putea circula. (…) Am realizat aici 3,6 km de trotuar, pe ambele parti, si pe strada Bisericii, care este si asflatata (n. r. – strada care are o lungime de aproximativ 300 de metri)”, a declarat Ovidiu Cretu. Pentru realizarea trotuarelor la Sigmir municipalitatea a alocat 300.000 de lei (trei miliarde de lei vechi), iar pentru amenajarea strazii Bisericii s-au cheltuit 626.692 lei (peste sase miliarde lei vechi).

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.